REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravý životní styl? Zařaďte do svého jídelníčku více mořských plodů, vaše tělo vám za to poděkuje

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Chystáte se na dovolenou a nechcete podlehnout kouzlu all inclusive pobytů, a tedy neomezeného zdroje jídla? Pokud jste právě nastartovali zdravý životní styl, nevzdávejte se ho ani během své dovolené. Pobyt u moře je ideální možností, jak být přímo u zdroje čerstvých a kvalitních mořských surovin. Jaké si můžete vychutnávat, aniž byste se museli strachovat o svoji figuru?


Orientujte se v darech moře

Ančovičky, kalamáry, chobotnice, slávky, ústřice a mnoho dalších druhů mořských plodů patří mezi oblíbené speciality např. španělské kuchyně. Tyto delikatesy nejenže pohladí vaše chuťové pohárky, ale také mají spoustu výživových výhod, které přispívají ke zdravému životnímu stylu.  

Plody moře jsou hojně využívány v tradiční i moderní kuchyni…

 

Ančovičky, malé solené rybičky, jsou jedním z nejoblíbenějších španělských mořských pokrmů. Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro srdce a mozek. Obsahují také vysoké množství vápníku. Ten je důležitý pro zdravé kosti a zuby. Ančovičky se často používají v pokrmech, jako jsou tapas, saláty nebo na plátku chleba s olivovým olejem.

Dalším oblíbeným mořským pokrmem jsou kalamáry. Ty obsahují vysoké množství bílkovin a jsou nízkokalorickou alternativou k masu. Kromě toho jsou také zdrojem vitamínů, jako je vitamín B12, který je důležitý pro tvorbu červených krvinek a zdraví nervového systému. Kalamáry se často podávají grilované, smažené nebo jako součást rizota či paelly.

Kalamáry ve vlastním inkoustu 6/8, La Brújula 110g, 229 Kč…

Už jste vyzkoušeli slávky nebo ústřice? I tyto delikatesy si nejvíce vychutnáte právě ve Španělsku a nejčastěji se podávají jako předkrm před hlavním jídlem. Jsou bohaté na vitamíny A, C a E, stejně jako na zinek a železo. Slávky a ústřice jsou také zdrojem omega-3 mastných kyselin a antioxidantů, které mají protizánětlivé účinky a přispívají ke zdravému trávení. Tyto plody moře se často podávají čerstvé s citronem nebo ochucené různými omáčkami.

 

Nebojte se zařadit mořské potraviny i do svého běžného jídelníčku

Výživová hodnota mořských plodů je velmi významná pro zdravý životní styl. Jsou většinou nízkokalorické, což znamená, že poskytují důležité živiny bez nadbytečného příjmu kalorií. „Ryby, chobotnice, ale i slávky a ústřice obsahují omega-3 mastné kyseliny, které mají protizánětlivé účinky a přispívají k prevenci srdečních onemocnění. Omega-3 mastné kyseliny také podporují zdravý mozek a zlepšují funkci paměti. Mořské plody jsou zároveň zdrojem bílkovin, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla a regeneraci svalů,“ říká výživový poradce a fitness trenér Vladimír Koukal.

 

Díky své bohatosti na minerály, vitamíny a antioxidanty mají mořské plody pozitivní vliv na celkové zdraví…

 

Nezapomínejte také, že při konzumaci mořských plodů by měla být dodržována určitá opatrnost. Některé druhy mořských plodů totiž mohou obsahovat vysoké hladiny rtuti, což může být škodlivé pro zdraví. Proto je důležité vybírat čerstvé a kvalitní produkty od důvěryhodných dodavatelů.

„Jako přímý dovozce mořských plodů spolupracujeme např. se společností La Brújula. Ta je jedna z nejprestižnějších španělských firem zpracovávající mořské plody, a to především díky nejnovějším technologiím, kvalitním surovinám a tradičním recepturám. Nepoužívají konzervační látky, barviva nebo bělidla a dodržují přísné kontroly kvality během celého výrobního procesu,“ dodává Jaroslava Šnejdarová, majitelka e-shopu eDelikatesy.

Mořské plody jsou zkrátka nejen vynikajícími ingrediencemi pro gastronomické požitky, ale také mají spoustu výživových výhod a pozitivních účinků na zdravý životní styl. Jsou bohaté na živiny, zároveň jsou nízkokalorické a přispívají k ochraně srdce, mozku a imunitního systému. Takže až se příště ocitnete ve španělské restauraci, nezapomeňte vyzkoušet některé z těchto lahůdek a dopřát si chuťovou bombu, která je zároveň prospěšná pro vaše zdraví.

 

foto: eDelikatesy.cz, unsplash.com

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy