REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdroje bílkovin, o kterých jste možná neměli ani ponětí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Bílkoviny, jakožto jednu ze tří základních složek výživy, jistě není nutné zdlouhavě představovat. Zatímco cukry a tuky si jednoznačně spojujeme s příjmem energie, bílkoviny čili proteiny mají trochu složitější poslání. Jsou nezbytně důležité pro růst a regeneraci svalových a nervových buněk, zpevňují kosti a posilují imunitní systém. Na rozdíl od prvních dvou zmíněných makronutrientů si je také tělo neukládá, proto je nutné dbát na to, aby byly ve stravě zastoupeny vyváženě. Bílkoviny z živočišných zdrojů jsou notoricky známé, ale věděli jste, že můžete hledat i v rostlinných zdrojích?


Kolik je dost

Zdravý dospělý člověk by měl každý den zkonzumovat zhruba 0,8 – 1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti. Pro striktní vegany, kteří přijímají bílkoviny pouze rostlinného původu, se toto rozpětí pohybuje o kousek výše, tedy mezi 0,9 – 1,1 g na 1 kg tělesné hmotnosti. Proč? Bílkoviny jsou tvořeny z celkem 21 druhů aminokyselin, z nichž 9 je tzv. esenciálních. Ty tělo nedokáže samo syntetizovat a musí je tak přijmout ze stravy. „Všech těchto devět aminokyselin je obsaženo i v živočišných i v rostlinných bílkovinách, ovšem v různém poměru a množství. Živočišné bílkoviny mají vyšší biologickou hodnotu než ty rostlinné, což znamená, že jejich složení lépe odpovídá potřebám těla. Výjimku tvoří sojové boby, pohanka a quinoa, které jsou stejně jako živočišné zdroje označované za plnohodnotné bílkoviny. Jiné rostlinné suroviny jako nejrůznější semínka, luštěniny a ořechy sice bílkoviny obsahují, avšak skladba jejich aminokyselin není pro tělo tak vyvážená, a proto je třeba je vhodně kombinovat,“ říká Jana Nečasová, výživová poradkyně Extrudo Bečice.

 

 

Bílkoviny = velké svaly a štíhlý pas

Ze všech tří makronutrientů (cukry, tuky, bílkoviny) jsou bílkoviny nejsložitější na trávení a tělo na jejich rozštěpení vynaloží poměrně hodně energie, a tedy i hodně kalorií. Proto je mnoho redukčních diet založených právě na radikálním snížení cukrů a tuků (jen na nezbytně nutné množství) a naopak zvýšení příjmu bílkovin, které se také postarají o to, že člověk „nehubne“ svalovou hmotu, ale vytvořené tukové zásoby. Delší trávení také znamená protažení doby, kdy se cítíme sytí, proto pokud máme často pocit hladu, znamená to, že námi přijímaná strava nemá dostatek bílkovin. „Jídlo bohaté na bílkoviny tak dnes už nevyhledávají pouze sportovci, kteří potřebují nabírat svalovou hmotu, ale také lidé snažící se zhubnout nebo udržovat svůj organismus v optimálním nastavení. Bílkoviny obsažené v rostlinné stravě proto příjemně rozšiřují škálu vhodných potravin a přispívají k rozmanitosti jídelníčku,“ doplňuje Jana Nečasová.

 

Už jste zkoušeli sušenky z čočkové mouky?

Hodně bílkovin najdeme v sojových bobech a výrobcích z nich (tofu, tempeh, sojové mléko, jogurty), v luštěninách (různé druhy čočky a fazolí) a ze zeleniny hlavně v hrachu. Z obilovin jsou na bílkoviny bohaté ovesné vločky, jáhly, špalda, žito, z pseudoobilovin pohanka, amaranth a quinoa, ze semínek a ořechů potom hlavně konopné a dýňové semínko nebo arašídy a mandle. Kromě konzumace celistvé rostlinné potravy je dnes na trhu velké množství průmyslově zpracovaných produktů. Ideální je samozřejmě koukat po těch kvalitních, bez zbytečných příměsí. „Čím dál tím větší oblibu získává naše portfolio jednodruhových mouk. A to nejen pro pečení, ale třeba i na zahušťování polévek a omáček. Kromě těch dnes už standardnějších, jako je mouka jáhlová nebo pohanková, nabízíme třeba i mouku čočkovou, fazolovou či ze zeleného a žlutého hrachu,“ představuje nový rozměr vaření a pečení Jana Nečasová z Extrudo Bečice a dodává: „třeba čočkovou mouku můžete použít na alternativní zahušťování pokrmů, co možná ale překvapí, je i její vhodnost pro slané a sladké pečení, které tak získá nejen trochu netradiční chuťový rozměr, ale také velkou dávku vlákniny a bílkovin.”

 

Alternativa k běžnému pečivu napěchovaná bílkovinami

Velkým tématem zdravého životního stylu je i omezování cukrů čili sacharidů, a to nejen ve formě jednoduchých cukrů, obsažených ve sladkostech, ovoci nebo medu, ale také složených sacharidů, obsažených v pečivu, rýži či těstovinách. I tady mohou jako alternativa posloužit různé rostlinné suroviny, které obsahují vlákninu, bílkoviny a často jsou také bezlepkové. „Křehké trvanlivé chleby a tyčky z netradičních a nutričně bohatých luštěninových a obilných mouk vyrábíme za pomocí metody extruze. Konzumací netradičního pečiva z amarantu, dýně, quinoa, teffu, čočky, špaldy nebo pohanky tak dostanete do jídelníčku lehkost a žádoucí pestrost. Přidáním kvalitní šunky, cizrnového hummusu, tvarohové či avokádové pomazánky vytvoříte během chvíle nutričně vyváženou snídani, svačinu nebo pozdní večeři, po které vám nebude těžko,“ uzavírá Jana Nečasová, výživová poradkyně Extrudo Bečice.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy