REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základy párování piva a jídla

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čím se řídit při výběru piva k jídlu? Máme pro vás několik skvělých rad od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG, kde si přímo pod restaurací na Vinohradech v Praze vaří své vlastní široko daleko nejlepší pivo.


Intenzita a harmonie chutí

Berte v úvahu intenzitu chutí pokrmu i piva. Obecně platí, že silné jde k silnému, jemné k jemnému. Vsaďte i na harmonii a naučte se spojovat podobné chutě. Pivo vybírejte podle nejvýraznější chuti v pokrmu, nikoli automaticky podle masa. Koření nebo omáčka může zcela ovlivnit chuťové vnímání.

 

 

Podle barvy pokrmu

Na první pohled laickým, ale platným vodítkem, je barva pokrmu. Tedy například guláš s tmavou omáčkou je dost chuťově plný, proto unese polotmavá a tmavá piva.

 

Geografická vodítka

Lze se řídit i geografickým hlediskem a k národní kuchyni vybírat pivo ze stejného regionu. To ale platí jen u tzv. pivních zemí. Tam kde své dobré svébytné pivo nemají je mnohem jednodušší zvolit nejlepší ležák plzeňského typu, ať už jde o indickou nebo mexickou kuchyni. Do přístupu k párování se výrazně promítají zažité kulinární zvyklosti typické pro každou zemi a dostupnost surovin. Můžete je respektovat, nebo naopak vyzkoušet některou provokativní kombinaci z druhého konce světa.

 

Na co si dávat při párování piva s jídlem pozor?

Při vybírání kombinací si důvěřujte, ale berte v úvahu i ostatní strávníky, kteří mohou být méně či naopak více extravagantní než vy.

Vždy platí, že lépe se vybírá vhodné pivo k optimálně připravenému jídlu s dominantní chutí než k náhodně poskládanému, příliš kořeněnému jídlu.

Nespoléhejte na to, že pivo použité v receptu se bude vždy hodit i jako doprovod k výsledným pokrmům.

 

 

Osvědčené a oblíbené kombinace s pivem OSSEEGG

 

ATHANASIUS 10

Světlé, spodně kvašené nefiltrované a nepasterizované pivo. Má jemnou chmelovou vůni, středně plné tělo a vyšší říz.

Nejlépe se hodí k plodům moře, grilovanému kuřeti, japonskému sushi, středomořské kuchyni, lehkým salátům a tvrdým sýrům.

 

RUTHARD 11

Svrchně kvašené pivo, spadající do kategorie American Red Ale. Má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic, dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce-limetu a broskev. Má nižší říz a střední plnost, v chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.

Nejlépe se hodí k hovězímu steaku, hamburgerům a výrazným sýrům.

 

PHILIPP 12

Světlý, spodně kvašený nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák, uvařený ze dvou sladů a chmelený výhradně Žateckým poloraným červeňákem, který dává pivu jemné chmelové aroma a příjemné hořké doznívání.

Nejlépe se hodí k uzeninám, huse, kachně, vepřové pečeni, italskému krémovému risottu, těstovinám, vydatnějším salátům a krásně doplní i sýry s bílou plísni na povrchu, jako Camembert, Hermelín nebo Brie.

 

BALTHASAR 13

Spodně kvašené pivo, uvařené kombinací pěti sladů. Vůně je lehce kávová, káva se také projevuje v chuti společně s praženým sladem. Pivo Balthasar má střední říz a sušší, příjemně hořké doznívání.

Nejlépe se hodí k pečenému uzenému koleni, zvěřinovému guláši, houbovým pokrmům a měkkým zrajícím sýrům pod mazem, například pivní sýr nebo Romadur.

 

BARTHOLOMEUS 16

Svrchně kvašené silné pivo-STOUT BARTHOLOMEUS 16. Vyrobeno z pěti druhů sladů a jednoho druhu chmele. V chuti můžete nalézt tóny kávy a jemného karamelu, ve vůni pak především švestky. I přes svůj vyšší obsah alkoholu je díky nízkému řízu a příjemnému praženému dozvuku dobře pitelný.

Nejlépe se hodí ke steakům, ústřicím, čokoládovému soufflé nebo tiramisu. Doprovodí dokonale polotvrdé sýry jako čedar nebo sladší sýry s modrou plísní, například Nivu a Gorgondzolu. Skvělé je i k sýrům s kombinovanou plísní.

 

Pro točené nebo lahvové pivo OSSEGG si můžete skočit do restaurace OSSEGG, Římská 45, Vinohrady. Více info na www.praha.ossegg.com!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy