REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základy párování piva a jídla

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čím se řídit při výběru piva k jídlu? Máme pro vás několik skvělých rad od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG, kde si přímo pod restaurací na Vinohradech v Praze vaří své vlastní široko daleko nejlepší pivo.


Intenzita a harmonie chutí

Berte v úvahu intenzitu chutí pokrmu i piva. Obecně platí, že silné jde k silnému, jemné k jemnému. Vsaďte i na harmonii a naučte se spojovat podobné chutě. Pivo vybírejte podle nejvýraznější chuti v pokrmu, nikoli automaticky podle masa. Koření nebo omáčka může zcela ovlivnit chuťové vnímání.

 

 

Podle barvy pokrmu

Na první pohled laickým, ale platným vodítkem, je barva pokrmu. Tedy například guláš s tmavou omáčkou je dost chuťově plný, proto unese polotmavá a tmavá piva.

 

Geografická vodítka

Lze se řídit i geografickým hlediskem a k národní kuchyni vybírat pivo ze stejného regionu. To ale platí jen u tzv. pivních zemí. Tam kde své dobré svébytné pivo nemají je mnohem jednodušší zvolit nejlepší ležák plzeňského typu, ať už jde o indickou nebo mexickou kuchyni. Do přístupu k párování se výrazně promítají zažité kulinární zvyklosti typické pro každou zemi a dostupnost surovin. Můžete je respektovat, nebo naopak vyzkoušet některou provokativní kombinaci z druhého konce světa.

 

Na co si dávat při párování piva s jídlem pozor?

Při vybírání kombinací si důvěřujte, ale berte v úvahu i ostatní strávníky, kteří mohou být méně či naopak více extravagantní než vy.

Vždy platí, že lépe se vybírá vhodné pivo k optimálně připravenému jídlu s dominantní chutí než k náhodně poskládanému, příliš kořeněnému jídlu.

Nespoléhejte na to, že pivo použité v receptu se bude vždy hodit i jako doprovod k výsledným pokrmům.

 

 

Osvědčené a oblíbené kombinace s pivem OSSEEGG

 

ATHANASIUS 10

Světlé, spodně kvašené nefiltrované a nepasterizované pivo. Má jemnou chmelovou vůni, středně plné tělo a vyšší říz.

Nejlépe se hodí k plodům moře, grilovanému kuřeti, japonskému sushi, středomořské kuchyni, lehkým salátům a tvrdým sýrům.

 

RUTHARD 11

Svrchně kvašené pivo, spadající do kategorie American Red Ale. Má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic, dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce-limetu a broskev. Má nižší říz a střední plnost, v chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.

Nejlépe se hodí k hovězímu steaku, hamburgerům a výrazným sýrům.

 

PHILIPP 12

Světlý, spodně kvašený nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák, uvařený ze dvou sladů a chmelený výhradně Žateckým poloraným červeňákem, který dává pivu jemné chmelové aroma a příjemné hořké doznívání.

Nejlépe se hodí k uzeninám, huse, kachně, vepřové pečeni, italskému krémovému risottu, těstovinám, vydatnějším salátům a krásně doplní i sýry s bílou plísni na povrchu, jako Camembert, Hermelín nebo Brie.

 

BALTHASAR 13

Spodně kvašené pivo, uvařené kombinací pěti sladů. Vůně je lehce kávová, káva se také projevuje v chuti společně s praženým sladem. Pivo Balthasar má střední říz a sušší, příjemně hořké doznívání.

Nejlépe se hodí k pečenému uzenému koleni, zvěřinovému guláši, houbovým pokrmům a měkkým zrajícím sýrům pod mazem, například pivní sýr nebo Romadur.

 

BARTHOLOMEUS 16

Svrchně kvašené silné pivo-STOUT BARTHOLOMEUS 16. Vyrobeno z pěti druhů sladů a jednoho druhu chmele. V chuti můžete nalézt tóny kávy a jemného karamelu, ve vůni pak především švestky. I přes svůj vyšší obsah alkoholu je díky nízkému řízu a příjemnému praženému dozvuku dobře pitelný.

Nejlépe se hodí ke steakům, ústřicím, čokoládovému soufflé nebo tiramisu. Doprovodí dokonale polotvrdé sýry jako čedar nebo sladší sýry s modrou plísní, například Nivu a Gorgondzolu. Skvělé je i k sýrům s kombinovanou plísní.

 

Pro točené nebo lahvové pivo OSSEGG si můžete skočit do restaurace OSSEGG, Římská 45, Vinohrady. Více info na www.praha.ossegg.com!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy