REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Základy párování piva a jídla

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čím se řídit při výběru piva k jídlu? Máme pro vás několik skvělých rad od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG, kde si přímo pod restaurací na Vinohradech v Praze vaří své vlastní široko daleko nejlepší pivo.


Intenzita a harmonie chutí

Berte v úvahu intenzitu chutí pokrmu i piva. Obecně platí, že silné jde k silnému, jemné k jemnému. Vsaďte i na harmonii a naučte se spojovat podobné chutě. Pivo vybírejte podle nejvýraznější chuti v pokrmu, nikoli automaticky podle masa. Koření nebo omáčka může zcela ovlivnit chuťové vnímání.

 

 

Podle barvy pokrmu

Na první pohled laickým, ale platným vodítkem, je barva pokrmu. Tedy například guláš s tmavou omáčkou je dost chuťově plný, proto unese polotmavá a tmavá piva.

 

Geografická vodítka

Lze se řídit i geografickým hlediskem a k národní kuchyni vybírat pivo ze stejného regionu. To ale platí jen u tzv. pivních zemí. Tam kde své dobré svébytné pivo nemají je mnohem jednodušší zvolit nejlepší ležák plzeňského typu, ať už jde o indickou nebo mexickou kuchyni. Do přístupu k párování se výrazně promítají zažité kulinární zvyklosti typické pro každou zemi a dostupnost surovin. Můžete je respektovat, nebo naopak vyzkoušet některou provokativní kombinaci z druhého konce světa.

 

Na co si dávat při párování piva s jídlem pozor?

Při vybírání kombinací si důvěřujte, ale berte v úvahu i ostatní strávníky, kteří mohou být méně či naopak více extravagantní než vy.

Vždy platí, že lépe se vybírá vhodné pivo k optimálně připravenému jídlu s dominantní chutí než k náhodně poskládanému, příliš kořeněnému jídlu.

Nespoléhejte na to, že pivo použité v receptu se bude vždy hodit i jako doprovod k výsledným pokrmům.

 

 

Osvědčené a oblíbené kombinace s pivem OSSEEGG

 

ATHANASIUS 10

Světlé, spodně kvašené nefiltrované a nepasterizované pivo. Má jemnou chmelovou vůni, středně plné tělo a vyšší říz.

Nejlépe se hodí k plodům moře, grilovanému kuřeti, japonskému sushi, středomořské kuchyni, lehkým salátům a tvrdým sýrům.

 

RUTHARD 11

Svrchně kvašené pivo, spadající do kategorie American Red Ale. Má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic, dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce-limetu a broskev. Má nižší říz a střední plnost, v chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.

Nejlépe se hodí k hovězímu steaku, hamburgerům a výrazným sýrům.

 

PHILIPP 12

Světlý, spodně kvašený nefiltrovaný a nepasterizovaný ležák, uvařený ze dvou sladů a chmelený výhradně Žateckým poloraným červeňákem, který dává pivu jemné chmelové aroma a příjemné hořké doznívání.

Nejlépe se hodí k uzeninám, huse, kachně, vepřové pečeni, italskému krémovému risottu, těstovinám, vydatnějším salátům a krásně doplní i sýry s bílou plísni na povrchu, jako Camembert, Hermelín nebo Brie.

 

BALTHASAR 13

Spodně kvašené pivo, uvařené kombinací pěti sladů. Vůně je lehce kávová, káva se také projevuje v chuti společně s praženým sladem. Pivo Balthasar má střední říz a sušší, příjemně hořké doznívání.

Nejlépe se hodí k pečenému uzenému koleni, zvěřinovému guláši, houbovým pokrmům a měkkým zrajícím sýrům pod mazem, například pivní sýr nebo Romadur.

 

BARTHOLOMEUS 16

Svrchně kvašené silné pivo-STOUT BARTHOLOMEUS 16. Vyrobeno z pěti druhů sladů a jednoho druhu chmele. V chuti můžete nalézt tóny kávy a jemného karamelu, ve vůni pak především švestky. I přes svůj vyšší obsah alkoholu je díky nízkému řízu a příjemnému praženému dozvuku dobře pitelný.

Nejlépe se hodí ke steakům, ústřicím, čokoládovému soufflé nebo tiramisu. Doprovodí dokonale polotvrdé sýry jako čedar nebo sladší sýry s modrou plísní, například Nivu a Gorgondzolu. Skvělé je i k sýrům s kombinovanou plísní.

 

Pro točené nebo lahvové pivo OSSEGG si můžete skočit do restaurace OSSEGG, Římská 45, Vinohrady. Více info na www.praha.ossegg.com!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy