REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zakysané mléčné výrobky, ty se v lednici nikdy neztratí

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.


Přestože zrovna nemáte prostor na vaření, není nutné se odbývat rychlými náhražkami. Ze široké škály kysaných mléčných výrobků od jogurtů, kefírů až po podmáslí si vybere každý. Díky skvělému složení jsou nedílnou součástí vyváženého jídelníčku. Především jde o zdroj vápníku, fosforu a vitaminů, zejména skupiny B. Tyto produkty jsou rovněž bohaté na bílkoviny. Bakteriální kultury, které se hojně vyskytují například v jogurtech si dovedou poradit se střevní mikroflórou a dokáží tak udržet rovnováhu v našem zažívacím ústrojí. Zakysané výrobky se doporučuje konzumovat v menším množství každý den.

 

 

Až si budete kupovat kefírové či acidofilní mléko, zkuste se soustředit na jejich původ, který přímo souvisí s kvalitou. Sázkou na jistotu jsou certifikovaná loga biolistu a biozebry, která značí produkty ekologického zemědělství. Běžně jsou k dostání v obchodech, ale velký výběr naleznete přímo u lokálních farmářů. Bio mléko obsahuje až o 68 % více prospěšných omega-3 mastných kyselin a také až třikrát větší množství kyseliny linolové než mléko konvenční. Sortiment mléčných bio výrobků je navíc u tuzemských ekofarem obrovský.

Krávy, ale i kozy či ovce mají v ekologickém zemědělství bezvadné podmínky k životu. Většinu života tráví na pastvině a pokud jsou zvířata ustájená, musí mít dostatek prostoru k pohybu a také možnost výběhu. Žijí tak téměř v přirozeném prostředí.

 

Jak se vyrábí jogurt?

Základem je mléko společně s bakteriemi mléčného kysání. Mléko musí dosahovat výběrové jakosti a splňovat přísné hygienické požadavky. Farmáři jej nejdříve upraví tak, aby obsahovalo kýžené množství sušiny a tuku. Poté do něj přidávají nejrůznější ingredience, například ovocné přísady či cukr. Směs je nutné nejprve tepelně ošetřit a až poté dodat bakterie kysání.

Jednotlivé produkty se odlišují typem využitých mikroorganismů, konzistencí a tučností. Kromě nejrozšířenějších jogurtů různých příchutí jsou na ekologických farmách k dostání také neochucená či ochucená podmáslí, například i netradiční s rebarborou, zákysy, kefírová mléka nebo acidofilní mléka. Oblíbené jsou také ovocné jogurtové nápoje.

NÁŠ TIP: Zakysané mléčné výrobky mají široké uplatnění také při pečení nejrůznějších dezertů. Přinášíme vám recept na jednoduchou hrnkovou bublaninu, která je díky přídavku kefíru jemná a nadýchaná. Dozdobit ji můžete ovocem, které máte zrovna po ruce, výborné jsou třešně, meruňky nebo švestky. Také u sladkých plodů ale pamatujte na kvalitu.

 

 

Recept zde: Jednoduchá hrnková bublanina s kefírem

 

Na pečení můžete použít bio výrobky, jako bio mouku, či bio vejce. A co jsou to vlastně bio výrobky? BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy