REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.


Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se celosvětově každý rok z moří a oceánů vyloví 80 milionů tun ryb. Toto číslo se negativně podepisuje téměř na třetině rybích populací, které jsou kvůli nadměrnému rybolovu zdecimované a nestíhají se dostatečně obnovovat. Výsledkem je nejen dramatický úbytek daných druhů, ale také to, že šupináči, kteří uvíznou v sítích, ani zdaleka nepřipomínají své předchůdce. Ať se to týká velikosti či kvality.

 

 

Vybírejte si, co si dáte do košíku

Postupem let jsme se naučili přemýšlet při nákupu a zohledňovat nejen kvalitu nabízeného zboží, ale také jeho složení a původ. To, co se u jiných položek stalo běžnou součástí rozhodování, zatím u ryb chybělo. Stále zde bývá hlavním argumentem cena, podle níž se my, zákazníci, řídíme. Naštěstí i tento trend se začíná měnit. „Poptávka zákazníků i prodejců po rybách z trvale udržitelného rybolovu narůstá,“ potvrzuje Predrag Bilić, senior garant nákupu zmrazených ryb značky Nowaco.

 

Bílá rybka záchrany

To dává naději, že se časem podaří nadměrnému rybolovu a jeho negativním dopadům zabránit. Nebojte se. Vůbec to neznamená, že pokud chcete být tím zodpovědným, kdo pomůže obyvatele moří a oceánů zachránit, musíte se vzdát konzumace ryb. Stačí být jen při nákupu pozorný. „Chcete-li podpořit trvale udržitelný rybolov, pak kupujte výrobky s logem MSC. Jde o modrou značku s bílou rybkou,“ radí Predrag Bilić a vysvětluje: „Ta je symbolem a garancí, že se výrobce o oblast a populaci ryb v ní dobře stará. Musí splnit přísná kritéria udržitelného rybolovu, aby mohl toto označení používat.“

 

Dostupná kvalita pro každého

Výrobky pyšnící se bílou rybkou s nápisem MSC jsou kvalitnější než ostatní, a přitom jsou jen o malinko dražší. Rozdíl se počítá na koruny. Výhodou je, že je najdete i v mrazících boxech. Pokud ještě k tomu objevíte na obalu produktu nápis „Zmrazeno na moři“, pak se vám dostal do ruky opravdu dobrý úlovek. Znamená to totiž, že surovina pochází z ryby, která byla ihned po vylovení zpracována. Takže rybí maso si díky rychlému zmrazení uchová vše potřebné, především svoji typickou vůni i chuť.

 

Udržitelný rybolov se stává tématem

Někdy stačí málo, aby došlo k velké změně. Nejde jen o nekonečné diskuze, které nikam nevedou, potřeba jsou činy. A to každého z nás. Z minulosti dobře víme, co nekontrolovaný lov dokáže. Poučme se a přemýšlejme ještě o něco více nad tím, co vkládáme do svého nákupního košíku. Jako zákazníci máme sílu změnit věci a prodávaný sortiment. Tak příště až si budete kupovat rybu či výrobek z ní, hledejte bílou rybku naděje pro moře a oceány.

Zdroj: www.nowaco.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy