REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.


Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se celosvětově každý rok z moří a oceánů vyloví 80 milionů tun ryb. Toto číslo se negativně podepisuje téměř na třetině rybích populací, které jsou kvůli nadměrnému rybolovu zdecimované a nestíhají se dostatečně obnovovat. Výsledkem je nejen dramatický úbytek daných druhů, ale také to, že šupináči, kteří uvíznou v sítích, ani zdaleka nepřipomínají své předchůdce. Ať se to týká velikosti či kvality.

 

 

Vybírejte si, co si dáte do košíku

Postupem let jsme se naučili přemýšlet při nákupu a zohledňovat nejen kvalitu nabízeného zboží, ale také jeho složení a původ. To, co se u jiných položek stalo běžnou součástí rozhodování, zatím u ryb chybělo. Stále zde bývá hlavním argumentem cena, podle níž se my, zákazníci, řídíme. Naštěstí i tento trend se začíná měnit. „Poptávka zákazníků i prodejců po rybách z trvale udržitelného rybolovu narůstá,“ potvrzuje Predrag Bilić, senior garant nákupu zmrazených ryb značky Nowaco.

 

Bílá rybka záchrany

To dává naději, že se časem podaří nadměrnému rybolovu a jeho negativním dopadům zabránit. Nebojte se. Vůbec to neznamená, že pokud chcete být tím zodpovědným, kdo pomůže obyvatele moří a oceánů zachránit, musíte se vzdát konzumace ryb. Stačí být jen při nákupu pozorný. „Chcete-li podpořit trvale udržitelný rybolov, pak kupujte výrobky s logem MSC. Jde o modrou značku s bílou rybkou,“ radí Predrag Bilić a vysvětluje: „Ta je symbolem a garancí, že se výrobce o oblast a populaci ryb v ní dobře stará. Musí splnit přísná kritéria udržitelného rybolovu, aby mohl toto označení používat.“

 

Dostupná kvalita pro každého

Výrobky pyšnící se bílou rybkou s nápisem MSC jsou kvalitnější než ostatní, a přitom jsou jen o malinko dražší. Rozdíl se počítá na koruny. Výhodou je, že je najdete i v mrazících boxech. Pokud ještě k tomu objevíte na obalu produktu nápis „Zmrazeno na moři“, pak se vám dostal do ruky opravdu dobrý úlovek. Znamená to totiž, že surovina pochází z ryby, která byla ihned po vylovení zpracována. Takže rybí maso si díky rychlému zmrazení uchová vše potřebné, především svoji typickou vůni i chuť.

 

Udržitelný rybolov se stává tématem

Někdy stačí málo, aby došlo k velké změně. Nejde jen o nekonečné diskuze, které nikam nevedou, potřeba jsou činy. A to každého z nás. Z minulosti dobře víme, co nekontrolovaný lov dokáže. Poučme se a přemýšlejme ještě o něco více nad tím, co vkládáme do svého nákupního košíku. Jako zákazníci máme sílu změnit věci a prodávaný sortiment. Tak příště až si budete kupovat rybu či výrobek z ní, hledejte bílou rybku naděje pro moře a oceány.

Zdroj: www.nowaco.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Co můžete očekávat od moderních pečicích trub

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Péct, milovat, žít – autobiografická kniha cukráře Josefa Maršálka

A máme tu tip na autobiografickou knihu cukráře Josefa Maršálka s názvem Péct, milovat, žít. Tato tři slova Josefa dokonale vystihují! Kniha vypráví o jeho cestě za cukrařinou. Je plná jeho rodiny, přátel, barevných fotografií a najdete tam i oblíbené recepty.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy