REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajímejte se o původ ryb, které nakupujete

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.


Podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) se celosvětově každý rok z moří a oceánů vyloví 80 milionů tun ryb. Toto číslo se negativně podepisuje téměř na třetině rybích populací, které jsou kvůli nadměrnému rybolovu zdecimované a nestíhají se dostatečně obnovovat. Výsledkem je nejen dramatický úbytek daných druhů, ale také to, že šupináči, kteří uvíznou v sítích, ani zdaleka nepřipomínají své předchůdce. Ať se to týká velikosti či kvality.

 

 

Vybírejte si, co si dáte do košíku

Postupem let jsme se naučili přemýšlet při nákupu a zohledňovat nejen kvalitu nabízeného zboží, ale také jeho složení a původ. To, co se u jiných položek stalo běžnou součástí rozhodování, zatím u ryb chybělo. Stále zde bývá hlavním argumentem cena, podle níž se my, zákazníci, řídíme. Naštěstí i tento trend se začíná měnit. „Poptávka zákazníků i prodejců po rybách z trvale udržitelného rybolovu narůstá,“ potvrzuje Predrag Bilić, senior garant nákupu zmrazených ryb značky Nowaco.

 

Bílá rybka záchrany

To dává naději, že se časem podaří nadměrnému rybolovu a jeho negativním dopadům zabránit. Nebojte se. Vůbec to neznamená, že pokud chcete být tím zodpovědným, kdo pomůže obyvatele moří a oceánů zachránit, musíte se vzdát konzumace ryb. Stačí být jen při nákupu pozorný. „Chcete-li podpořit trvale udržitelný rybolov, pak kupujte výrobky s logem MSC. Jde o modrou značku s bílou rybkou,“ radí Predrag Bilić a vysvětluje: „Ta je symbolem a garancí, že se výrobce o oblast a populaci ryb v ní dobře stará. Musí splnit přísná kritéria udržitelného rybolovu, aby mohl toto označení používat.“

 

Dostupná kvalita pro každého

Výrobky pyšnící se bílou rybkou s nápisem MSC jsou kvalitnější než ostatní, a přitom jsou jen o malinko dražší. Rozdíl se počítá na koruny. Výhodou je, že je najdete i v mrazících boxech. Pokud ještě k tomu objevíte na obalu produktu nápis „Zmrazeno na moři“, pak se vám dostal do ruky opravdu dobrý úlovek. Znamená to totiž, že surovina pochází z ryby, která byla ihned po vylovení zpracována. Takže rybí maso si díky rychlému zmrazení uchová vše potřebné, především svoji typickou vůni i chuť.

 

Udržitelný rybolov se stává tématem

Někdy stačí málo, aby došlo k velké změně. Nejde jen o nekonečné diskuze, které nikam nevedou, potřeba jsou činy. A to každého z nás. Z minulosti dobře víme, co nekontrolovaný lov dokáže. Poučme se a přemýšlejme ještě o něco více nad tím, co vkládáme do svého nákupního košíku. Jako zákazníci máme sílu změnit věci a prodávaný sortiment. Tak příště až si budete kupovat rybu či výrobek z ní, hledejte bílou rybku naděje pro moře a oceány.

Zdroj: www.nowaco.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Bylinky, nepostradatelná součást kuchyně!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Kouzlete s ovocem, oslaďte si život pečeným čajem

Skvěle chutná a potěší i jako pěkný dárek. Řeč je o pečeném čaji, který vás v chladných dnech zahřeje a v létě osvěží. Rybíz, jablka, hrušky, maliny i další lesní plody. Ingrediencím se meze nekladou, vždy záleží na vaší chuťové preferenci. Příprava je jednoduchá a výsledek originální. Pamatujte jen, že ten nejlepší vyrobíte výhradně z kvalitních surovin.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy