REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa dítěte v prvním půlroce života

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V prvním roce života se uplatňuje u dítěte tři výživová období: období mléčné, přechod na nemléčnou výživové přídavky a období plné kojenecké výživy, které tvoří přechod k výživě batolete. V mléčném období je mateřské mléko pro dítě nejlepší potravou. Má je vždy k dispozici, je zbaveno mikrobů a má stálou teplotu. Obsahuje ochranné látky a podporuje rozvoj vlastní obranné schopnosti dítěte. Kojené děti prakticky netrpí poruchami výživy. Kojenci vypijí jen tolik mléka, kolik nezbytně potřebují. Tvorba mléka se přizpůsobuje požadavkům dítěte. Mateřské mléko má ve výživě dítěte naprosto bezkonkurenční postavení.


Důležitá je znalost techniky kojení. Dítě přikládejte k prsu ve správné a pohodlné poloze – vsedě nebo vleže. Prs přidržujte tak, abyste se prsty nedotýkala dvorce. Podpírejte je zespodu všemi prsty kromě palce. Dítě musí mít v ústech bradavku i s dvorcem, bříškem se dotýká matčina břicha. Ústa dítěte jsou v ose bradavky, nos a brada se dotýkají prsu. Na kojení je třeba mít čas a klid. Kojíte-li svoje dítě v nervózním spěchu a myslíte přitom na další povinnosti, neprospívá to ani kojenci, ani další tvorbě mléka. Dítě nechte pít tak dlouho, pokud neklesá intenzita sání. Obvykle je dítě za 15-20 minut syté a spokojené. Při každém kojení přikládejte sítě k oběma prsům, neboť jejich vyprázdnění je podmínkou další tvorby mléka. Po kojení nechte dítě odsříhnout. Bradavky před kojením opláchněte teplou vodou a dříve než upevníte prsy do pevné podprsenky, chraňte je sterilním (přežehleným, pouze k tomu účelu používaným) kapesníkem.

Nižší tvorba mateřského mléka, nemoc maminky nebo vzácněji její neschopnost kojit vede někdy dětského lékaře k tomu, aby předepsal náhradní umělou výživu. Ta sice splňuje požadavek přísunu živin po stránce kvantitatvní, ale ve svém konečném působení se nevyrovná účinkům mateřského mléka. V našich i evropských poměrech tvoří základ umělé výživy mléko kravské, které musí být zvláštním způsobem upraveno, zpracováno i baleno. Tento způsob výživy nejsnazší, nejjednodušší a pro většinu dětí také nejbezpečnější. Prvotní surovina tvořící základ pro výrobu změlé výživy je pečlivě vybírána po stránce kvality a upravována technologickým procesem podle požadavků lékařů tak, aby se co možná nejvíce přibližovala svým složením mléku mateřskému. Náhradou za mateřské mléko v prvních čtyřech až šesti měsících je mléko tzv. plně nebo částečně přizpůsobené (adaptované). Je obohacováno o řadu vitaminů i významných minerálních látek. Feminar je sušené mléko upravené pro novorozence a malé kojence, které lze podávat po dobu prvních čtyř měsíců života. Pokud dítě dobře prospívá, můžeme pokračovat až do ukončení šestého měsíce, popř. Déle. Základem tohoto výrobku, je vysoce jakostní kravské mléko obohaceno železem, vitaminy A, B 6, C. V oblasti adaptovaných mléčných výrobků je situace méně přehledná. Náš trh je v současnosti zásoben výroby z mnoha evropských států. Proto je nutné se před jejich použitím poradit s dětským lékařem, které výrobky jsou vhodné pro novorozence a kojence. Všechny sušená mléka je třeba před použitím obnovovat. Voda používaná pro přípravu potravy kojenců musí být po chemické stránce nezávadná. Kojenci reagují zvláště na přítomnost dusíkatých látek obsažených ve vodě. Dříve byly k přípravě používány a doporučovány vybrané minerální vody (Ida, Korunní), v současné době je na trhu tzv. Kojenecká nezávadná voda, která se získává z artéských studní. K obnově mléka doporučujeme podávat tuto vodu.

Po ukončeném čtvrtém měsíci života může dítě pokračovat Feminarem, ten lze vystřídat tzv. mlékem „druhé láhve“ – Sunarem, který provází dítě i v období batolecím. Mléka neadaprovaná se pro výživu malého kojence v prvních měsících života naprosto nehodí a je lhostejné, jde-li o mléko trvanlivé nebo kondenzované. Způsob výběru suroviny pro tyto výrobky, jejich technologické zpracování včetně obalové techniky, je pro tuto věkovou skupinu nejen nevhodný, ale může být i škodlivý.

V poslední době se rodičovská veřejnost setkává i s názorem laiků, ale bohužel i některých profesionálních zdravotních pracovníků, že obecně vhodnou mléčnou výživou pro kojence je i mléko kozí nebo tzv. rostlinné mléko sójové, které vůbec není produktem mléčné žlázy. Oba druhy mléka mají svou přísnou a velmi úzkou indikaci použití, kterou by měl posoudit pouze zkušený a věci znalý lékař. Současně musí zaručit i trvalý dohled a kontrolu dítěte, které tuto náhradní výživu přijímá. Náhradní mléka svým chemickým složením, možností kontaminace i vyvoláním přecitlivělosti na jinodruhovou bílkovinu kozího nebo sójového mléka přinášejí nejen zdravému, ale zejména nemocnému kojenci možné riziko řady dalších komplikací. Průmyslová příprava kravského mléka se sníženými alergenními účinky, které se podává dětem při nesnášenlivosti bílkovin kravského mléka, je poměrně složitá. Příprava v podstatě spočívá v rozložení bílkoviny kravského mléka. Ne všechny tyto výrobky však mají vhodnou chuť. Ve shodě s vývojem kojence je mateřské mléko doplňováno nemléčnými přídavky. Přechod na nemléčné přídavky začínáme u plně kojených dětí po ukončení šestého měsíce. U dětí uměle živených přecházíme na nemléčné příkrmy již po dosažení čtvrtého měsíce života.

Vybráno: Kuchařka naší vesnice (r.1999)

Autoři: Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Recepty: Recepty na pokrmy pro nejmenší děti [108]

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Zažeňte únorovou únavu pomocí těchto receptů

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Svačinové pomazánky, TOP výběr těch nejlepších receptů z databáze kuchařky ReceptyOnLine.cz

Jednoduché recepty na úžasné pomazánky servírované jen tak, namazané na pečivu. Některé se dají používat i jako dipy, k namáčení krekrů či kousků zeleniny, jiné lze využít i na potření chlebíčků, či kanapek. Ovšem především je využijeme na přípravu chutných svačinek do školy, práce či na výlet. V tomto výběru svačinových pomazánek najdete 24 vyzkoušených receptů!

číst dále ...

Nealko koktejlová inspirace na druhou polovinu únorové výzvy

Polovina Suchého února je za námi a možná už vás přepadá chuť na některý z oblíbených míchaných drinků. Dobrou zprávou je, že si jejich lahodnou chuť můžete užít, aniž byste svůj únorový závazek porušili. S nealkoholickými šumivými víny Bohemia Sekt a sirupy Monin vás čeká dokonalá nealko-koktejlová paleta chutí, vůní a barev. Který z následujících drinků vás láká vyzkoušet jako první?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy