REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa kojence v poslední třetině prvního roku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Po období výlučně mléčné výživy (do čtyř měsíců, u kojených do 6 měsíců) a období nemléčných přídavků (příkrmů) se označuje současný model výživy kojenců v poslední třetině prvního roku života jako období plně kojenecké výživy.


Mezi základní součásti příkrmu k mléčným dávkám patří maso, zelenina a ovoce.

Zelenina v této fázi výživy nutně vyžaduje tepelnou úpravu, a proto nelze spoléhat na účinnost vitaminů, které obsahuje. Ovoce doporučujeme zejména proto, abychom kojenci dodali vlákninu, nikoliv pro přívod vitaminu C, protože ten by byl stejně nedostatečný. Protože v ovocných šťávách a „kalených nápojích“ je přítomnost vlákniny vyšší, ovocnou šťávu nefiltrujeme.

Rodiče kojenců mívají v oblibě obilné přídavky. Mohou mít podobu odvarů, jíšek, piškotů přidávaných do mléka, ovocné kaše. V tomto uspořádání nepovažujeme přídavek obilnin za rozumný, protože zvyšuje energetickou hodnotu podávané stravy a jeho předčasné podávání zvyšuje nebezpečí alergizace.

Z praktického hlediska zavádíme v kojenecké výživě postupně příkrm obsahující zeleninu a maso, později ovoce a nakonec obilnou bílkovinu.

Rozdělení denních dávek potravy je stejné jako v období zavádění nemléčných příkrmů. Snižuje se podíl mléčné výživy na dodávce energie a koncem prvního roku dosahuje již jen 35 %. Zbývajících 65 % energie získává kojenec jen příkrmem. Výživa kojenců je již pestřejší a může se v určitém stupni řídit v množství a složení jen přáním dítěte. Postupně se zvyšuje hustota stravy od kašovité přes hrubě zrnitou až ke kusovité. Vychází se přitom z výživy kojence v sedmém měsíci a postupně se zařazuje tužší pokrmy, aby se kojenec naučil kousat, žvýkat a polykat tuhou stravu. Při přechodu od krmení z láhve a podávání lžičkou vedeme dítě k větší samostatnosti při jídle. V tomto období se začíná uplatňovat různorodost výživy kojenců, která je dána rodinnou tradicí i úrovní průmyslové výroby kojenecké a dětské výživy. Výživu kojence doplňujeme dávkou vitaminu C a D. Dostatečná dávka vitaminu C má mimořádný význam pro detoxikační reakce, protože pomáhá odstraňovat z organismu nežádoucí zdraví škodlivé chemické látky, které v těle vznikají při látkové přeměně.

Vzniku křivice se předchází denním podáváním vitaminu D v množství 2 kapky na lžíci teplého mléka nebo čaje.

Příkrm můžeme připravovat buď celý doma, nebo jej pouze upravovat, poněvadž na našem trhu je řada tuzemských (Deva) i zahraničních výrobků kojenecké a dětské výživy. Chystá-li příkrm pro kojence matka doma, musí se vyvarovat často se opakujících chyb. Hygienická a bakteriologická nezávadnost surovin nakupovaných na trhu není vždy pro kojence dostatečně zajištěna. Zeleninový příkrm je plnohodnotný pouze s přídavkem brambor a rostlinného tuku, jinak nemůže nahradit dosud používanou mléčnou dávku. Tuk kryje jednak požadavek energetický, jednak zajišťuje kojenci speciální mastnou kyselinu linolovou. Základní zásadou je, aby příkrm obsahoval nejméně 2-3 druhy zeleniny a brambory tvořily nejméně 1/3 z celkového množství. Zeleninovou směs doplňujeme podle stáří dítěte dávkou 20-30 g masa. Použít můžeme všechny druhy libového vařeného a mixovaného masa – hovězího, telecího, libového vepřového i drůbežího, které střídáme. V zeleninové polévce nesmí chybět dětský příkrm. Její předností je, podobně jako u všech mléčných pokrmů, jednoduchá a rychlá příprava i dlouhodobá trvanlivost.

Při výživě kojenců v období posledních měsíců prvního roku se rodiče dopouštějí mnoha chyb. Pokračují ve výživě plně tekutou nebo kašovitou stravou. Kojenec je překrmován sacharidy a nedostává se mu vysoce hodnotných rostlinných tuků, vitaminů a stopových prvků. Jeho tělesný vývoj zaostává, vzniká chudokrevnost a začíná obezita. Matky při přípravě mléčných směsí nepoužívají mnohdy správně plnotučné mléko, ale částečně nebo dokonce zcela odtučněné mléko. Na druhé straně dávají dětem velké množství cukru a škrobu a málo biologicky hodnotných sacharidů. Zy jsou obsaženy v bramborách, ovesných vločkách a výrobcích z kukuřičné mouky. Ve výživě dětí v druhém půlroce života by tyto živiny měly hrát hlavní roli. Na konci období se rychle vyvíjí pocit chuti. Dostává-li dítě příliš sladká jídla a nápoje, zvyká si na ně a vyžaduje stejnou potravu v batolecím a školním věku.

Dítě v tomto období nikdy do jídla nenutíme. Samo si určuje množství jídla. Jinak je odmítá a může vzniknout odpor k jídlu. Důsledky nucení do jídla přetrvávají pak řadu let. Chuť k jídlu kolísá nejen během dne, podle ročních období, ale i podle zdravotního stavu dítěte.

Některé děti jídlo dlouho přežvykují – mají nedostatek slin nebo nedostatek cviku v polykání hustší potravy. Před dětmi o příjmu potravy nikdy nehovoříme. Děti se mají na jídlo těšit a mít z něho radost. Při přípravě jídel, bohužel někdy i u konzerv, se matka mnohdy orientuje svojí chutí. Nežádoucí je přídavek soli např. U zeleninového příkrmu. Právě tak nadbytečný je sladivý cukr – vzniká návyk kojence na sladká jídla, která jsou zdrojem nadbytečné energie.

Má-li kojenec v tomto období žízeň, nepodáváme mu mléko, které dále zvyšuje koncentraci soli, ale slabý čaj. Pamatujeme si, že v porovnání s dospělými má kojenec na 1 kg své tělesné hmotnosti a den čtyřikrát větší potřebu vody. Žízeň se dále zvyšuje v létě při dusném počasí, při nadměrném oblečení, vysoké pokojové teplotě a hlavně při průjmech nebo zvracení. V těchto situacích podáváme dítěti opakovaně vlažný nebo chladný bylinkový čaj s malým přídavkem cukru. Na našem trhu jsou dostupné kojenecké čaje a ovocné šťávy pro kojence.

Výzkum výživy kojenců stále pokračuje. Především se zdůrazňuje, že každé dítě vyžaduje individuální přístup. Nezáleží přitom ani tak na jeho věku, jako na fyziologické schopnosti dítěte zpracovávat – kousat, žvýkat, polykat daný typ stravy.

Vybráno: Kuchařka naší vesnice (r.1999)

Autoři: Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Recepty: Recepty na pokrmy pro nejmenší děti [108]

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy