REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výživa dětí od začátku přikrmování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jako příkrm označujeme všechny přídavky k mléčné stravě: maso, zeleninu, ovoce, obilné produkty, vejce, brambory, mléko, rostlinné oleje a tuky, máslo. Příkrm obsahuje také vlákninu, která reguluje funkci tlustého střeva a má význam i pro správný průběh trávení a zažívání ve střevech. Především zavedením příkrm se zkracuje období přirozené výživy. Byla vyvrácena domněnka, že podávání potravy lžičkou má vliv na urychlení rozumového i pohybového vývoje dítěte. Tato praxe bývala dříve spíše spojena s nutností brzkého návratu ženy do zaměstnání.


Zvýšené množství mateřského mléka může obvykle zajistit výživové potřeby kojence i v druhém půlroce života. Po mléčném období v první etapě života můžeme místo Feminaru podávat druhý základní typ sušeného mléka – Sunar, kterým lze pokrýt potřebu mléka i u batolat. Průmysl mléčné výživy vyrábí různá dietická mléka (Lakton, Relakton, Evikan). Mléčnou kaši Sunarku zavádíme do výživy teprve na radu dětského lékaře. Zavádění nemléčných příkrmů má také důvod výchovný, protože se přechází od stravy tekuté ke stravě kašovité. Kojenec se naučí žvýkat a polykat tuhou stravu a navíc poznává další chutě.

Základní součást příkrmu tvoří maso. Podle vyspělosti kojence je podáváme v postupně se zvětšujícím množství, až nahradíme jednu až dvě mléčné dávky. Lze je podávat tekuté jako polévku nebo jako hustší příkrm lžičkou. Obsahuje pro kojence velmi potřebné železo, jehož hladina bývá nižší právě na přelomu prvního roku života. Předností masa je, že železo je z něho vstřebáváno výrazně rychleji než z ostatních složek potravy. Zeleninu zařazujeme proto, aby se dítěti dodaly další stopové prvky a vláknina. Zeleninu je nutno v této fázi tepelně upravit, a proto nelze počítat s účinnou přítomností podaných vitaminů. Masozeleninový příkrm obsahuje železo, které příznivě ovlivňuje tvorbu krve. Začíná se s malými tekutými porcemi, kdy si kojenec při trpělivém opakování zvyká na novou formu pokrmu. I když zpočátku vytlačuje jazykem potravu zpět, neznamená to, že mu nepřináší žádný užitek, spíše se musí přeorientovat na poněkud jiné žvýkací aplykací pohyby. Tuto zkutečnost si rodiče neuvědomují a reagují po svém. Buď vysadí masozeleninový pokrm vůbec, nebo se snaží dítě oklamat tím, že upravují příchuť slazením nebo solením. Jedná se o hrubou chybu, která uzavírá okruh odmítání potravy- nechutenství – neprospívá a stává se zbytečnou starostí pro rodiče i ošetřujícího lékaře.

Průmyslově vyráběné zeleninové výrobky ve skleněných obalech jsou jemně chuťově připravené a není je potřeba kořenit ani sladit. Tyto kombinace jsou z výživového hlediska žádoucí a jejich příprava je v domácnosti pracná.

Ovocné šťávy nemohou v prvních týdnech života nahradit svým obsahem přirozeného vitaminu C jeho celkovou potřebu bez nebezpečí, že se výrazně sníží objem přijímané mléčné stravy. Důsledkem je pak i snížení příjmu živočišné bílkoviny a minerálních látek nutných pro stavbu kostí. Podobně jako u zeleninového příkrmu je možno používat u ovocného příkrmu čerstvé ovoce nebo průmyslově vyráběné konzervy. V nich je ovoce jemné kašovité konzistence a každý výrobek je obohacen dostatečnou dávkou vitaminu C, který si udržuje svoji aktivitu až do konce záruční doby výrobku. Do ovocné šťávy a do ovocné kaše nepřidáváme piškoty ani sušenky. Kaši můžeme zředit malým množstvím vody nebo čaje (asi 20 ml) a doplnit 5 -15 kapkami citrónové šťávy. Kaše obsahuje šťávu a dužinu. Připravujeme ji z nastrouhaného nebo rozmačkaného ovoce a doplňujeme ji 10-20 kapkami citrónové šťávy. Uměle živení kojenci přijímají v mléčném období Feminar, který je vitaminem C obohacen. Plně kojené dítě získává dostatečnou dávku vitaminu C z mateřského mléka, pokud kojící žena přijímá dostatečné množství vitaminu ve své potravě nebo ve formě 1-2 tablet celaskonu denně (tj. 100-200 mg denně). Obě formy vitaminu, přirozený i syntetický, jsou biologicky stejně účinné.

Vedle masozeleninového a ovocného příkrmu zařazujeme do jídelníčku také obilné kaše, které mají u nás velkou tradici a jsou velmi oblíbeny. Dříve byly zařazovány do stravy kojenců příliš brzy, mnohdy již v druhům až třetím měsíci. Při takové praxi hrozilo dítěti několik nebezpečí. Především jde o přikrmování „prázdnými kaloriemi“, při němž sytivý účinek kaše vede ke snižování příjmu mléka a tím také k ohrožení rostoucího organismu nedostatkem bílkovin, vápníku a fosforu. Druhým nebezpečím je přítomnost zvláštní bílkoviny – lepku – obsaženého ve většině obilovin a výrobcích z nich (krupice, kroupy, ovesné vločky, různé druhy mouky). Lepek může v prvních měsících života působit nepříznivě na střevní sliznici a vyvolat z kojence chronické střevní onemocnění.

V současné době jsou na našem trhu mléčné kaše, které se svou skladbou liší od klasické krupicové nebo rýžové kaše. Jsou vyrobeny na bázi sušeného mléka s přídavkem, který neobsahuje lepek, a lze je podávat kojencům již v prvním roce života.

Při výživě kojence v období přikrmování nesmí chybět ani vitamin C aD. Podáváme jej, pokud nepoužíváme mléčný výrobek obohacený těmito vitaminy, nejčastěji v množství 1-2 kapek denně. Výživu kojenců doplňujeme podle předpisů lékaře fluridem a v blízké budoucnosti také sloučeninou jodu.

Vybráno: Kuchařka naší vesnice (r.1999)

Autoři: Hana Sedláčková (ved.

autorského kolektivu), Anna Benešová, Marie Havelková, MUDr.

Stanislav Hejda, DrSc., dr.

ing.

Anna Horynová, dr.

Marie Hrubá, prof.

MUDr.

Jiří Jodl, CSc., doc.

MUDr.

Zdeňka Kuncová, Csc.,prof. MUDr.

Vlasta Kurzová, Marie Mazalová, Ladislav Nodl, Karel Pinka, Alice Pinková, Jarmila Rakušanová, ing.

Jana Rysová, Hana Sedláčková, Olga Sobotková, Anna Straková, Marta Vávrová, Marie Voldánová.

Recepty:  Recepty na pokrmy pro nejmenší děti [108]

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Zpestřete si grilování prvním nutričně kompletním rostlinným burgerem od české Many

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

číst dále ...

Zelenina jako strašák dětských talířů

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

číst dále ...

Netradiční recepty ze zeleniny

Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!

číst dále ...

3 okamžiky, kdy se vyhnout cukru a vsadit na svačinku plnou bílkovin

Když nás trápí pocit hladu, zaženeme ho jídlem. Spousta potravin ho dokáže přirozeným způsobem potlačit, obzvlášť potom ty, které jsou bohaté na proteiny a navozují rychlý pocit sytosti. Jiné zase naopak ovlivňují chutě a je lepší se jim vyhnout obloukem. Jsou to ty s vysokým glykemickým indexem, které sice „zaplácnou“, ale zanedlouho se žaludek ozve znovu a o to silněji. Obzvlášť pozor si dejte na potraviny, v kterých byste nenápadně ukrytý cukr nečekali. Ozývá se hlad nevhod? Zažeňte ho unikátní proteinovou tyčinku bez přidaného cukru.

číst dále ...

Bageterie Boulevard uvádí nové menu podle známého izraelského šéfkuchaře, jako první ho ochutnal izraelský velvyslanec

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

číst dále ...

Grilovací sezóna začíná: Připravte si steak jako od šéfkuchaře. Potřebujete jen vyzrálé maso a správně rozehřátý gril

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy