REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Využíváme zbytků v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

I zkušený kuchař či kuchařka toho někdy uvaří více, než je potřeba, pak nám zbyde například pár brambor, několik plátků knedlíků, trochu masové směsi apod. A co s těmito zbytky? Někdo přibírá na váze, když jídlo dojídá po dětech jako já, jiný zbylé vyhodí, či uloží do ledničky, kde se pak vše tak hromadí, že nakonec stejně vše skončí v koši, pokud však ledničku nestihneme vyluxovat při bílém sexu, tedy při hodování v nočních hodinách …


Škola vařeníJídlo nám může zůstat i z jiných důvodů. Někdy mají členové menší hlad, nebo se někde „nabouchali“ na návštěvě či ve fast foodu a vámi uvařeným obědem nebo večeří pohrdnou. Také nám může nepřijít očekávaná návštěva apod. No nic se neděje, v době ledniček a mrazáků šetrná hospodyně jídlo dobře uschová do sáčků nebo umělohmotných dóz, případně je nechá v hrncích a druhý den naservíruje těm otrlejším milovníkům domácí kuchyně. Ovšem například mé děti většinou druhý den odmítají jídlo z dne předchozího, kromě toho, většinou nám nezbude dost pro celou rodinu.

Někdy také uvaříme kotel jídla úmyslně, aby nám část zbyla na druhý den, nebo protože počítáme, že uvařenou ingredienci využijeme na přípravu jiného pokrmu. Příkladem může být trochu guláše na polévku, vařené brambory na těsto, zbytek masitého hašé na náplň zeleniny … v tomto případě nespoléháme na to, že něco zbude od oběda a raději hned potřebnou část uvařeného pokrmu dáme stranou.

A jak se chováme ke zbytkům jídel? Především je dobře uzavřené ukládáme do studené spíže nebo přímo do ledničky, zvláště mletá masa a ryby v teple nenecháváme zbytečně dlouho, také omáčky nám mohou rychle zkysnout, pokud je včas neuklidíme.

A co s menšími zbytky? Ty můžeme nastavit novou potravinou. Využíváme je například na přípravu pomazánek, různých směsí, na přípravu polévek, do omelet apod. Správným ochucením a doplněním připravíme ze zbytku pokrmu někdy i chutnější jídlo, než bylo to původní. Dám vám příklad. Jednou jsem vařil na oběd Znojemskou pánev – recept který jsem trochu pozměnil, protože jsem ze základních ingrediencí vynechal zelí (v původním receptu se pokrm skládal ze dvou až tří druhů mas, hub, zelí a dalších ingrediencí a podával se s knedlíkem nebo bramborem), uvařil jsem toho tolik, že i když jsme se s klukama napráskali až po krk, stejně tam více jak polovina zůstala. Jelikož jsme byli na dovolené, kde jsme uprostřed léta postrádali lednici, tak jsem si musel poradit. Maso z původního receptu jsem nakrájel na kousky a i se šťávou promíchal s čerstvě uvařenou rýží, bylo toho zase dost na velký chod pro více strávníků a ještě vzniklo úplně jiné jídlo, takové Znojemské rizoto! Na večeři jsme tehdy pozvali i kamarády a talíře jsem pak uklízel úplně vylízané.

Snažíme se, aby zbytky jídel neosychaly. Proto některé uzavřeme do plastové krabičky, jiné zamotáme do vlhké utěrky (sýry), necháme v pařáku apod. Zbytkům vyhradíme v lednici nebo ve spíži stálé místo, abychom na ně nezapomněli a pokud možno je co nejdříve využily.

Několik rad na využití zbytků v kuchyni:

  • Okoralé knedlíky nejdříve napaříme a pak teprve z nich připravíme omeletu nebo knedlíky s vejci
  • Zbylou zaschlou rýži podlijeme trochou horké vody a mícháme, až se ohřeje. Nebo hrnek s rýží postavíme do hrnce s vodou a zahřejeme ve vodní lázni, tak se nepřipálí a pěkně oživí.
  • Zbylé těstoviny promastíme, aby se nelepily a pak je snadno ohřejeme.
  • Zbylé housky nakrájíme na kousky, osušíme a máme je připravené na knedlíky, také je můžeme nechat úplně ztvrdnout a nastrouhat na strouhanku.
  • Starší oschlé svítky nebo lívance podlijeme trochou mléka a v troubě prohřejeme.
  • Zbylý citrón položíme řeznou stranou na talířek a uschováme, ztráty vitamínu C pak budou menší.
  • Zbylou kůru z citrónu pěkně nastrouhanou využijeme jako přídavku do nápojů, omáček, pomazánek, při zadělávání moučníků apod.
  • Pomačkané ovoce očistíme, rozvaříme nebo prolisujeme a použijeme jako šťávu do nápojů, moučníků apod.
  • Je dobré uchovávat různé zbytky v ledničce v krabičkách ze skla nebo z umělé hmoty s víčky. Tak nenatáhnou pachy jiných uchovávaných potravin, jako maso, sýr a pod.

Existuje i mnoho receptů na využití zbytků jídel k dalšímu vaření, některé vám zde níže uvádíme.

Recepty ze zbytků jídel:

Pomazánka ze zbytků zvěřiny Pomazánka ze zbytků masa

Hašé ze zbytků masa Co dům dal Hovězí paštika dle Saidlové

Zbylý špenát zapečený v žemlích

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Luštěniny jako salát nebo zdravá příloha

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

číst dále ...

LOMO sušená vepřová pečeně

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Italské sýry ručně vyráběné z českého mléka

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy