REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybavení baru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Než přistoupíme k míchání koktejlů, byť i v podmínkách domácí kuchyně, měli bychom se ujistit, že jsme dostatečně vybaveni nejen pestrým výběrem druhů alkoholických i nealkoholických nápojů, ale i dalším inventářem, jako jsou média na míchání, sklenice, doplňky pro okrášlení hotového nápoje a ovoce.


Barmanská školaVeškeré používané nástroje udržujeme vždy bezvadně čisté, ovoce dobře umyté, citrusy dokonce kartáčkem pod tekoucí vodou.

Základním nástrojem pro míchání nápojů je míchací sklenice nebo šejkr. Obojí existuje v různých provedeních. Nejpoužívanějším druhem šejkru je tzv. boston, který je složen z míchací sklenice s kovovým kónickým nádstavcem (někdy jsou ale oba díly kovové) a šejkr skládající se ze tří dílů – těla, hlavy se zabudovaným sítkem a zátky. Míchací sklenici, sklenku i šejkr je třeba předem vychladit, tomu se odborně říká frapování. Šejkr musí být před přípravou koktejlu suchý, aby sada dokonale těsnila a držela při sobě.

Při plnění šejkru nešetřete ledem, nápoj je třeba dostatečně prochladit, navíc zvuk, vycházející ze šejkru při energickém pohybu by měl přípravu koktejlu doprovázet. Pozor, do šejkru nepatří nic, co obsahuje oxid uhličitý – tedy sekty nebo sycené limonády.

Některé koktejly nejsou připravovány v šejkru, při výrobě používáme míchací sklenici o obsahu kolem 50 cl se silnějšími stěnami. Nezbytnou součástí tohoto postupu je barové sítko, tzv. strainer (kterým bráníme ledu před vniknutím do hostovy sklenice) a míchací lžička s mačkátkem, kterým vymačkáváme aromatické látky např. Z máty peprné či kůry citrusů.

K přípravě koktejlů můžeme využít i další pomůcky. Pro rozmíchání, případně úplné rozsekání suroviny použijeme mixér, pro namíchání většího množství porcí je někdy vhodné použít míchací džbán. Některé nápoje připravujeme přímo v servírovacích sklenkách – straight way, horké míchané nápoje vyžadují použití džezvy či termodžbánu.

Mixér

Šejkr

Míchací sklenice

Další používané pracovní nástroje:

  • Barmanský nůže na konci rozdvojený, slouží rovněž jako vidlička. Nůž je nabroušen až ke špičce, což umožňuje nařezávání plátků. Ostří bývá vlnité, jemné suroviny se při krájení netrhají a nedrásají.
  • Naběračka a kleště na led
  • Drtič ledu
  • Lis na citrusové plody, ať už ruční nebo elektrický
  • Prkénko na krájení ovoce. Praktičtější je rozhodně plastové, jeho omývání po použití je snažší
  • Číšnický nůž z vývrtkou
  • Otvírák plechovek
  • Otvírák korunkových uzávěrů
  • Zátky na uzavírání sektů, které umožní použití otevřeného sektu i v příštích dnech.
  • Odměrky. Ty jsou k dostání buď kovové (plní se po okraj) nebo skleněné (musí být ocejchované). Mícháme-li po sobě koktejly různých bází, odměrku vždy vypláchneme vodou.
  • Je vhodné vybavit bar odměrkami několika objemů – nejčastěji 2, 4 a 10 cl.
  • Stříkací lahvičky na barové bittery
  • Zásobník ledu. Led je třeba mít připraven ve velkých kostkách, které plníme do šejkru a při správném míchání jsme odměněni typickým zvukovým efektem. Dále potřebujeme led vločkový, který se používá pro míchání v mixéru.

Sklo k míchaným nápojům

Vybavení baru příhodnými sklenkami je jedna ze základních podmínek seriózního přístupu k míchání koktejlů. Určité nápoje mají, ať až od tvůrce či lety zažitý, daný tvar sklenky. Hosta přivyklého na svoji koktejlku naplněnou Daiquiri byste jiným sklem mohli nepříjemně překvapit.

Základní vybavení sklem

  • Koktejlová sklenice neboli Koktejlka
  • Tumbler, Collins
  • Highball
  • Malý Tumbler
  • Old Fashioned, viskovka
  • Flétna
  • Likérka
  • Margarita
  • Piňa
  • Goblet
  • Koňaková sklenka
  • Sklo na teplé nápoje

Doplňky

K nezbytným vybavení baru patří nejrůznější míchátka, rozetky, vlaječky či deštníčky, stejně jako špízky na napichování ovoce či brčka. Některé nápoje si bez vložené koktejlové třešničky či olivy ani nedovedeme představit.

Zdroj: Slabikář Akoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Letos na gril: jedině mleté kuřecí maso

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy