REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybavení baru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Než přistoupíme k míchání koktejlů, byť i v podmínkách domácí kuchyně, měli bychom se ujistit, že jsme dostatečně vybaveni nejen pestrým výběrem druhů alkoholických i nealkoholických nápojů, ale i dalším inventářem, jako jsou média na míchání, sklenice, doplňky pro okrášlení hotového nápoje a ovoce.


Barmanská školaVeškeré používané nástroje udržujeme vždy bezvadně čisté, ovoce dobře umyté, citrusy dokonce kartáčkem pod tekoucí vodou.

Základním nástrojem pro míchání nápojů je míchací sklenice nebo šejkr. Obojí existuje v různých provedeních. Nejpoužívanějším druhem šejkru je tzv. boston, který je složen z míchací sklenice s kovovým kónickým nádstavcem (někdy jsou ale oba díly kovové) a šejkr skládající se ze tří dílů – těla, hlavy se zabudovaným sítkem a zátky. Míchací sklenici, sklenku i šejkr je třeba předem vychladit, tomu se odborně říká frapování. Šejkr musí být před přípravou koktejlu suchý, aby sada dokonale těsnila a držela při sobě.

Při plnění šejkru nešetřete ledem, nápoj je třeba dostatečně prochladit, navíc zvuk, vycházející ze šejkru při energickém pohybu by měl přípravu koktejlu doprovázet. Pozor, do šejkru nepatří nic, co obsahuje oxid uhličitý – tedy sekty nebo sycené limonády.

Některé koktejly nejsou připravovány v šejkru, při výrobě používáme míchací sklenici o obsahu kolem 50 cl se silnějšími stěnami. Nezbytnou součástí tohoto postupu je barové sítko, tzv. strainer (kterým bráníme ledu před vniknutím do hostovy sklenice) a míchací lžička s mačkátkem, kterým vymačkáváme aromatické látky např. Z máty peprné či kůry citrusů.

K přípravě koktejlů můžeme využít i další pomůcky. Pro rozmíchání, případně úplné rozsekání suroviny použijeme mixér, pro namíchání většího množství porcí je někdy vhodné použít míchací džbán. Některé nápoje připravujeme přímo v servírovacích sklenkách – straight way, horké míchané nápoje vyžadují použití džezvy či termodžbánu.

Mixér

Šejkr

Míchací sklenice

Další používané pracovní nástroje:

  • Barmanský nůže na konci rozdvojený, slouží rovněž jako vidlička. Nůž je nabroušen až ke špičce, což umožňuje nařezávání plátků. Ostří bývá vlnité, jemné suroviny se při krájení netrhají a nedrásají.
  • Naběračka a kleště na led
  • Drtič ledu
  • Lis na citrusové plody, ať už ruční nebo elektrický
  • Prkénko na krájení ovoce. Praktičtější je rozhodně plastové, jeho omývání po použití je snažší
  • Číšnický nůž z vývrtkou
  • Otvírák plechovek
  • Otvírák korunkových uzávěrů
  • Zátky na uzavírání sektů, které umožní použití otevřeného sektu i v příštích dnech.
  • Odměrky. Ty jsou k dostání buď kovové (plní se po okraj) nebo skleněné (musí být ocejchované). Mícháme-li po sobě koktejly různých bází, odměrku vždy vypláchneme vodou.
  • Je vhodné vybavit bar odměrkami několika objemů – nejčastěji 2, 4 a 10 cl.
  • Stříkací lahvičky na barové bittery
  • Zásobník ledu. Led je třeba mít připraven ve velkých kostkách, které plníme do šejkru a při správném míchání jsme odměněni typickým zvukovým efektem. Dále potřebujeme led vločkový, který se používá pro míchání v mixéru.

Sklo k míchaným nápojům

Vybavení baru příhodnými sklenkami je jedna ze základních podmínek seriózního přístupu k míchání koktejlů. Určité nápoje mají, ať až od tvůrce či lety zažitý, daný tvar sklenky. Hosta přivyklého na svoji koktejlku naplněnou Daiquiri byste jiným sklem mohli nepříjemně překvapit.

Základní vybavení sklem

  • Koktejlová sklenice neboli Koktejlka
  • Tumbler, Collins
  • Highball
  • Malý Tumbler
  • Old Fashioned, viskovka
  • Flétna
  • Likérka
  • Margarita
  • Piňa
  • Goblet
  • Koňaková sklenka
  • Sklo na teplé nápoje

Doplňky

K nezbytným vybavení baru patří nejrůznější míchátka, rozetky, vlaječky či deštníčky, stejně jako špízky na napichování ovoce či brčka. Některé nápoje si bez vložené koktejlové třešničky či olivy ani nedovedeme představit.

Zdroj: Slabikář Akoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Valentýnské müsli snídaně do postele. 4 tipy na romantické recepty

Že každý rok při této příležitosti chodíte na romantickou večeři? To je samozřejmě skvělé! Zkuste však letos svou drahou polovičku překvapit hned na úvod zamilovaného dne a připravte lehkou, ale přitom výživnou snídani až do postele. A protože správná snídaně by měla obsahovat dostatek kvalitních sacharidů, vlákniny a bílkovin, přinášíme vám čtyři tipy na snídaně z müsli.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Tuřín – neprávem zapomenutá zelenina

Tuřín je křížencem vodnice a hlávkového zelí. I když je dobře známý fanouškům kultovního seriálu Černá zmije, který se odehrával v anglickém středověku, tak byl objeven a popsán pravděpodobně až v 17. století ve Švédsku, odkud se rozšířil do Evropy a celého světa. Tuřín je sytý, a hlavně mrazu odolný. A to více než jakákoli jiná zelenina. Díky tomu byl velmi oblíbenou potravou chudých a zejména během světových válek se jednalo o jednoduchou potravinu pro vypěstování i skladování a častou složku jídel. Možná proto, že tuřínu měli všichni už dost, po druhé světové válce vymizel z našich jídelníčků. To je ovšem škoda.

číst dále ...

Poslechněte babičky: Polévka je grunt a v chladném počasí příjemně zahřeje

„Polévka je grunt a maso je špunt,“ také jste to od babičky slýchali? Tak si toto rčení dobře zapamatujte, protože je pravdivé. Polévky působí blahodárně na organismus, v zimě nás příjemně prohřejí a v létě ve své studené formě naopak ochladí. Díky řadě pozitivních účinků na tělo i mysl by měly být polévky součástí každého jídelníčku. Jsou velmi nenáročné na přípravu, a není divu, že si je oblíbili již naši předkové.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy