REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybavení baru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Než přistoupíme k míchání koktejlů, byť i v podmínkách domácí kuchyně, měli bychom se ujistit, že jsme dostatečně vybaveni nejen pestrým výběrem druhů alkoholických i nealkoholických nápojů, ale i dalším inventářem, jako jsou média na míchání, sklenice, doplňky pro okrášlení hotového nápoje a ovoce.


Barmanská školaVeškeré používané nástroje udržujeme vždy bezvadně čisté, ovoce dobře umyté, citrusy dokonce kartáčkem pod tekoucí vodou.

Základním nástrojem pro míchání nápojů je míchací sklenice nebo šejkr. Obojí existuje v různých provedeních. Nejpoužívanějším druhem šejkru je tzv. boston, který je složen z míchací sklenice s kovovým kónickým nádstavcem (někdy jsou ale oba díly kovové) a šejkr skládající se ze tří dílů – těla, hlavy se zabudovaným sítkem a zátky. Míchací sklenici, sklenku i šejkr je třeba předem vychladit, tomu se odborně říká frapování. Šejkr musí být před přípravou koktejlu suchý, aby sada dokonale těsnila a držela při sobě.

Při plnění šejkru nešetřete ledem, nápoj je třeba dostatečně prochladit, navíc zvuk, vycházející ze šejkru při energickém pohybu by měl přípravu koktejlu doprovázet. Pozor, do šejkru nepatří nic, co obsahuje oxid uhličitý – tedy sekty nebo sycené limonády.

Některé koktejly nejsou připravovány v šejkru, při výrobě používáme míchací sklenici o obsahu kolem 50 cl se silnějšími stěnami. Nezbytnou součástí tohoto postupu je barové sítko, tzv. strainer (kterým bráníme ledu před vniknutím do hostovy sklenice) a míchací lžička s mačkátkem, kterým vymačkáváme aromatické látky např. Z máty peprné či kůry citrusů.

K přípravě koktejlů můžeme využít i další pomůcky. Pro rozmíchání, případně úplné rozsekání suroviny použijeme mixér, pro namíchání většího množství porcí je někdy vhodné použít míchací džbán. Některé nápoje připravujeme přímo v servírovacích sklenkách – straight way, horké míchané nápoje vyžadují použití džezvy či termodžbánu.

Mixér

Šejkr

Míchací sklenice

Další používané pracovní nástroje:

  • Barmanský nůže na konci rozdvojený, slouží rovněž jako vidlička. Nůž je nabroušen až ke špičce, což umožňuje nařezávání plátků. Ostří bývá vlnité, jemné suroviny se při krájení netrhají a nedrásají.
  • Naběračka a kleště na led
  • Drtič ledu
  • Lis na citrusové plody, ať už ruční nebo elektrický
  • Prkénko na krájení ovoce. Praktičtější je rozhodně plastové, jeho omývání po použití je snažší
  • Číšnický nůž z vývrtkou
  • Otvírák plechovek
  • Otvírák korunkových uzávěrů
  • Zátky na uzavírání sektů, které umožní použití otevřeného sektu i v příštích dnech.
  • Odměrky. Ty jsou k dostání buď kovové (plní se po okraj) nebo skleněné (musí být ocejchované). Mícháme-li po sobě koktejly různých bází, odměrku vždy vypláchneme vodou.
  • Je vhodné vybavit bar odměrkami několika objemů – nejčastěji 2, 4 a 10 cl.
  • Stříkací lahvičky na barové bittery
  • Zásobník ledu. Led je třeba mít připraven ve velkých kostkách, které plníme do šejkru a při správném míchání jsme odměněni typickým zvukovým efektem. Dále potřebujeme led vločkový, který se používá pro míchání v mixéru.

Sklo k míchaným nápojům

Vybavení baru příhodnými sklenkami je jedna ze základních podmínek seriózního přístupu k míchání koktejlů. Určité nápoje mají, ať až od tvůrce či lety zažitý, daný tvar sklenky. Hosta přivyklého na svoji koktejlku naplněnou Daiquiri byste jiným sklem mohli nepříjemně překvapit.

Základní vybavení sklem

  • Koktejlová sklenice neboli Koktejlka
  • Tumbler, Collins
  • Highball
  • Malý Tumbler
  • Old Fashioned, viskovka
  • Flétna
  • Likérka
  • Margarita
  • Piňa
  • Goblet
  • Koňaková sklenka
  • Sklo na teplé nápoje

Doplňky

K nezbytným vybavení baru patří nejrůznější míchátka, rozetky, vlaječky či deštníčky, stejně jako špízky na napichování ovoce či brčka. Některé nápoje si bez vložené koktejlové třešničky či olivy ani nedovedeme představit.

Zdroj: Slabikář Akoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Pernerka spojuje síly s Lidlem – zákazníkům nabídne bio žitný chléb ze své mouky

V březnu začne Lidl ve všech svých prodejnách nabízet nový bio chléb z české produkce. Bio žitný chléb peče z české mouky Pernerka rodinná pekárna Nopek. Zákazníci se mohou těšit na lokální produkt s kvalitním složením, který výborně chutná a splňuje bio standardy.

číst dále ...

Zdraví klíčí v semínkách… Stačí je „odemknout“!

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

číst dále ...

Zkroťte chutě na sladké, aneb 5 tipů ke sladkému životu bez cukru

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

číst dále ...

Připravte si velikonoční menu podle tradic a objevte nové recepty

Vajíčka na různé způsoby, nádivka, mazanec i beránek – oblíbených velikonočních pokrmů existuje celá řada. Zkuste letos dodržet tradici a připravit si originální velikonoční menu podle zvyklostí. Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek nebo Bílá sobota, přichystejte na každý den jinou specialitu. A nezapomeňte, že delikátní pokrmy nestojí jen na receptu, ale především na kvalitních surovinách.

číst dále ...

Jarní detox chutně a zdravě? Vyzkoušejte recepty z rostlinné stravy

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

číst dále ...

Odlehčená oblíbená jídla, která potěší celou rodinu

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy