REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybavení baru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Než přistoupíme k míchání koktejlů, byť i v podmínkách domácí kuchyně, měli bychom se ujistit, že jsme dostatečně vybaveni nejen pestrým výběrem druhů alkoholických i nealkoholických nápojů, ale i dalším inventářem, jako jsou média na míchání, sklenice, doplňky pro okrášlení hotového nápoje a ovoce.


Barmanská školaVeškeré používané nástroje udržujeme vždy bezvadně čisté, ovoce dobře umyté, citrusy dokonce kartáčkem pod tekoucí vodou.

Základním nástrojem pro míchání nápojů je míchací sklenice nebo šejkr. Obojí existuje v různých provedeních. Nejpoužívanějším druhem šejkru je tzv. boston, který je složen z míchací sklenice s kovovým kónickým nádstavcem (někdy jsou ale oba díly kovové) a šejkr skládající se ze tří dílů – těla, hlavy se zabudovaným sítkem a zátky. Míchací sklenici, sklenku i šejkr je třeba předem vychladit, tomu se odborně říká frapování. Šejkr musí být před přípravou koktejlu suchý, aby sada dokonale těsnila a držela při sobě.

Při plnění šejkru nešetřete ledem, nápoj je třeba dostatečně prochladit, navíc zvuk, vycházející ze šejkru při energickém pohybu by měl přípravu koktejlu doprovázet. Pozor, do šejkru nepatří nic, co obsahuje oxid uhličitý – tedy sekty nebo sycené limonády.

Některé koktejly nejsou připravovány v šejkru, při výrobě používáme míchací sklenici o obsahu kolem 50 cl se silnějšími stěnami. Nezbytnou součástí tohoto postupu je barové sítko, tzv. strainer (kterým bráníme ledu před vniknutím do hostovy sklenice) a míchací lžička s mačkátkem, kterým vymačkáváme aromatické látky např. Z máty peprné či kůry citrusů.

K přípravě koktejlů můžeme využít i další pomůcky. Pro rozmíchání, případně úplné rozsekání suroviny použijeme mixér, pro namíchání většího množství porcí je někdy vhodné použít míchací džbán. Některé nápoje připravujeme přímo v servírovacích sklenkách – straight way, horké míchané nápoje vyžadují použití džezvy či termodžbánu.

Mixér

Šejkr

Míchací sklenice

Další používané pracovní nástroje:

  • Barmanský nůže na konci rozdvojený, slouží rovněž jako vidlička. Nůž je nabroušen až ke špičce, což umožňuje nařezávání plátků. Ostří bývá vlnité, jemné suroviny se při krájení netrhají a nedrásají.
  • Naběračka a kleště na led
  • Drtič ledu
  • Lis na citrusové plody, ať už ruční nebo elektrický
  • Prkénko na krájení ovoce. Praktičtější je rozhodně plastové, jeho omývání po použití je snažší
  • Číšnický nůž z vývrtkou
  • Otvírák plechovek
  • Otvírák korunkových uzávěrů
  • Zátky na uzavírání sektů, které umožní použití otevřeného sektu i v příštích dnech.
  • Odměrky. Ty jsou k dostání buď kovové (plní se po okraj) nebo skleněné (musí být ocejchované). Mícháme-li po sobě koktejly různých bází, odměrku vždy vypláchneme vodou.
  • Je vhodné vybavit bar odměrkami několika objemů – nejčastěji 2, 4 a 10 cl.
  • Stříkací lahvičky na barové bittery
  • Zásobník ledu. Led je třeba mít připraven ve velkých kostkách, které plníme do šejkru a při správném míchání jsme odměněni typickým zvukovým efektem. Dále potřebujeme led vločkový, který se používá pro míchání v mixéru.

Sklo k míchaným nápojům

Vybavení baru příhodnými sklenkami je jedna ze základních podmínek seriózního přístupu k míchání koktejlů. Určité nápoje mají, ať až od tvůrce či lety zažitý, daný tvar sklenky. Hosta přivyklého na svoji koktejlku naplněnou Daiquiri byste jiným sklem mohli nepříjemně překvapit.

Základní vybavení sklem

  • Koktejlová sklenice neboli Koktejlka
  • Tumbler, Collins
  • Highball
  • Malý Tumbler
  • Old Fashioned, viskovka
  • Flétna
  • Likérka
  • Margarita
  • Piňa
  • Goblet
  • Koňaková sklenka
  • Sklo na teplé nápoje

Doplňky

K nezbytným vybavení baru patří nejrůznější míchátka, rozetky, vlaječky či deštníčky, stejně jako špízky na napichování ovoce či brčka. Některé nápoje si bez vložené koktejlové třešničky či olivy ani nedovedeme představit.

Zdroj: Slabikář Akoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy