REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vybavení baru

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Než přistoupíme k míchání koktejlů, byť i v podmínkách domácí kuchyně, měli bychom se ujistit, že jsme dostatečně vybaveni nejen pestrým výběrem druhů alkoholických i nealkoholických nápojů, ale i dalším inventářem, jako jsou média na míchání, sklenice, doplňky pro okrášlení hotového nápoje a ovoce.


Barmanská školaVeškeré používané nástroje udržujeme vždy bezvadně čisté, ovoce dobře umyté, citrusy dokonce kartáčkem pod tekoucí vodou.

Základním nástrojem pro míchání nápojů je míchací sklenice nebo šejkr. Obojí existuje v různých provedeních. Nejpoužívanějším druhem šejkru je tzv. boston, který je složen z míchací sklenice s kovovým kónickým nádstavcem (někdy jsou ale oba díly kovové) a šejkr skládající se ze tří dílů – těla, hlavy se zabudovaným sítkem a zátky. Míchací sklenici, sklenku i šejkr je třeba předem vychladit, tomu se odborně říká frapování. Šejkr musí být před přípravou koktejlu suchý, aby sada dokonale těsnila a držela při sobě.

Při plnění šejkru nešetřete ledem, nápoj je třeba dostatečně prochladit, navíc zvuk, vycházející ze šejkru při energickém pohybu by měl přípravu koktejlu doprovázet. Pozor, do šejkru nepatří nic, co obsahuje oxid uhličitý – tedy sekty nebo sycené limonády.

Některé koktejly nejsou připravovány v šejkru, při výrobě používáme míchací sklenici o obsahu kolem 50 cl se silnějšími stěnami. Nezbytnou součástí tohoto postupu je barové sítko, tzv. strainer (kterým bráníme ledu před vniknutím do hostovy sklenice) a míchací lžička s mačkátkem, kterým vymačkáváme aromatické látky např. Z máty peprné či kůry citrusů.

K přípravě koktejlů můžeme využít i další pomůcky. Pro rozmíchání, případně úplné rozsekání suroviny použijeme mixér, pro namíchání většího množství porcí je někdy vhodné použít míchací džbán. Některé nápoje připravujeme přímo v servírovacích sklenkách – straight way, horké míchané nápoje vyžadují použití džezvy či termodžbánu.

Mixér

Šejkr

Míchací sklenice

Další používané pracovní nástroje:

  • Barmanský nůže na konci rozdvojený, slouží rovněž jako vidlička. Nůž je nabroušen až ke špičce, což umožňuje nařezávání plátků. Ostří bývá vlnité, jemné suroviny se při krájení netrhají a nedrásají.
  • Naběračka a kleště na led
  • Drtič ledu
  • Lis na citrusové plody, ať už ruční nebo elektrický
  • Prkénko na krájení ovoce. Praktičtější je rozhodně plastové, jeho omývání po použití je snažší
  • Číšnický nůž z vývrtkou
  • Otvírák plechovek
  • Otvírák korunkových uzávěrů
  • Zátky na uzavírání sektů, které umožní použití otevřeného sektu i v příštích dnech.
  • Odměrky. Ty jsou k dostání buď kovové (plní se po okraj) nebo skleněné (musí být ocejchované). Mícháme-li po sobě koktejly různých bází, odměrku vždy vypláchneme vodou.
  • Je vhodné vybavit bar odměrkami několika objemů – nejčastěji 2, 4 a 10 cl.
  • Stříkací lahvičky na barové bittery
  • Zásobník ledu. Led je třeba mít připraven ve velkých kostkách, které plníme do šejkru a při správném míchání jsme odměněni typickým zvukovým efektem. Dále potřebujeme led vločkový, který se používá pro míchání v mixéru.

Sklo k míchaným nápojům

Vybavení baru příhodnými sklenkami je jedna ze základních podmínek seriózního přístupu k míchání koktejlů. Určité nápoje mají, ať až od tvůrce či lety zažitý, daný tvar sklenky. Hosta přivyklého na svoji koktejlku naplněnou Daiquiri byste jiným sklem mohli nepříjemně překvapit.

Základní vybavení sklem

  • Koktejlová sklenice neboli Koktejlka
  • Tumbler, Collins
  • Highball
  • Malý Tumbler
  • Old Fashioned, viskovka
  • Flétna
  • Likérka
  • Margarita
  • Piňa
  • Goblet
  • Koňaková sklenka
  • Sklo na teplé nápoje

Doplňky

K nezbytným vybavení baru patří nejrůznější míchátka, rozetky, vlaječky či deštníčky, stejně jako špízky na napichování ovoce či brčka. Některé nápoje si bez vložené koktejlové třešničky či olivy ani nedovedeme představit.

Zdroj: Slabikář Akoholu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy