REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový, sladký či nakyslý. Kterému koktejlu byste dali přednost vy?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je tomu již 212 let, co se objevila první definice o míchaném nápoji neboli koktejlu. Bylo to ve Spojených státech, které jsou pokládány za kolébku míchaných drinků. Do dějin tohoto barmanského umění jsme se však zapsali i my. Světový den koktejlů, jež je ustanoven na 13. května, totiž prosadil český barman a publicista Alexander Mikšovic.


První definice o míchaných drincích se objevila v roce 1806 ve Spojených státech. Historie tohoto barmanského umění je tedy poměrně stará. S nápadem, že by se mu mělo dostat
i určitého uznání, však přišel až český barmana a publicista Alexander Mikšovic. V roce 1999 inicioval Světový den koktejlů, a tak už 19 let máme možnost jej 13. května slavit. A jak ho přivítat nejlépe? Přece koktejlem dle vaší chuti!

 

Smetanový koktejl pro krémové typy

Pokud si libujete v krémových tónech smetany, milujete vůni kávy, ale sem tam si rádi pochutnáte i na něčem ostřejším, pak je pro vás ideálním míchaným drinkem Flat White Martini. Tento jednoduchý, a přitom povzbudivě osvěžující koktejl v sobě skrývá likér Baileys Original společně s vodkou Smirnoff doplněnou
o kapku espressa.

 

Flat White Martini

Ingredience:

40 ml Baileys Original
40 ml Smirnoff vodky
25 ml espressa
Led
Kávová zrnka na ozdobu
Postup:

Do shakeru vložte hrst ledu, přilijte Baileys Original, následně Smirnoff vodku a espresso. Vše důkladně protřepejte, dokud se ingredience dokonale nespojí. Vzniklý koktejl nalijte do koktejlky na vysoké nožce a ozdobte kávovými zrnky.

 

 

Nasládlé či kořeněné. I rumové jazýčky se mohou odvázat

Milovníci rumu mají také široké možnosti. Přesto, že se tmavé rumy doporučují servírovat při pokojové teplotě (maximálně však do 20 stupňů), popřípadě jen s kapkou vody, vychutnat si je však můžete i originálněji.

Otisknete-li si například měsíček limetky z jedné strany do třtinového cukru a do mletých kávových zrnek ze strany druhé, stačí už jen zakousnout a zapít kvalitním rumem Pampero Seleccion. Nebo můžete lehce zaexperimentovat a vychutnat si z něj drink Old Fashioned.

 

Pampero Seleccion Old Fashioned

Ingredience:

60 ml Pampero Seleccion
10 ml cukrového sirupu
kapka Angostura Bitters
pomerančovou kůru na ozdobu
led
Postup:

Do míchací sklenice vložte několik kostek ledu, přilijte bitters, následně všechny ostatní ingredience a promíchejte. Drink na závěr ovoňte pomerančovou kůrou.

Překvapit své přátele však můžete i drinkem s rumem Captain Morgan Black Spiced. Při jeho výrobě bylo použito výběrové koření, díky kterému si vychutnáte temně výraznou chuť se zjemněným závěrem.

 

 

Captain Morgan Black Spiced & Apple

Ingredience:

40 ml Captain Morgan Black Spiced
150 ml jablečného džusu
plátky jablek
limeta na ozdobu
led
Postup:

Do vyšší sklenice si připravte led. Poté do ní přidejte rum Captain Morgan Black Spiced a dolijte jablečným džusem. Drink jemně promíchejte, přidejte plátky jablek a podávejte s limetou.

 

 

Chuť s americkým nádechem

Rádi si vychutnáte kvalitní whisky, ale čas od času byste ocenili i nějaké to zpestření? Nebojte se použít jedinečnou skotskou whisky Johnnie Walker Red Rye Finish jako součást koktejlu.

Red Rye Finish je jedním z nejpodařenějších experimentů blenderů Johnnieho Walkera. Ti se nechali inspirovat intenzivní sladkou chutí amerického bourbonu, žitné whiskey a delikátní chutí whisky skotské. Proto se může pochlubit dokonalou kombinací intenzity a sladkosti, ozvláštněnou ovocnými tóny a lehkou kořenitostí. Samotný je skvělý, pokud však zatoužíte po lehké změně, pak známý Manhattan vás jistě mile překvapí.

 

Red Rye Finish Manhattan

Ingredience:

40 ml Johnnie Walker Red Rye Finish
20 ml sladký vermut
kapka Angostura Bitters
kostky ledu

Postup:

Do míchací sklenice vložte led a odměřte všechny tekuté přísady a nápoj promíchejte barovou lžičkou. Pak ho přes sítko nalijte ideálně do skleničky a vložte třešničku na napichovátku.

 

 

Chuť lesního jalovce nezklame nikoho

Potrpíte-li si na dobré pití, které provází historie, určitě jste už slyšeli o Gordon’s ginu. Milovníkům klasické kombinace gin & tonik snad ani tento gin, inspirovaný tradičním postupem výroby od roku 1880, představovat nemusíme. Za pozornost však stojí jeho růžová novinka. Ta své zbarvení získala díky nové receptuře, jež je doplněna o přírodní chuť a aroma jahod, malin a červeného rybízu.

 

Gordon’s Pink & Tonic

Ingredience:

40 ml Gordon’s Pink
150 ml tonicu
Led
Čerstvé jahody na ozdobu
Postup:

Sklenici na víno naplňte ledem a přilijte gin, následně tonic. Nápoj jemně promíchejte
a podávejte s čerstvými jahodami.

 

 

Poznámka redakce:

Společnost Stock Plzeň – Božkov je jedničkou na českém trhu, na který již téměř 100 let přináší nejjemnější tradiční lihoviny a hořké likéry. S portfoliem čítajícím více než 70 značek je Stock Plzeň lídrem na trhu. Prodává populární výrobky značky Božkov, Fernet Stock a oblíbené vodky Amundsen a Pražská vodka. Dále dováží úspěšné značky jako nejprodávanější importovaný rum v Česku Captain Morgan, nejsilnější značku skotské whisky na světě Johnnie Walker, oblíbený krémový likér Baileys, nejprodávanější bourbon Jim Beam, koňak Courvoisier a mnohé další. Společnost podporuje a aktivně prosazuje zodpovědnou konzumaci alkoholu. Stock Plzeň-Božkov se snaží zvyšovat povědomí o zodpovědné konzumaci alkoholu i tím, že patří k zakládajícím členům Fóra PSR, které bojuje proti nadměrné konzumaci alkoholu a soustředí se na preventivní a vzdělávací projekty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy