REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Smetanový, sladký či nakyslý. Kterému koktejlu byste dali přednost vy?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je tomu již 212 let, co se objevila první definice o míchaném nápoji neboli koktejlu. Bylo to ve Spojených státech, které jsou pokládány za kolébku míchaných drinků. Do dějin tohoto barmanského umění jsme se však zapsali i my. Světový den koktejlů, jež je ustanoven na 13. května, totiž prosadil český barman a publicista Alexander Mikšovic.


První definice o míchaných drincích se objevila v roce 1806 ve Spojených státech. Historie tohoto barmanského umění je tedy poměrně stará. S nápadem, že by se mu mělo dostat
i určitého uznání, však přišel až český barmana a publicista Alexander Mikšovic. V roce 1999 inicioval Světový den koktejlů, a tak už 19 let máme možnost jej 13. května slavit. A jak ho přivítat nejlépe? Přece koktejlem dle vaší chuti!

 

Smetanový koktejl pro krémové typy

Pokud si libujete v krémových tónech smetany, milujete vůni kávy, ale sem tam si rádi pochutnáte i na něčem ostřejším, pak je pro vás ideálním míchaným drinkem Flat White Martini. Tento jednoduchý, a přitom povzbudivě osvěžující koktejl v sobě skrývá likér Baileys Original společně s vodkou Smirnoff doplněnou
o kapku espressa.

 

Flat White Martini

Ingredience:

40 ml Baileys Original
40 ml Smirnoff vodky
25 ml espressa
Led
Kávová zrnka na ozdobu
Postup:

Do shakeru vložte hrst ledu, přilijte Baileys Original, následně Smirnoff vodku a espresso. Vše důkladně protřepejte, dokud se ingredience dokonale nespojí. Vzniklý koktejl nalijte do koktejlky na vysoké nožce a ozdobte kávovými zrnky.

 

 

Nasládlé či kořeněné. I rumové jazýčky se mohou odvázat

Milovníci rumu mají také široké možnosti. Přesto, že se tmavé rumy doporučují servírovat při pokojové teplotě (maximálně však do 20 stupňů), popřípadě jen s kapkou vody, vychutnat si je však můžete i originálněji.

Otisknete-li si například měsíček limetky z jedné strany do třtinového cukru a do mletých kávových zrnek ze strany druhé, stačí už jen zakousnout a zapít kvalitním rumem Pampero Seleccion. Nebo můžete lehce zaexperimentovat a vychutnat si z něj drink Old Fashioned.

 

Pampero Seleccion Old Fashioned

Ingredience:

60 ml Pampero Seleccion
10 ml cukrového sirupu
kapka Angostura Bitters
pomerančovou kůru na ozdobu
led
Postup:

Do míchací sklenice vložte několik kostek ledu, přilijte bitters, následně všechny ostatní ingredience a promíchejte. Drink na závěr ovoňte pomerančovou kůrou.

Překvapit své přátele však můžete i drinkem s rumem Captain Morgan Black Spiced. Při jeho výrobě bylo použito výběrové koření, díky kterému si vychutnáte temně výraznou chuť se zjemněným závěrem.

 

 

Captain Morgan Black Spiced & Apple

Ingredience:

40 ml Captain Morgan Black Spiced
150 ml jablečného džusu
plátky jablek
limeta na ozdobu
led
Postup:

Do vyšší sklenice si připravte led. Poté do ní přidejte rum Captain Morgan Black Spiced a dolijte jablečným džusem. Drink jemně promíchejte, přidejte plátky jablek a podávejte s limetou.

 

 

Chuť s americkým nádechem

Rádi si vychutnáte kvalitní whisky, ale čas od času byste ocenili i nějaké to zpestření? Nebojte se použít jedinečnou skotskou whisky Johnnie Walker Red Rye Finish jako součást koktejlu.

Red Rye Finish je jedním z nejpodařenějších experimentů blenderů Johnnieho Walkera. Ti se nechali inspirovat intenzivní sladkou chutí amerického bourbonu, žitné whiskey a delikátní chutí whisky skotské. Proto se může pochlubit dokonalou kombinací intenzity a sladkosti, ozvláštněnou ovocnými tóny a lehkou kořenitostí. Samotný je skvělý, pokud však zatoužíte po lehké změně, pak známý Manhattan vás jistě mile překvapí.

 

Red Rye Finish Manhattan

Ingredience:

40 ml Johnnie Walker Red Rye Finish
20 ml sladký vermut
kapka Angostura Bitters
kostky ledu

Postup:

Do míchací sklenice vložte led a odměřte všechny tekuté přísady a nápoj promíchejte barovou lžičkou. Pak ho přes sítko nalijte ideálně do skleničky a vložte třešničku na napichovátku.

 

 

Chuť lesního jalovce nezklame nikoho

Potrpíte-li si na dobré pití, které provází historie, určitě jste už slyšeli o Gordon’s ginu. Milovníkům klasické kombinace gin & tonik snad ani tento gin, inspirovaný tradičním postupem výroby od roku 1880, představovat nemusíme. Za pozornost však stojí jeho růžová novinka. Ta své zbarvení získala díky nové receptuře, jež je doplněna o přírodní chuť a aroma jahod, malin a červeného rybízu.

 

Gordon’s Pink & Tonic

Ingredience:

40 ml Gordon’s Pink
150 ml tonicu
Led
Čerstvé jahody na ozdobu
Postup:

Sklenici na víno naplňte ledem a přilijte gin, následně tonic. Nápoj jemně promíchejte
a podávejte s čerstvými jahodami.

 

 

Poznámka redakce:

Společnost Stock Plzeň – Božkov je jedničkou na českém trhu, na který již téměř 100 let přináší nejjemnější tradiční lihoviny a hořké likéry. S portfoliem čítajícím více než 70 značek je Stock Plzeň lídrem na trhu. Prodává populární výrobky značky Božkov, Fernet Stock a oblíbené vodky Amundsen a Pražská vodka. Dále dováží úspěšné značky jako nejprodávanější importovaný rum v Česku Captain Morgan, nejsilnější značku skotské whisky na světě Johnnie Walker, oblíbený krémový likér Baileys, nejprodávanější bourbon Jim Beam, koňak Courvoisier a mnohé další. Společnost podporuje a aktivně prosazuje zodpovědnou konzumaci alkoholu. Stock Plzeň-Božkov se snaží zvyšovat povědomí o zodpovědné konzumaci alkoholu i tím, že patří k zakládajícím členům Fóra PSR, které bojuje proti nadměrné konzumaci alkoholu a soustředí se na preventivní a vzdělávací projekty.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy