REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte, jak správně opékat špekáčky?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Že opékání buřtů není žádná věda? Na první pohled by to tak mohlo vypadat. V Česku jsme se za těch pár generací na tuhle oblíbenou letní večeři stali profíky. Jestli chcete zažít tak chutný táborák jako kdysi, držte se našeho návodu. Podíváme se na rozdíl mezi špekáčkem a buřtem, ukážeme si, jak na správné naříznutí a poradíme, kde se vám špekáček nejlépe opeče.


Špek je základ

Dieta jde stranou, na den opékání si raději naplánujte cheat day. Bez pořádného špeku by to totiž nebyl špekáček. A proč si raději dát do nosu než zvolit obyčejný buřt? Špekáček má totiž jasně stanovené suroviny, chuť i vzhled, nebudete tak nemile překvapení. V dobrém špekáčku najdete kolem 70 % masa, 20 % špeku a 10 % zbývá na vodu, sádlo a koření.

„Do špekáčků rozhodně nepatří lepek, škroby a strojně oddělené maso. My jsme z receptury vypustili také zvýrazňovač chuti E621, který bývá sice hojně využívaný, ale spotřebiteli nepříliš oblíbený pro svou špatnou pověst,“ říká Barbora Denková, marketingová ředitelka společnosti Váhala.

 

Proč je lepší ubrat na masu a přidat na špeku?

„Čím více masa špekáček obsahuje, tím je tužší, chová se jako klobása. Už to není špekáček, kde mají být kousky špíčku,“ vysvětluje Denková.

Větší množství špeku průměrné velikosti 0,8 cm mu dodá na šťavnatosti a pomůže dokonalému propečení. Nesmíte ale zapomenout na správné naříznutí!

 

Křížek pro každý špekáček

Jeden z velkých úkolů při opékání špekáčků je jejich naříznutí. Někdo na to jde z boku, jiný zase metodou krátkých zářezů po celé délce. Důležité ale je vychytat hloubku zakrojení, nejlépe pak z obou stran a do kříže. A přitom samozřejmě neporušit středovou část!

Pokud byste špekáček rozkrojili moc, mohl by vám jednoduše spadnout do ohně. Když bude ale nakrojený málo, nepropeče se a vy si zase nepochutnáte. Z každé strany ho proto rozkrojte přibližně do ⅓ délky. Tak vám prostřední třetina zůstane v kuse pro zapíchnutí klacku a okraje přitom budou mít prostor dostatečně se propéct.

 

 

Šup s ním na oheň

A přichází ta nejlepší část – vlastní opékání. Nikdy neopékejte ve vlastním ohni, ale pouze v horkém vzduchu nad ním. Snažte se udržovat výšku 10 cm nad ohněm, při zkrácení vzdálenosti byste mohli mít místo chutného špekáčku lupajícího při skousnutí jen černý uhlík. Ve vyšších polohách byste se zas nemuseli dočkat.

A teď už jen připravit hořčici nebo kečup a čerstvý chléb.

 

TIP – Váhala špekáčky extra

Špekáčky extra od Váhaly jsou šťavnaté, harmonicky kořeněné, s žádoucími malými kousky špeku, v přírodním střívku. Obsahují minimálně 78 % masa a jsou bez lepku,

Cena: 105,60 Kč, Balení: 680 g, k dostání na www.Vahala.cz

 

TIP – Špekáček od Slaniny

O kvalitě špekáčků se v posledních letech napsaly snad romány. Přitom příprava dobrého špekáčku je tak jednoduchá a je závislá jen na použití základních jednoduchých surovin. V mých špekáčcích najdete jen vepřové maso, špek a jako bonus 20% hovězího masa, které špekáčkům dodává příjemnou výraznou masovou chuť. Nic jiného než maso, špek a koření v mých špekáčcích nehledejte.

Cena: 110,50 Kč, Balení: 680 g, k dostání na www.Vahala.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy