REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte, jak správně skladovat pečivo?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Asi každému se to někdy stane: koupíte bochník chleba nebo pytlík bagetek k večeři a na poslední chvíli se změní plány, jíte nakonec venku nebo prostě jen není takový hlad. A s každým dalším dnem pečivo ztrácí na své původní kráse a chuti a dost často končí v koši. Podívejte se na tipy, jak takovému plýtvání zabránit a prodloužit život tomuto oblíbenému druhu potravin.


Pečivo patří mezi nejoblíbenější základní potraviny a zcela běžně se objevuje na našich talířích. Jelikož nám velmi snadno vzniknou přebytky ať už chleba, nebo rohlíků, je důležité se ujistit, že pečivo správně skladujeme, abychom si na něm mohli pochutnat i další dny. Není navíc pečivo jako pečivo.  

 

První doporučení se týká „obyčejného“ pečiva, jako jsou chleby, bagety nebo rohlíky. Tyto druhy pečiva by měly být skladovány v suchu a mimo přímé slunce. Papírový sáček nebo bavlněný pytlík jsou pro skladování tohoto druhu pečiva ideální, neboť umožňují cirkulaci vzduchu, která zabraňuje vzniku plísní. Skvěle poslouží i povoskované pytlíky. Do zásoby si můžete připravit chlebové krutony do polévky nebo na salát – skladované ve vzduchotěsné nádobě vám také pár dní, ne-li týdnů vydrží. A staré rohlíky zase můžete po usušení rozemlít či nastrouhat na domácí strouhanku.

Druhá rada se zaměřuje na správné skladování sladkého pečiva nebo koláčů. Tyto druhy pečiva obsahují často krémy a náplně, které se mohou (obzvlášť v létě) rychle zkazit. Proto je důležité skladovat toto pečivo v chladničce, ideálně v uzavíratelné nádobě, aby nepřišlo do kontaktu s ostatními potravinami. Například ovocnou bublaninu tedy po vychladnutí raději také uchovávejte v lednici.

Pečivu, které obsahuje ořechy, semínka nebo sušené ovoce, bude nejlépe v nádobě s těsnícím víkem. Tyto přísady totiž mohou rychle ztratit svou svěžest a křupavost, pokud jsou vystaveny vzduchu. Ořechy navíc mohou žluknout.

„Pokud vám stále zbývá ohromné množství pečiva a víte, že ho před jeho zkázou neupotřebíte, může být dobrým řešením jeho zmrazení. Pečivo můžete rozdělit na porce, zabalit do alobalu a uložit do mrazáku. Při rozmrazování pak pečivo neztratí tolik na chuti ani kvalitě, a takový rozmražený chléb opečený v toustovači poslouží jako skvělá večeře,“ přidává svůj tip Stanislav Janíček, chlebový sommeliér ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR.

Nejlepší je samozřejmě čerstvé pečivo, a proto je ideální nakupovat podle aktuální spotřeby. Někdy však nastanou nečekané situace, mění se plány, a tak je dobré mít v záloze pár tipů, jak pečivu co nejvíce prodloužit jeho životnost.

Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Rychlé a jednoduché recepty pro nadšené hráče. Doplňte energii i během vypjatých turnajů!

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 3 díl

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

číst dále ...

Speciální recepty na netradiční jednohubky a obložený chléb podle šéfkuchaře Ondřeje Dufka

Vánoční svátky jsou za rohem, oslavy konce roku jakbysmet a blíží se tak období chlebíčků a jednohubek. Právě proto jsme pro Vás s českou značkou Živina připravili 2 speciální recepty na netradiční jednohubky a 1 recept na obložený chléb, kterými na silvestrovských oslavách rozhodně zaujmete. Recepty jsou jednoduché, rychlé a zvládne je opravdu každý. Navíc zaručeně nabourají stereotyp salátů a šunkových chlebíčků. Autorem receptů je kuchař Ondřej Dufek, který prošel kuchyněmi Gordona Ramsayho, byl šéfkuchař karlínské Esky a vařil v michelinských restauracích ve Skandinávii. Nyní spolupracuje právě s přerovskou Živinou.

číst dále ...

Vánoce s regionálními potravinami: Tradiční dobroty připravené originálním způsobem

Vánoční období je časem, kdy se rodiny spojují kolem stolu a vychutnávají si kromě výjimečné atmosféry také tradiční pokrmy. Oblíbená štědrovečerní a novoroční jídla, která jsou nedílnou součástí sváteční tabule, lze připravit důvěrně známými, ale také inovovanými způsoby. Touto cestou jsme se vydali i my: naše inspirativní menu, které vzešlo z lásky k tradicím a kvalitním surovinám s oceněním Regionální potravina, slibuje neopakovatelné gastronomické zážitky. Lokální suroviny dodají vašemu jídlu punc výjimečnosti. Pro naše recepty jsme proto zvolili produkty pyšnící se značkou Regionální potravina. Výrobky s tímto označením prochází pravidelnou kontrolou, díky čemuž si dlouhodobě udržují tu nejvyšší kvalitu. A kdy jindy si dopřát to nejlepší než právě v čase vánočním? 

číst dále ...

Specialistka na zdravé stravování radí: 7 praktických tipů, jak na cukroví bez lepku

Potřebujete připravit cukroví bez lepku. Buď všechno nebo jen pár druhů. Důvody mohou být různé: zjištěná celiakie v rodině, intolerance lepku nebo jen bezlepková návštěva. Tak pojďme na to, Vánoce klepou na dveře, čas na experimenty není. Specialistka na zdravé stravování, Ing. Kamila Metzová, pro vás sepsala tipy z praxe, které vám usnadní cestu.

číst dále ...

Jak jedli naši předkové – 2 díl

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a kvalitní!

Vánoční svátky patří mezi nejkrásnější a nejvýznamnější události v roce pro většinu lidí. Děti netrpělivě očekávají dárky a vánoční stromek, zatímco dospělí se těší na setkání se všemi, které mají rádi. Vzpomínky na vánoční svátky nás provázejí od dětství a často si i v dospělosti vybavíme vůni pečeného cukroví či vánočky. Během Vánoc se obvykle uchylujeme k receptům, které nám zanechaly naše babičky a maminky. Je nesporné, že Vánoce se z velké části odehrávají v kuchyni. Jídlo je tak jedna z nejdůležitějších součástí Vánoc, samozřejmě spolu se stromkem, dárky a dalšími rituály. Většina z nás má své recepty odzkoušené. Ale co takhle tradice lehce oživit, či odstartovat nějakou úplně novou? Připravili jsme pro vás několik ověřených vánočních receptů, které vám letos přijdou vhod.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy