REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte, jak poznat kvalitní řeznictví?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rady a tipy profesionálůRozpoznat poctivé řeznictví a kvalitní uzenářský výrobek je mnohdy velmi těžké. Zanedbávat výběr by však neměl nikdo. Maso a masné výrobky jsou totiž potraviny, které vyžadují při výrobě a prodeji zvýšené nároky na hygienu, na manipulaci i na skladovací teplotu. Při špatném postupu by lehce mohlo dojít ke snižování jejich kvality.


Zrak a čich napoví

„Dejte na svůj první dojem. Hned při vstupu do prodejny se pořádně rozhlédněte. První, co by vás mělo zaujmout je čistota,“ radí Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti Zeman maso-uzeniny. Prodejna by na vás měla působit příjemně, tak abyste se cítili jako v opravdovém řeznictví. Vitríny s masem a uzeninami by měly být přehledně uspořádané, srovnané a doplněné. Maso, masné výrobky a uzeniny by v žádném případě neměly být okoralé. Pokud uvidíte neupravenou prodejnu, raději si ani nepředstavujte, jak bude vypadat zázemí. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani vůně provozovny. Měli byste cítit příjemnou vůni masa, žádné nelibé pachy.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Pult je alfou i omegou

Už když stojíte ve frontě, pozorně si prohlédněte masný sortiment. Podle nákroje masných výrobků poznáte mnohé. Hodně napoví barva produktu, ale i struktura mozaiky tuku a svaloviny. Nakrájená uzenina by měla jevit známky čerstvosti, mít narůžovělou barvu a neměla by být okoralá. Při nakrojení masných výrobků nesmí docházet k uvolňování tuku nebo vody. Pokud vidíte, že se pod nakrájenou šunkou ve vitríně shlukuje voda, nekupujte ji.

 

Sledujte trendy

Kvalitní řeznictví má logicky úspěch i u zákazníků. Proto si může dovolit investovat do nových technologií. V poslední době je trendem rozšířit nabídku o zboží z teplého pultu. „Je ovšem velký rozdíl mezi ohříváním a pečením. V konvektomatu se dá upéct voňavá sekaná, maso a karbanátky, umí ale i vařit v páře nebo dokonce zaudit uzená masa a klobásy. Tento sortiment se připravuje podle zájmu zákazníků, tak aby vždy dostali co nejčerstvější výrobky. Některé produkty se připravují i několikrát denně. Obliba pokrmů z teplého pultu stále stoupá. Je zákazníky vyhledáván jako rychlá svačina nebo večeře bez práce,“ dodává Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti Zeman maso-uzeniny.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Informovaná obsluha

V každém dobrém řeznictví vám obsluha musí umět poskytnout základní informace o složení zboží, poradit s výběrem a doporučit vhodná masa na konkrétní kuchyňskou úpravu. Samozřejmostí musí být úsměv, vstřícnost a trpělivost personálu. Kvůli hygieně prodeje prodavač nesmí na žádné nebalené zboží sahat rukou. Musí používat podávací náčiní (vidličky/kleště) nebo jednorázové rukavice. U každého výrobku zároveň musí být čitelná cenovka, na které je uveden jeho název, jméno výrobce, údaj o třídě jakosti, hlavní složce a o zemi původu. Kvalitní řeznictví prodává maso z místních zdrojů, tedy takové, které neputuje na váš stůl přes celou Evropu. Pozitivní signály pak vysílá i to, když na prodejně najdete produkty označené symboly Klasa a Zaručená tradiční specialita.

 

Zdroj: www.zemanmasouzeniny.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Vaše oblíbené zeleninové pokrmy v netradičním podání

Horké letní dny přímo vybízejí k tomu, abyste ve svém jídelníčku využili maximum z toho, co nám příroda právě nabízí. V žádném jiném ročním období nemáme takový výběr čerstvé zeleniny. Přidáním masa navíc získáte plnohodnotný hlavní chod. Co takhle vyzkoušet nové a překvapivé varianty oblíbených receptů, jako je odlehčená verze Caesar salátu nebo kuskus připravený jako řecký salát?

číst dále ...

Ochutnejte nejznámější jídla z dánské kuchyně

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Rychlé a chutné svačiny pro děti i dospělé podle Drůbežářského závodu Klatovy

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

číst dále ...

Prague mussel week odstartoval. Zapojí se Les Moules, Bruxx i Grandhotel Pupp

Týden od 21. do 27. září patří v desítkách restaurací holandským slávkám. Druhý ročník festivalu Prague mussel week nabízí zvýhodněná mušlová menu připravená skutečnými kulinářskými esy. Zapojili se například Les Moules, Bruxx či Grandhotel Pupp. Recepty na slávkové pochoutky od šéfkuchařů zapojených restaurací jsou dostupné i na webu PMW.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy