REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte, jak poznat kvalitní řeznictví?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rady a tipy profesionálůRozpoznat poctivé řeznictví a kvalitní uzenářský výrobek je mnohdy velmi těžké. Zanedbávat výběr by však neměl nikdo. Maso a masné výrobky jsou totiž potraviny, které vyžadují při výrobě a prodeji zvýšené nároky na hygienu, na manipulaci i na skladovací teplotu. Při špatném postupu by lehce mohlo dojít ke snižování jejich kvality.


Zrak a čich napoví

„Dejte na svůj první dojem. Hned při vstupu do prodejny se pořádně rozhlédněte. První, co by vás mělo zaujmout je čistota,“ radí Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti Zeman maso-uzeniny. Prodejna by na vás měla působit příjemně, tak abyste se cítili jako v opravdovém řeznictví. Vitríny s masem a uzeninami by měly být přehledně uspořádané, srovnané a doplněné. Maso, masné výrobky a uzeniny by v žádném případě neměly být okoralé. Pokud uvidíte neupravenou prodejnu, raději si ani nepředstavujte, jak bude vypadat zázemí. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani vůně provozovny. Měli byste cítit příjemnou vůni masa, žádné nelibé pachy.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Pult je alfou i omegou

Už když stojíte ve frontě, pozorně si prohlédněte masný sortiment. Podle nákroje masných výrobků poznáte mnohé. Hodně napoví barva produktu, ale i struktura mozaiky tuku a svaloviny. Nakrájená uzenina by měla jevit známky čerstvosti, mít narůžovělou barvu a neměla by být okoralá. Při nakrojení masných výrobků nesmí docházet k uvolňování tuku nebo vody. Pokud vidíte, že se pod nakrájenou šunkou ve vitríně shlukuje voda, nekupujte ji.

 

Sledujte trendy

Kvalitní řeznictví má logicky úspěch i u zákazníků. Proto si může dovolit investovat do nových technologií. V poslední době je trendem rozšířit nabídku o zboží z teplého pultu. „Je ovšem velký rozdíl mezi ohříváním a pečením. V konvektomatu se dá upéct voňavá sekaná, maso a karbanátky, umí ale i vařit v páře nebo dokonce zaudit uzená masa a klobásy. Tento sortiment se připravuje podle zájmu zákazníků, tak aby vždy dostali co nejčerstvější výrobky. Některé produkty se připravují i několikrát denně. Obliba pokrmů z teplého pultu stále stoupá. Je zákazníky vyhledáván jako rychlá svačina nebo večeře bez práce,“ dodává Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti Zeman maso-uzeniny.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Informovaná obsluha

V každém dobrém řeznictví vám obsluha musí umět poskytnout základní informace o složení zboží, poradit s výběrem a doporučit vhodná masa na konkrétní kuchyňskou úpravu. Samozřejmostí musí být úsměv, vstřícnost a trpělivost personálu. Kvůli hygieně prodeje prodavač nesmí na žádné nebalené zboží sahat rukou. Musí používat podávací náčiní (vidličky/kleště) nebo jednorázové rukavice. U každého výrobku zároveň musí být čitelná cenovka, na které je uveden jeho název, jméno výrobce, údaj o třídě jakosti, hlavní složce a o zemi původu. Kvalitní řeznictví prodává maso z místních zdrojů, tedy takové, které neputuje na váš stůl přes celou Evropu. Pozitivní signály pak vysílá i to, když na prodejně najdete produkty označené symboly Klasa a Zaručená tradiční specialita.

 

Zdroj: www.zemanmasouzeniny.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

12 nejlepších receptů z medvědího česneku

Medvědí česnek je poslední roky novým hitem českých kuchyní a to především v jarním období, kdy se objevuje hlavně v lužních lesích na bohatých půdách, kde vytváří doslova kobercové porosty. Najdeme ho od března do května, pak zasychá a jeho růst přestává. Ovšem pokud si medvědí česnek naložíte, můžete ho používat po celý rok! V tomto našem výběru najdete několik nejlepších vyzkoušených receptů na medvědí česnek, ale také recepty na pokrmy ochucené právě tímto pokladem, medvědím česnekem.

číst dále ...

GIUNCATA s medvědím česnekem

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

číst dále ...

Lahodný listový špenát – zkuste jej trochu jinak

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

číst dále ...

Čarujte s kedlubnou a připravte netradiční dobroty

Kedlubna, tvrdá a šťavnatá zelenina, jejíž čas přichází v květnu. Také ji milujete čerstvou a křupavou a vždy vás pak bolí břicho? Není divu, na žaludek umí být pěkně těžká. Co takhle z ní ale připravit lehčí a zajímavější pokrmy, které překvapí třeba nečekanou návštěvu? S kedlubnou se dá totiž v kuchyni přímo kouzlit! A že jste dosud nevěděli jak? My vám to ukážeme.

číst dále ...

Bio MatchaTea Harmony už počtvrté produktem roku

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

číst dále ...

Do roku 2030 bude 25 procent půdy v ekologickém zemědělství, rozhodla Evropská komise

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

číst dále ...

Hořkokyselý ledový čaj (nejen) pro hejtry v Bageterii Boulevard

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy