REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte, jak poznat kvalitní řeznictví?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rady a tipy profesionálůRozpoznat poctivé řeznictví a kvalitní uzenářský výrobek je mnohdy velmi těžké. Zanedbávat výběr by však neměl nikdo. Maso a masné výrobky jsou totiž potraviny, které vyžadují při výrobě a prodeji zvýšené nároky na hygienu, na manipulaci i na skladovací teplotu. Při špatném postupu by lehce mohlo dojít ke snižování jejich kvality.


Zrak a čich napoví

„Dejte na svůj první dojem. Hned při vstupu do prodejny se pořádně rozhlédněte. První, co by vás mělo zaujmout je čistota,“ radí Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti Zeman maso-uzeniny. Prodejna by na vás měla působit příjemně, tak abyste se cítili jako v opravdovém řeznictví. Vitríny s masem a uzeninami by měly být přehledně uspořádané, srovnané a doplněné. Maso, masné výrobky a uzeniny by v žádném případě neměly být okoralé. Pokud uvidíte neupravenou prodejnu, raději si ani nepředstavujte, jak bude vypadat zázemí. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani vůně provozovny. Měli byste cítit příjemnou vůni masa, žádné nelibé pachy.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Pult je alfou i omegou

Už když stojíte ve frontě, pozorně si prohlédněte masný sortiment. Podle nákroje masných výrobků poznáte mnohé. Hodně napoví barva produktu, ale i struktura mozaiky tuku a svaloviny. Nakrájená uzenina by měla jevit známky čerstvosti, mít narůžovělou barvu a neměla by být okoralá. Při nakrojení masných výrobků nesmí docházet k uvolňování tuku nebo vody. Pokud vidíte, že se pod nakrájenou šunkou ve vitríně shlukuje voda, nekupujte ji.

 

Sledujte trendy

Kvalitní řeznictví má logicky úspěch i u zákazníků. Proto si může dovolit investovat do nových technologií. V poslední době je trendem rozšířit nabídku o zboží z teplého pultu. „Je ovšem velký rozdíl mezi ohříváním a pečením. V konvektomatu se dá upéct voňavá sekaná, maso a karbanátky, umí ale i vařit v páře nebo dokonce zaudit uzená masa a klobásy. Tento sortiment se připravuje podle zájmu zákazníků, tak aby vždy dostali co nejčerstvější výrobky. Některé produkty se připravují i několikrát denně. Obliba pokrmů z teplého pultu stále stoupá. Je zákazníky vyhledáván jako rychlá svačina nebo večeře bez práce,“ dodává Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti Zeman maso-uzeniny.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Informovaná obsluha

V každém dobrém řeznictví vám obsluha musí umět poskytnout základní informace o složení zboží, poradit s výběrem a doporučit vhodná masa na konkrétní kuchyňskou úpravu. Samozřejmostí musí být úsměv, vstřícnost a trpělivost personálu. Kvůli hygieně prodeje prodavač nesmí na žádné nebalené zboží sahat rukou. Musí používat podávací náčiní (vidličky/kleště) nebo jednorázové rukavice. U každého výrobku zároveň musí být čitelná cenovka, na které je uveden jeho název, jméno výrobce, údaj o třídě jakosti, hlavní složce a o zemi původu. Kvalitní řeznictví prodává maso z místních zdrojů, tedy takové, které neputuje na váš stůl přes celou Evropu. Pozitivní signály pak vysílá i to, když na prodejně najdete produkty označené symboly Klasa a Zaručená tradiční specialita.

 

Zdroj: www.zemanmasouzeniny.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy