REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víte, jak poznat kvalitní řeznictví?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rady a tipy profesionálůRozpoznat poctivé řeznictví a kvalitní uzenářský výrobek je mnohdy velmi těžké. Zanedbávat výběr by však neměl nikdo. Maso a masné výrobky jsou totiž potraviny, které vyžadují při výrobě a prodeji zvýšené nároky na hygienu, na manipulaci i na skladovací teplotu. Při špatném postupu by lehce mohlo dojít ke snižování jejich kvality.


Zrak a čich napoví

„Dejte na svůj první dojem. Hned při vstupu do prodejny se pořádně rozhlédněte. První, co by vás mělo zaujmout je čistota,“ radí Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti Zeman maso-uzeniny. Prodejna by na vás měla působit příjemně, tak abyste se cítili jako v opravdovém řeznictví. Vitríny s masem a uzeninami by měly být přehledně uspořádané, srovnané a doplněné. Maso, masné výrobky a uzeniny by v žádném případě neměly být okoralé. Pokud uvidíte neupravenou prodejnu, raději si ani nepředstavujte, jak bude vypadat zázemí. Vaší pozornosti by neměla uniknout ani vůně provozovny. Měli byste cítit příjemnou vůni masa, žádné nelibé pachy.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Pult je alfou i omegou

Už když stojíte ve frontě, pozorně si prohlédněte masný sortiment. Podle nákroje masných výrobků poznáte mnohé. Hodně napoví barva produktu, ale i struktura mozaiky tuku a svaloviny. Nakrájená uzenina by měla jevit známky čerstvosti, mít narůžovělou barvu a neměla by být okoralá. Při nakrojení masných výrobků nesmí docházet k uvolňování tuku nebo vody. Pokud vidíte, že se pod nakrájenou šunkou ve vitríně shlukuje voda, nekupujte ji.

 

Sledujte trendy

Kvalitní řeznictví má logicky úspěch i u zákazníků. Proto si může dovolit investovat do nových technologií. V poslední době je trendem rozšířit nabídku o zboží z teplého pultu. „Je ovšem velký rozdíl mezi ohříváním a pečením. V konvektomatu se dá upéct voňavá sekaná, maso a karbanátky, umí ale i vařit v páře nebo dokonce zaudit uzená masa a klobásy. Tento sortiment se připravuje podle zájmu zákazníků, tak aby vždy dostali co nejčerstvější výrobky. Některé produkty se připravují i několikrát denně. Obliba pokrmů z teplého pultu stále stoupá. Je zákazníky vyhledáván jako rychlá svačina nebo večeře bez práce,“ dodává Jiří Kulda, Retail Manager ze společnosti Zeman maso-uzeniny.

 

Rady a tipy profesionálů

 

Informovaná obsluha

V každém dobrém řeznictví vám obsluha musí umět poskytnout základní informace o složení zboží, poradit s výběrem a doporučit vhodná masa na konkrétní kuchyňskou úpravu. Samozřejmostí musí být úsměv, vstřícnost a trpělivost personálu. Kvůli hygieně prodeje prodavač nesmí na žádné nebalené zboží sahat rukou. Musí používat podávací náčiní (vidličky/kleště) nebo jednorázové rukavice. U každého výrobku zároveň musí být čitelná cenovka, na které je uveden jeho název, jméno výrobce, údaj o třídě jakosti, hlavní složce a o zemi původu. Kvalitní řeznictví prodává maso z místních zdrojů, tedy takové, které neputuje na váš stůl přes celou Evropu. Pozitivní signály pak vysílá i to, když na prodejně najdete produkty označené symboly Klasa a Zaručená tradiční specialita.

 

Zdroj: www.zemanmasouzeniny.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy