REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Viscerální tuk: Proč je nebezpečný a proč se ho zbavit?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Lidské tělo ke svému správnému fungování potřebuje tuk, při metabolických procesech ho také vytváří. Rozeznáváme ale několik druhů tuku: tuk v krvi, podkožní tuk a viscerální tuk. Budeme se věnovat třetí kategorii tuku. Je nebezpečný, i když ho na první pohled nevidíte.


Zvýšená rizika nemocí

Viscerální tuk obklopuje vnitřní orgány v oblasti břicha. Vyskytuje se kolem jater a slinivky. Doslova se dá říci, že tyto orgány obaluje. Tento tuk je sám o sobě metabolicky aktivní. Vylučuje zánětlivé látky podporující stárnutí a degeneraci, ovlivňuje činnost hormonů zodpovídajících za regulaci chuti k jídlu, nálady. Prostě doslova mění naše tělo a bohužel nejenom v estetickém smyslu, ale i v praktických metabolických procesech. Jde o zvýšená zdravotní rizika, a to obezity, cukrovky, artritidy, ischemické choroby srdeční, depresí, demence, mozkové mrtvice, rakoviny… Vyděsil vám tento výčet nemocí, civilizačních strašáků?

 

 

Zapomeňte na sladkosti a bílé pečivo

Pokud ano, je to rozhodně namístě, protože kvůli viscerálnímu tuku riziko těchto chorob stoupá. Především u lidí, kteří mají postavu tvaru jablka, tedy maximum tuku v oblasti pasu. Lidé s postavou typu hrušky jsou na tom v tomto ohledu mnohem lépe.

Jak tento tuk vzniká? Když jíte příliš sladkostí, bílého pečiva a potravin obsahujících jednoduché cukry, je to signál pro hormon inzulin, který musí cukr zpracovat a hladina krevního cukru se zvyšuje. Přebytečná energie se potom ukládá na tuk. Pro ženy je rizikem obvod pasu nad 90 cm, pro muže nad 100 cm. Z výše uvedených důvodů je důležité snažit se zbavit zásob viscerálního tuku. Jak? Rada je zdánlivě jednoduchá: Zhubnout. Samozřejmě ale vaše tělo bude hubnout jako celek, takže se bude zbavovat nejenom viscerálního, ale i podkožního tuku a proces shazování nadbytečných kil ovlivní i hladinu krevního tuku. Obecně jde ovšem o to vytvořit si soubor opatření, směřujících ke změně jídelníčku a životního stylu ve prospěch zdravějších návyků, což se pozitivně promítne i do snížení množství tuku uloženého mezi orgány v oblasti břicha. Jaké kroky podniknout?

 

Snižte množství přijímaného cukru

V praxi to znamená vynechat z jídelníčku sladkosti, produkty a pečivo z bílé mouky – to můžete nahradit celozrnnými výrobky. Také bílý cukr nahraďte přírodními sladidly, ale ani s těmi to nepřehánějte. Organismus, který se přemírou konzumace výrobků s vysokým obsahem cukru stává rezistentním vůči inzulínu, se tak postupně začne vracet do normálního stavu.

 

Změňte jídelníček ve prospěch bílkovin, prospěšných tuků a zeleniny

Samozřejmě se potřebujete něčím zasytit. Proto potraviny s nevhodnými jednoduchými cukry nahraďte bílkovinami rostlinného i živočišného původu – luštěniny, ryby, biomaso, biovajíčka, mléčné výrobky. Přidejte olivový a další zdravé oleje, semínka jako třeba sezamová nebo chia. Nezapomeňte na velké množství zeleniny.

 

Zařaďte do svého životního programu pravidelné cvičení

Sedavá zaměstnání, která bohužel má dnes většina z nás, jsou morem současnosti. Velká část lidí už nemá po příchodu domů náladu na cvičení. Je to ale velmi důležité, proto stačí dvakrát až třikrát týdne vyhradit si třeba půl hodinu nebo hodinu na pohybovou aktivitu. Největší efekt má podle výzkumů vysoce intenzivní cvičení se zátěží (HIIT apod.).

 

Snažte se omezovat stres

Stres se podílí na tvorbě viscerálního tuku také nemalým dílem. Nastartuje totiž tvorbu kortizolu, který přináší narušení kontroly nad chutí k jídlu. Proti stresu se dá bojovat meditací, společenskými kontakty, pomohou i přírodní adaptogeny – to jsou rostliny jako ženšen, ašvaganda nebo maca.

 

Naordinujte si kvalitní spánek

Podceňování dostatečné doby a kvality spánku se nevyplácí. Dospělým se doporučuje spát 7-8 hodin denně, a to v chladné, dobře větrané a dostatečně zatemněné místnosti. Dostatek spánku reguluje hormony grelin (zvyšuje chuť k jídlu) a leptin (naopak chuť k jídlu snižuje), upravuje metabolismus, takže i chutě k jídlu se vracejí k normálu a metabolismus funguje, jak má.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

Co je to půst? A proč ho držet?

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

číst dále ...

Kukuřice 4x jinak!

Měkká a sladká jádra kukuřice přidávají do receptů nezaměnitelnou chuť a texturu. Při vaření se kukuřice může využívat v různých formách – čerstvá, vařená, grilovaná nebo konzervovaná. Snášejí ji lidé, kterým vadí lepek, první zoubky si na kukuřičných křupkách brousí batolata, dospělí si bez popcornu nedovedou kino ani představit.

číst dále ...

Lektorka zdravého vaření radí: 5 tipů pro fresh start v novém roce

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

číst dále ...

Měsíc šéfkuchařů nabídne pokrmy, které si už jindy v Praze nedáte

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

číst dále ...

Kombucha – nápoj nesmrtelnosti, který zpestří nejen suchý únor

Držíte letos suchý únor? Bezesporu je to skvělá volba pro naše tělesné i duševní zdraví. Bez alkoholu se zlepšuje spánek, soustředění a dost často i stav naší peněženky. Ale nabízí se otázka: Co pít, když nepiji? Když člověk nepije alkohol, má dost často omezený výběr – sladké limonády, ochucená nealko piva, a to je všechno. Co takhle zkusit Kombuchu? Nejen že skvěle chutná a není samý cukr, ale je plná antioxidantů a zdraví prospěšných látek. Je to vlastně fermentovaný čajový nálev, který má právě díky kvašení skvělou osvěžující chuť. Ráno nastartuje organismus a večer klidně nahradí drink. A to doslova.

číst dále ...

Způsob mletí zrn ovlivňuje chuť i kvalitu mouky

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

číst dále ...

Když zavřete vinaře a kuchaře spolu do sklepa…

…vykouzlí vinařskou kuchařku. Není nic nového na tom, že se vína liší region od regionu, doslova kopec od kopce a vinař od vinaře. Že má každý kuchař svůj nenapodobitelný rukopis a používá jinak jiné regionální suroviny, také nepřekvapí. Ale o to zajímavější dílo vznikne, když se tyto jedinečné projevy lidské nápaditosti spojí dohromady. A co teprve, kdy je těch vinařů a kuchařů dohromady 30.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků