REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vitamín D – nepatříte do skupiny ohrožené jeho nedostatkem?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nedostatek vitamínu D v našich podmínkách není neobvyklý a podle průzkumů jím trpí značná část populace. Přesto jsou určité skupiny ohroženy jeho nedostatkem víc než jiné. Podívejte se s námi, jestli do těchto kategorií nespadáte také vy nebo vaši blízcí.


„Vitamín D potřebují lidé všech věkových kategorií. Na jeho spotřebu se zaměřujeme především v časném dětském věku, v době těhotenství, u seniorů a obecně u lidí, kteří omezují nebo musí omezovat příjem slunečního záření,“ říká MUDr. Petr Tláskal, CSc., vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy ve FN Praha Motol.

 

 

Sportující

Složení stravy je důležitou součástí tréninkového plánu nejen vrcholových sportovců. Ohlídat si dostatek vitamínu D by měli i lidé věnující se pravidelně jakékoliv sportovní aktivitě, ať už jde o víkendovou jízdu na kole, párkrát do týdne posilovna, tenis nebo třeba ob den běh. Má totiž velký vliv na výkon, svalovou regeneraci a snižuje riziko zlomenin.

 

Starší lidé

Kůže během stárnutí ztrácí nejen svou elasticitu a pevnost, ale obsahuje také méně provitamínu D (7-dehydrocholesterolu). Důsledkem toho se snižuje tvorba vitamínu D ze slunečního záření. Dostatek „déčka“ přitom u starších lidí zlepšuje svalovou kontrolu a imunitní reakce, tedy dva důležité aspekty vitálního stáří.

 

Těhotné ženy

Málo vitamínu D u žen v očekávání může mít nepříjemné důsledky jak pro ně samotné, tak pro jejich miminka. Plod je plně závislý na příjmu vitamínu D od své matky. Vitamín D je zároveň spolu s vápníkem důležitým účastníkem procesů vedoucích k vytvoření pevné kostry v průběhu třetího trimestru. Pokud má nastávající maminka vitamínu D nebo vápníku málo, je proces tvorby kostí narušen.

Je prokázané, že děti narozené ženám s dostatečnou hladinou vitamínu D mají v kostech vyšší obsah minerálních látek než děti, které se narodily ženám s nižšími hladinami vitamínu D v krvi. Dostatečné množství přijímaného „déčka“ v těhotenství má kladný vliv na hustotu kostních tkáně u dětí, správnou polohu plodu a optimální tonus svalů.

 

Miminka

Dětská pokožka je jemná a velmi snadno se spálí. Proto malá miminka před sluncem tak pečlivě chráníme. To má ale za následek nedostatečnou tvorbu vitamínu D, která se může projevovat ztuhlostí svalů, lámavostí kostí, sníženou imunitou nebo náchylností k rozvoji autoimunitních onemocnění, například lupénce, alergiím či astma.

Dostatek vitamínu D je pro nás důležitý nejen v prenatálním věku, ale i v dospívání a ve zralém věku. „Nedostatek vitamínu D v časném věku vede k rozvoji křivice, pro pozdější období je to osteoporóza se zvýšenou lomivostí kostí,“ dodává doktor Tláskal.

V případě, že je miminko kojené, může dostatečný příjem tohoto vitamínu zajistit samotná matka. Důležitá je kromě pobytu na sluníčku také strava. Dostatečný přísun tučných mořských ryb 2x týdně (losos, sleď, tuňák atd.) nebo 2 vajíčka obohacená o vitamín D denně (vyzkoušejte Dr. Vejce, obsahují 4x více vitamínu D než běžná vajíčka) vám pomohou pokrýt doporučenou denní dávku.

 

Lidé s oslabenou imunitou

Na vitamínu D tak trochu stojí celý náš imunitní systém. Díky jeho zapojení v imunitních procesech pomáhá jak v boji s virovými či bakteriálními patogeny, tak sehrává svou úlohu také v boji s nádorovým onemocněním a autoimunitními procesy.

Zkoumá se například jeho vliv na zpomalení vývoje roztroušené sklerózy nebo revmatoidní artritidy a mnohé další. Pokud vás tedy trápí časté nachlazení nebo autoimunitní onemocnění, zkuste se zaměřit právě na zvýšení hladin vitamínu D ve svém těle, ať už to bude pobytem na sluníčku nebo potravinami bohatými právě na tento vitamín.

 

TIP – Doplňte vitamín D přirozenou cestou

Vitamin D přispívá v těle k normálnímu využití vápníku a fosforu, udržení hladiny vápníku v krvi, stavu kostí, činnosti svalů, zubů a funkci imunitního systému. Abychom měli vitamínu D dostatečné množství, je dobré ho doplňovat i z potravin. Využijte širokého uplatnění vajec v kuchyni k doplnění chybějícího vitamínu D. Vajíčka Dr. Vejce mají 4x vyšší hodnoty vitamínu D než běžná vejce. K dosažení doporučené denní dávky „déčka“ vám stačí 2 Dr. Vejce.

Zvýšené množství vitamínu D v Dr. Vejce je dáno speciální skladbou krmení.

Cena: 59,90 Kč / 15 ks

K dostání na Rohlik.cz, Košík.cz a v obchodech Kaufland a Billa

Zdroj: www.drvejce.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy