REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víno. Víte jak na něj?

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Víno se nikdy nemá pít na lačný žaludek, nemá se také střídat a jinými druhy alkoholických nápojů …


  • Vína zařazujeme při obědě nebo hostině vždy až po pivu. Začneme-li už pít víno, nedáváme na stůl nikdy znovu pivo. Stejně tak nepodáváme před vínem žádné destiláty nebo likéry. Míchat alkoholické nápoje je nevhodné.
  • Víno k sýrům volíme podle druhů podávaných sýrů. K sýrům vyzrálým a s plísněmi se lépe hodí víno červené, k jemným sýrům smetanovým a krémovým víno bílé.

  • Víno k rybám a korýšům volíme bílé a podle způsobu úpravy těchto pokrmů vybíráme vína lehčí, jednodušší, jemná a silnější.

  • V zásadě rozeznáváme vína lehká a těžká, bílá a červená, suchá (tj. nesladká) a sladká. I k těmto odlišnostem se má při podávání vín přihlížet. Víno jako ušlechtilý nápoj má nesčetné chuťové obměny, barvy a vůně a je dokonalým doplňkem pokrmů, zvyšuje požitek z dobrého jídla. Před jídle jako aperitiv pro povzbuzení chuti podáváme vermuty, např. Tesavela nebo Metropol.

  • Každý nápoj nejlépe chutná a tělo ho lépe využije, je-li podáván ve správné teplotě. Správná teplota má být 7-8 °C. Vína lehká (málo alkoholická) 8-10 °C, vína těžká alkoholická 10 až 12 °C, vína šumivá šampaňská 4 až 6 °C, vína červená 14 až 16 °C, teplota likérů má být asi 8 až 10 °C. Víno chutná nejlépe ze sklenic k tomu určených, nejvhodnější na vína jsou sklenky z tenkého skla. Víno z nich nejlépe chutná. Bílé víno naléváme do sklenic barevných, nejčastěji zelených, červené do sklenic bílých různých tvarů. Likéry podáváme nejčastěji v menších sklenicích různých tvarů ( misky, kalíšky, stopky apod.) K likérům podáváme sklenici sodové vody a také ke kávě. Nealkoholické nápoje jako jsou sodovky, limonády a zvlášť připravené limonády podáváme přímo ve sklenicích nebo lahvích. K limonádě s ovocem přikládáme dlouhou lžičku a slámku. Šumivé víno naléváme do vysokých sklenic zvaných flétny, nebo do širokých plochých, zvaných šampaňské misky. Naléváme-li do fléten, držíme sklenku nakloněnou v ruce a naléváme po stěně sklenky. Šampaňské misky se při nalévání v ruce nedrží.

  • Při otvírání sektu musíme dávat pozor, jinak bychom mohli způsobit zlou chvilku náhlým překypěním. Stává se to tehdy, když zapomeneme láhev držet nakloněnou nebo jí zbytečně pohybujeme. Láhev při otvírání má být nakloněna asi v úhlu 45 stupňů. To proto, že tlak kysličníku uhličitého jde kolmo na celou stěnu láhve, nikoli jen do hrdla. Při otevírání nejdříve uvolníme a sejmeme zajišťovací košíček i se staniolem, přičemž udržujeme zátku prstem, aby nám předčasně nevylétla. V jedné ruce láhev držíme a druhou zvolna vytáčíme zátku. Láhev držíme tak, aby při jejím vystřelení nebyl nikdo zasažen vylétnutou zátkou.

Autor: Jaroslav Vašák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy