REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víno a Velikonoce – velikonoční párování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Během Velikonoc každý z nás dodržuje ve větší či menší míře nějaké zvyky, ať už je to koledování, malování kraslic, nebo třeba jen příprava jídel spjatých s tímto svátkem. A právě k velikonočním jídlům se skvěle hodí moravská a česká vína, která ze svátečního oběda nebo večeře vykouzlí ještě o něco příjemnější zážitek.


Škaredá středa

Název Škaredá středa nevznikl jen tak. Měl připomínat Jidášovu zradu, a tedy škaredý skutek. Druhý název Sazometná se používá podle tradice, kdy se v ten den vymetaly saze z komína a probíhal velký úklid. Navíc se říká, že kdo se bude škaredit (mračit) o této středě, ten se bude mračit každou středu v roce. Neškareďme se a udělejme si báječné sladké trhance s jablky, které k tomuto dni patří, a vychutnejme si k nim moravské nebo české víno.

 

 

K velikonočnímu trhanci se hodí sladší bílé víno se zbytkovým cukrem polosladké, popřípadě sladké. Z odrůd Pálavu, Tramín červený nebo Ryzlink vlašský, vše z Mikulovské nebo Znojemské podoblasti v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo ledové či slámové víno.

 

Zelený čtvrtek

Ani Zelený čtvrtek nedostal svůj název nadarmo, v tento den se dle tradic jedly zelené polévky. Tento den byste měli jíst špenát, zelí nebo třeba do pokrmů přidávat čerstvé bylinky či mladé kopřivy. To vše dle tradice právě proto, abyste byli po celý rok zdraví. Možná jste ale nevěděli, že o Zeleném čtvrtku nemáte nic půjčovat a taky byste se neměli s nikým hádat. Za odměnu se vám pak budou po celý rok hádky vyhýbat a cestu si k vám naopak najdou peníze. Pokud máte na zahrádce stromy rodící ovoce, zatřeste s nimi a budete ho mít letos více.

K zelené špenátové polévce je vhodné bílé nearomatické suché víno. Charakter vína by měl být lehčí se svěží kyselinkou a nižším alkoholem. Z odrůd tedy Veltlínské zelené ze Slovácké podoblasti, Sylvánské zelené nebo Müller Thurgau z Čech, v kvalitě od jakostního vína po pozdní sběr.

 

Velký pátek

O Velkém pátku se zpravidla držel půst. Staré pověry praví, že měly v tento den velkou moc čarodějnice, a proto je potřeba mít se na pozoru. Na Velký pátek byste neměli péct, prát, zametat, pracovat na zahradě, ale ani půjčovat, darovat či vynášet věci z domu nebo přijímat dary. Abyste byli zdraví po celý rok, měli byste se umýt v potoce. O tomto svátečním dni si ale připomínáme i ty, kteří nejsou mezi námi. I přestože se na Velký pátek dodržuje přísný půst, někde je povolen lehký pokrm z čerstvých ryb. Tam, kde si nemohli dovolit rybí maso, pekli bramborové těsto ve formě ryby. V některých rodinách se připravovala hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Jinde špenát, hrách, jáhly nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem.

K sladkovodním rybám se obecně hodí bílá nebo růžová vína. Z odrůd jsou to především Ryzlink vlašský, například z Pálavy, nebo kořenité Veltlínské zelené ze Znojemska. Víno by mělo být plnější s alkoholem do 13,00 obj. %.

 

Bílá sobota

Přípravy na samotné Velikonoce probíhaly právě v sobotu. Uklízelo se, peklo se slavnostní pečivo a barvila se vajíčka. Právě kraslice jsou nejtypičtějším symbolem těchto jarních svátků a jsou znamením nového života, znovuzrození. O Bílé sobotě, ráno ještě před východem slunce, bylo nutné důkladně vymést smetí, a to nejlépe novým koštětem. Věřilo se, že díky tomu se domu vyhne hmyz. S tímto dnem se pojí i zvyk zamilovaných – chodníčky lásky. Mladí chlapci malovali či vysypávali pískem chodníček, který vedl k domu jejich milé. A hlavně o Bílé sobotě byl ten nejvyšší čas vypravit se pro vrbové proutí. Na slavnostních stolech se postupně začaly objevovat dobroty jako mazance a beránci. Připravovaly se lehké jarní polévky a dovoleny byly už i klobásky a nádivky.

K sladkému velikonočnímu pečivu je opět vhodné polosladké bílé víno. Z odrůd to jsou odrůdy z řady pinotů jako Rulandské bílé a Rulandské šedé ze Slovácké či Velkopavlovické podoblasti. K nádivkám jsou vhodná lehká mladá vína v kvalitě kabinetní nebo pozdní sběr s nižším obsahem alkoholu. Z odrůd jsou k nádivkám vynikající kombinací Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené či Muller Thurgau.

 

Velikonoční neděle

Největším křesťanským svátkem je Velikonoční neděle. V noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých a křesťané oslavují příchod Pána. Na Boží hod se provádělo svěcení vína a velikonočních pokrmů, jako je beránek, mazanec nebo chléb. Na slavnostně prostřených stolech nesmělo chybět jehněčí, kůzlečí či telecí maso. Vysvěcené pokrmy si pak rozdělila celá rodina. Každá návštěva dostala kousek. V tento den se pokračovalo pečením sladkých buchet a beránka jako symbolu nevinnosti, upřímnosti a cti. Ten, kdo si nemohl dřív dovolit mladé jehněčí, aspoň upekl klasického beránka, jak ho známe dnes.

K jehněčímu je ideální moravské červené víno z podoblastí Velkopavlovické nebo Mikulovské. Lepší jsou odrůdy výraznější a kořenitější, například Frankovka nebo Cabernet Sauvignon z ročníků 2015 a spíše starších v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. K vaječným pomazánkám a předkrmům z vajec budou vhodná plnější a extraktivnější suchá bílá vína, třeba mladý a svěží Sauvignon.

 

Velikonoční pondělí

Mrskut, mrskačka, pomlázka je znamením Velikonočního pondělí. Pomlázka jako taková je symbolem svátků jara, protože je splétána z mladých vrbových proutků. Tento den je také svátkem koledování a soutěžení, kdo vykoleduje nejvíce vajíček. Vajíčka jsou symbolem nového života a znovuzrození. Chlapci jsou jimi obdarováváni při koledování. Vejce se pak upravují na různé způsoby – smažená, plněná, přidávají se do omáček nebo se z nich připravují pomazánky.

Není vůbec jednoduché snoubit vejce a víno, za zkoušku ale určitě stojí kombinace se sekty s označením brut nebo hutné, plné a vyzrálé Chardonnay v kvalitě výběr z hroznů.

 

 

Jaké víno zvolit k velikonočnímu beránku – symbolu velikonočního pondělí?

Způsoby úpravy velikonočního beránka se liší, a pokud si chceme i k němu dopřát víno, je třeba vhodně kombinovat. Základem je vždy víno se zbytkovým cukrem, nemusí být přímo sladké, stačí i polosladké. K beránkovi s bílou polevou volte spíše sladší bílé víno z odrůd jako Pálava, Hibernal nebo Rulandské šedé v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí. Pokud budete beránka zdobit čokoládovou polevu, volte sladší červené víno v přívlastku výběr z bobulí, jako například Rulandské modré a Agni nebo červené likérové víno.

 

Jaká vína volit k přípitku s koledníky?

Pokud jsou koledníci zletilí, tak se určitě hodí spíše lehké mladé bílé víno třeba z odrůd Veltlínské zelené, Chardonnay nebo růžové víno z odrůd Frankovka, Merlot či Cabernet Sauvignon s nižším obsahem alkoholu, s příjemným ovocným charakterem a spíše suché nebo polosuché víno. Nižší obsah alkoholu proto, aby koledníci stihli obejít co možná nejvíce návštěv, a sušší vína, aby se jim lépe odříkávaly koledy.

 

Vína ke koledě

Jestliže jste si vykoledovali čokoládová vajíčka, vybrat vhodnou kombinaci vína lze i v tomto případě. Skvělá budou červená vína, výběr bude záležet i na kvalitě čokolády, čím vyšší podíl kakaových bobů, tím musí být červené víno hutnější, plnější a vyzrálejší. Ideální je minimálně pozdní sběr, lépe výběr z hroznů. Z odrůd třeba Dornfelder a André.

 

Zdroj: vinarskyfond.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Maso a grilování: Kam pro ten nejlepší kus?

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

číst dále ...

Ořechové krémy jako součást zdravého jídelníčku: Jak poznat ten kvalitní?

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

číst dále ...

Přivítejte jaro skleničkou květinového vína

Možná jste již zaexperimentovali s víny z jiného ovoce než z hroznů, ale co vína z květin? Nejen na českém trhu působí stále jako jeden z nejčerstvějších přírůstků, přitom jejich historie není o nic kratší než u tradičního vína. Za ochutnání rozhodně stojí. Ostatně s přicházejícím jarním obdobím je právě láhev dobře vychlazeného květinového vína tou, po které sáhnete, pokud chcete dny plné slunce a pučících stromů pořádně přivítat.

číst dále ...

Lahodný kozí sýr, jak ho neznáte. Připravte si lehký jarní oběd, který vás zasytí

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

číst dále ...

Svátky jara jinak aneb chutné velikonoční recepty nejen pro vegany

Svátky jara už jsou téměř za dveřmi a vy pomalu začínáte přemýšlet nad tím, čím letos ozvláštníte sváteční tabuli? Nebojte se experimentovat, zatímco na Vánoce bývá menu zpravidla téměř neměnné, Velikonoce dávají mnohem větší prostor vyzkoušet něco nového. Potřebnou inspiraci najdete v receptech na chutné velikonoční menu od České veganské společnosti, které milé překvapí i zapřisáhlé masožravce.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy