REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Víno a Velikonoce – velikonoční párování

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Během Velikonoc každý z nás dodržuje ve větší či menší míře nějaké zvyky, ať už je to koledování, malování kraslic, nebo třeba jen příprava jídel spjatých s tímto svátkem. A právě k velikonočním jídlům se skvěle hodí moravská a česká vína, která ze svátečního oběda nebo večeře vykouzlí ještě o něco příjemnější zážitek.


Škaredá středa

Název Škaredá středa nevznikl jen tak. Měl připomínat Jidášovu zradu, a tedy škaredý skutek. Druhý název Sazometná se používá podle tradice, kdy se v ten den vymetaly saze z komína a probíhal velký úklid. Navíc se říká, že kdo se bude škaredit (mračit) o této středě, ten se bude mračit každou středu v roce. Neškareďme se a udělejme si báječné sladké trhance s jablky, které k tomuto dni patří, a vychutnejme si k nim moravské nebo české víno.  

 

K velikonočnímu trhanci se hodí sladší bílé víno se zbytkovým cukrem polosladké, popřípadě sladké. Z odrůd Pálavu, Tramín červený nebo Ryzlink vlašský, vše z Mikulovské nebo Znojemské podoblasti v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí nebo ledové či slámové víno.

 

Zelený čtvrtek

Ani Zelený čtvrtek nedostal svůj název nadarmo, v tento den se dle tradic jedly zelené polévky. Tento den byste měli jíst špenát, zelí nebo třeba do pokrmů přidávat čerstvé bylinky či mladé kopřivy. To vše dle tradice právě proto, abyste byli po celý rok zdraví. Možná jste ale nevěděli, že o Zeleném čtvrtku nemáte nic půjčovat a taky byste se neměli s nikým hádat. Za odměnu se vám pak budou po celý rok hádky vyhýbat a cestu si k vám naopak najdou peníze. Pokud máte na zahrádce stromy rodící ovoce, zatřeste s nimi a budete ho mít letos více.

K zelené špenátové polévce je vhodné bílé nearomatické suché víno. Charakter vína by měl být lehčí se svěží kyselinkou a nižším alkoholem. Z odrůd tedy Veltlínské zelené ze Slovácké podoblasti, Sylvánské zelené nebo Müller Thurgau z Čech, v kvalitě od jakostního vína po pozdní sběr.

 

Velký pátek

O Velkém pátku se zpravidla držel půst. Staré pověry praví, že měly v tento den velkou moc čarodějnice, a proto je potřeba mít se na pozoru. Na Velký pátek byste neměli péct, prát, zametat, pracovat na zahradě, ale ani půjčovat, darovat či vynášet věci z domu nebo přijímat dary. Abyste byli zdraví po celý rok, měli byste se umýt v potoce. O tomto svátečním dni si ale připomínáme i ty, kteří nejsou mezi námi. I přestože se na Velký pátek dodržuje přísný půst, někde je povolen lehký pokrm z čerstvých ryb. Tam, kde si nemohli dovolit rybí maso, pekli bramborové těsto ve formě ryby. V některých rodinách se připravovala hustá polévka z kysaného zelí a brambor. Jinde špenát, hrách, jáhly nebo sladké knedlíky se sušeným ovocem.

K sladkovodním rybám se obecně hodí bílá nebo růžová vína. Z odrůd jsou to především Ryzlink vlašský, například z Pálavy, nebo kořenité Veltlínské zelené ze Znojemska. Víno by mělo být plnější s alkoholem do 13,00 obj. %.

 

Bílá sobota

Přípravy na samotné Velikonoce probíhaly právě v sobotu. Uklízelo se, peklo se slavnostní pečivo a barvila se vajíčka. Právě kraslice jsou nejtypičtějším symbolem těchto jarních svátků a jsou znamením nového života, znovuzrození. O Bílé sobotě, ráno ještě před východem slunce, bylo nutné důkladně vymést smetí, a to nejlépe novým koštětem. Věřilo se, že díky tomu se domu vyhne hmyz. S tímto dnem se pojí i zvyk zamilovaných – chodníčky lásky. Mladí chlapci malovali či vysypávali pískem chodníček, který vedl k domu jejich milé. A hlavně o Bílé sobotě byl ten nejvyšší čas vypravit se pro vrbové proutí. Na slavnostních stolech se postupně začaly objevovat dobroty jako mazance a beránci. Připravovaly se lehké jarní polévky a dovoleny byly už i klobásky a nádivky.

K sladkému velikonočnímu pečivu je opět vhodné polosladké bílé víno. Z odrůd to jsou odrůdy z řady pinotů jako Rulandské bílé a Rulandské šedé ze Slovácké či Velkopavlovické podoblasti. K nádivkám jsou vhodná lehká mladá vína v kvalitě kabinetní nebo pozdní sběr s nižším obsahem alkoholu. Z odrůd jsou k nádivkám vynikající kombinací Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Sylvánské zelené či Muller Thurgau.

 

Velikonoční neděle

Největším křesťanským svátkem je Velikonoční neděle. V noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých a křesťané oslavují příchod Pána. Na Boží hod se provádělo svěcení vína a velikonočních pokrmů, jako je beránek, mazanec nebo chléb. Na slavnostně prostřených stolech nesmělo chybět jehněčí, kůzlečí či telecí maso. Vysvěcené pokrmy si pak rozdělila celá rodina. Každá návštěva dostala kousek. V tento den se pokračovalo pečením sladkých buchet a beránka jako symbolu nevinnosti, upřímnosti a cti. Ten, kdo si nemohl dřív dovolit mladé jehněčí, aspoň upekl klasického beránka, jak ho známe dnes.

K jehněčímu je ideální moravské červené víno z podoblastí Velkopavlovické nebo Mikulovské. Lepší jsou odrůdy výraznější a kořenitější, například Frankovka nebo Cabernet Sauvignon z ročníků 2015 a spíše starších v kvalitě pozdní sběr nebo výběr z hroznů. K vaječným pomazánkám a předkrmům z vajec budou vhodná plnější a extraktivnější suchá bílá vína, třeba mladý a svěží Sauvignon.

 

Velikonoční pondělí

Mrskut, mrskačka, pomlázka je znamením Velikonočního pondělí. Pomlázka jako taková je symbolem svátků jara, protože je splétána z mladých vrbových proutků. Tento den je také svátkem koledování a soutěžení, kdo vykoleduje nejvíce vajíček. Vajíčka jsou symbolem nového života a znovuzrození. Chlapci jsou jimi obdarováváni při koledování. Vejce se pak upravují na různé způsoby – smažená, plněná, přidávají se do omáček nebo se z nich připravují pomazánky.

Není vůbec jednoduché snoubit vejce a víno, za zkoušku ale určitě stojí kombinace se sekty s označením brut nebo hutné, plné a vyzrálé Chardonnay v kvalitě výběr z hroznů.

 

 

Jaké víno zvolit k velikonočnímu beránku – symbolu velikonočního pondělí?

Způsoby úpravy velikonočního beránka se liší, a pokud si chceme i k němu dopřát víno, je třeba vhodně kombinovat. Základem je vždy víno se zbytkovým cukrem, nemusí být přímo sladké, stačí i polosladké. K beránkovi s bílou polevou volte spíše sladší bílé víno z odrůd jako Pálava, Hibernal nebo Rulandské šedé v kvalitě výběr z hroznů, výběr z bobulí. Pokud budete beránka zdobit čokoládovou polevu, volte sladší červené víno v přívlastku výběr z bobulí, jako například Rulandské modré a Agni nebo červené likérové víno.

 

Jaká vína volit k přípitku s koledníky?

Pokud jsou koledníci zletilí, tak se určitě hodí spíše lehké mladé bílé víno třeba z odrůd Veltlínské zelené, Chardonnay nebo růžové víno z odrůd Frankovka, Merlot či Cabernet Sauvignon s nižším obsahem alkoholu, s příjemným ovocným charakterem a spíše suché nebo polosuché víno. Nižší obsah alkoholu proto, aby koledníci stihli obejít co možná nejvíce návštěv, a sušší vína, aby se jim lépe odříkávaly koledy.

 

Vína ke koledě

Jestliže jste si vykoledovali čokoládová vajíčka, vybrat vhodnou kombinaci vína lze i v tomto případě. Skvělá budou červená vína, výběr bude záležet i na kvalitě čokolády, čím vyšší podíl kakaových bobů, tím musí být červené víno hutnější, plnější a vyzrálejší. Ideální je minimálně pozdní sběr, lépe výběr z hroznů. Z odrůd třeba Dornfelder a André.

 

Zdroj: vinarskyfond.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:



Otevírací doba, nejnovější akční letáky, otevírací doba prodejen, provozoven a institucí z celé České republiky.

Nejnovější články

25 nejlepších receptů na grilované pokrmy z webu ReceptyOnLine.cz

Grilování patří mezi oblíbené letní aktivity. A není divu. Ugrilovat si chutný oběd či večeři spolu s nejbližší rodinou či přáteli, to milují lidé snad na celém světě a my Češi rozhodně patříme také mezi milovníky grilovacích dýchánků u rozpáleného grilu. Připravili jsme pro vás výběr těch nejoblíbenějších TOP receptů na grilovaná jídla, která patří každý rok k hitům naší kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Tipy a triky na dokonalé grilování bez masa

Grilování bez masa je zajímavé téma nejen pro vegetariány. Ať už se jedná o zahradní párty, setkání s kamarády nebo jen všední rodinnou večeři na čerstvém vzduchu, jsou bezmasé pochoutky skvělým doplněním a odlehčením stálého jídelníčku. Pokud budete hostit někoho, kdo maso nejí, můžete ho překvapit něčím jiným než jen grilovanou zeleninou a hermelínem. Abyste mohli být vyhlášeni za vege šéfkuchaře večera, držte se těchto osvědčených pravidel a typů z praxe, které pro vás připravila lektorka zdravého vaření a životního stylu Ing. Kamila Metzová.

číst dále ...

Cestovatel po Itálii: nová limitovaná bageta od Simply Fresh přijíždí s Fiatem 500 pro vás!

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

číst dále ...

Česko zná vítěze soutěže Chléb roku 2024 V Pardubicích byl překonán český chlebový rekord

Ve středu 12. června se v Pardubicích uskutečnil již 30. ročník největší tuzemské pekařské akce Dny chleba, kde se sešli pekařští odborníci, aby společně vybrali vítěze prestižní soutěže Chléb roku. Na místě bylo vystaveno celkem 272 druhů chleba, a jedná se tak o nový rekord, který posvětil zástupce Agentury Dobrý den, jež české rekordy spravuje. V samotné soutěži Chléb roku bylo posuzováno 113 různých chlebů.

číst dále ...

Startup Objednáme už digitalizoval přes 500 restaurací. Nyní brojí proti vysokým provizím dovážkových služeb

Zavedené donáškové firmy si účtují téměř třetinu z ceny každé objednávky. Český startup Objednáme, poskytující komplexní digitální objednávkový systém pro restaurace, chce skrze novou funkci restauracím usnadnit provoz vlastních rozvozů a snížit tak i cenu pro koncové zákazníky.

číst dále ...

Vedra jsou tu. Jaké potraviny vás spolehlivě ochladí?

Letní měsíce se v posledních letech nesou ve znamení vysokých teplot, které našemu organismu dlouhodobě nesvědčí. Jak si ulevit od veder, když nemůžeme skočit do bazénu a klimatizace zrovna není po ruce? Pomoci nám můžou i některé potraviny – a možná vás některé z nich svou „ochlazovací“ schopností překvapí.

číst dále ...

Jak uchovávat potraviny při převozu na chatu

Vyšší teploty potravinám přepravovaným v autě na chatu či chalupu příliš nesvědčí. Jiné řešení než právě tohle však mnohdy neexistuje, třeba když se vaše chata nachází mimo civilizaci nebo v malé vesničce bez obchodu. Správně provedený transport je však pro potraviny naprosto nezbytný, vzhledem k tomu, že i během velmi krátké chvilky v autě může vlivem nadměrného tepla dojít k jejich znehodnocení. Podívejte se na pár dobrých rad, jak postupovat, pokud chcete uchovat potraviny čerstvé.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.