REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Spaluje tuk a snižuje hladinu cukru v krvi. Pivo umí zázraky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Říká se, že pivo dělá hezká těla. To ovšem nemusí být nadsázka. Jeho střídmá konzumace může posloužit nejen našemu vzhledu, ale také fungování organismu. V čem nám tedy může pivo prospívat?


„Při rozumné konzumaci (sklenka denně) lze považovat všechny druhy piva za „zdravá“. Obsahují totiž vitamíny skupiny B a vlákninu, tmavá piva navíc antioxidanty a minerály. Nicméně je třeba zdůraznit, že důležitou složkou piva je voda a kvalitní suroviny. U nás využíváme horskou vodu z vlastního vrtu, která má kvality vody kojenecké, a proto ji nemusíme už nijak upravovat. Další suroviny získáváme od našich lokálních dodavatelů, které máme roky prověřené,“ popisuje prospěšnost oblíbeného českého nápoje Blanka Strnadová z hanušovického pivovaru Holba nacházející se v srdci čisté jesenické přírody, která se zrcadlí i v samotných Holbách – ryzího piva z hor.

Pokud si dáme denně skleničku piva (pozor, nemyslíme tuplák!), co nám to může přinést? Čím je prospěšné?

 

 

1)Podporuje spalování tuků

Jestliže chcete urychlit spalování tuků, můžete si dát pár doušků piva. Chmel totiž obsahuje látky, které nejenom způsobují jeho hořkost, ale také stimulují citlivost na inzulín a podporují metabolismus lipidů (tuků), jak naznačuje japonská studie.

 

2)Může snížit hladinu cukru v krvi

Malé množství piva prý dokáže snížit riziko inzulinové rezistence (zhoršené schopnosti tkání reagovat na inzulín) u lidí s prediabetem (stav, který je předzvěstí cukrovky), jak potvrzují některé studie. Důležité je ale nekonzumovat ho ve velkém, protože pak by byl efekt opačný.

 

3)Může redukovat riziko srdečních onemocnění

Podle jedné studie zvýšil mírný příjem piva (zhruba 350 ml) hladinu HDL „dobrého“ cholesterolu a zlepšil přirozenou schopnost těla odstraňovat LDL „špatný“ cholesterol. Toto množství piva totiž zvyšuje antioxidační vlastnosti HDL „dobrého“ cholesterolu a pomáhá zlepšovat funkci výstelky vnitřního povrchu cév, což může bránit ukládání lipidů v jejich stěnách, jedné z příčin vzniku onemocnění oběhové soustavy.

 

4)Chrání před Alzheimerem

Střídmá konzumace piva může napomoci vyhnout se degenerativním onemocněním mozku, jako je např. Alzheimerova choroba, což prokázala studie z roku 2019. Nejspíše je to díky obsahu křemíku, který ochraňuje činnost mozku. Křemík také podporuje budování silnějších kostí, čímž mj. snižuje riziko vzniku osteoporózy v pozdějším věku.

 

5)Pomáhá předcházet ledvinovým kamenům

Finská studie se pokusila přijít na kloub předpokladu, že pivo napomáhá vyplavovat ledvinové kameny. Během několika let zkoumání bylo skutečně odhaleno, že lidé, kteří si dali denně skleničku piva, měli o 40 % nižší pravděpodobnost rizika vzniku ledvinových kamenů. Tento efekt vědci přisuzují zejména diuretickým účinkům piva (častému močení). Výsledek je to velmi zajímavý, nicméně vyšší přísun alkoholu naopak ledvinám škodí. Pozor na to!

 

6)Zvyšuje naši kreativitu

I jedno pivo dokáže rozproudit naší fantazii do neskutečných otáček, takže se nám v hlavě rodí neotřelé nápady. Studie věnující se tomuto jevu prokázala, že kromě kreativity může pivo pomáhat zlepšovat paměť.

 

Tipy:

Nová Holba Nealko

Kdo si potrpí na autentickou chuť piva a zároveň preferuje nealko verzi, okouzlí ho naprostá novinka – Holba Nealko. Každým vypitým douškem jako byste se vydali na návštěvu Jeseníků, z jejichž přírody se piva hanušovického pivovaru rodí. Nové Holba Nealko se chuťově přibližuje ke klasické variantě s alkoholem, ale zároveň po jeho konzumaci můžete usednout za volant nebo na kolo.

 

Holba Horské byliny Nealko

Nealko pivo Holba Horské byliny je u nás naprosto jedinečné. Poctivým základem je ryzí pivo z Jeseníků, s nímž se harmonicky snoubí směs bylinek, jako jsou máta, heřmánek, řebříček, šalvěj, tomka vonná a mateřídouška. Čistotu přírodního nápoje podtrhuje fakt, že v Holbě Horské byliny nenajdete žádná přidaná barviva, konzervanty ani umělá sladidla. K dostání v nealkoholické verzi.

Zakoupíte: Pivoteka.cz, v regionálních prodejnách a řetězcích Billa (prodejny v regionu + Hranice, Brno Medlánky, Veselí nad Moravou), Globus (celá republika), MAKRO Velká Bystřice

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Kávová panna cotta – recept, který si okamžitě zamilujete

O tomhle italském dezertu už jste určitě slyšeli. Ochutnat ho můžete v každé lepší cukrárně a restauraci. Většinou je však k dostání panna cotta s malinami nebo s jahodami. Pokud ale i vy rádi zkoušíte nové chutě, dejte šanci kávové panna cottě do skleničky!

číst dále ...

Podzimní recepty s kvalitními potravinami

Léto je za námi a na dveře již klepe podzim. Stromy a keře začínají hrát různými barvami, zemědělci sklízejí jedny z posledních druhů zeleniny a ovoce a příroda se začíná připravovat na první mrazíky, které co nevidět dorazí. S příchodem chladnějších dnů postupně měníme nejen svůj šatník, ve kterém se začínají objevovat bundy a kabáty, ale i náš jídelníček začíná obsahovat více pokrmů, které zasytí a zahřejí. A právě proto jsme si pro vás připravili recepty, které se k tomuto počasí dokonale hodí. Bramboráčky na sádle s křenovým zelím, pečené kuře s rozmarýnovou omáčkou či karamelizovaná jablka s arašídovou drobenkou. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

číst dále ...

Nejen na sv. Václava si připijte pivem aneb Střípky z historie zlatavého nápoje

To, že je sv. Václav patron českého národa, víme snad všichni. Možná ale někoho překvapí, že drží svou ochrannou ruku také nad pivovarnictvím. Co si z toho můžeme odvodit? Že i svatí mají rádi pivo. Musíme si ale uvědomit, že pivo dříve bylo úplně jiné. Pojďme si o něm říct pár zajímavostí.

číst dále ...

Bedla jedlá

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

číst dále ...

Naučte se péct kuře jako mistr

Křupavá kůžička, šťavnaté maso a skvělá chuť. Pečené kuře je na jídelníčku českých domácností stálicí. Umíte ho ale upéct tak, aby se opravdu povedlo na jedničku? Osvěžte si základní postupy a zjistěte, kde při přípravě možná děláte chyby. Každý z nás ročně sní téměř 30 kg drůbežího masa a z velké části se jedná především o kuřecí. Za jeho oblibou stojí hned několik faktorů – je lehce stravitelné, obsahuje hodně bílkovin a méně tuku než jiné druhy masa a najdeme v něm i řadu vitaminů a minerálů jako fosfor, hořčík či železo. Obrovskou výhodou je i jeho variabilita, protože kuře můžeme v kuchyni snadno zpracovat celé. A jak si ho co nejlépe upéct?

číst dále ...

Dozvuk letních barev v podzimní kuchyni! Dopřejte si dobroty z paprik, které potěší i náročné strávníky

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

číst dále ...

Dejte sbohem podzimnímu nachlazení. Vsaďte na rakytník a dopřejte si pořádnou porci vitamínů!

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy