REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Štědrovečerní menu

Nejen kapr a vánoční stromek patří k slavnostní tabuli 24. prosince.

Jak na tradiční vánoční tabuli?

Základem štědrovečerní večeře není jen kapr a polévka, ale také slavnostně prostřený stůl. Ten dokáže vyzdvihnout výjimečnost okamžiku a navodit správnou sváteční atmosféru. Nechte se inspirovat pár jednoduchými tipy a vykouzlete si tradiční vánoční stolování, jaké připravovaly naše babičky.

Sommelier radí, čím si zpestřit štědrovečerní menu

Vánoce už pomalu klepou na dveře a každá správná hospodyňka přemýšlí, čím vyšperkuje letošní štědrovečerní večeři. Nevíte si rady, jaký nápoj podávat k tradiční rybí polévce, ke smaženému kaprovi se salátem či k domácímu cukroví? David Král, trojnásobný mistr České republiky v sommelierství poradí, jak jídlo s vínem kombinovat, aby vaše sváteční tabule získala ten správný šmrnc.

Štědrovečerní menu – článek

K svátečnímu menu je zvykem podávat aperitiv. Podle Brillat Savarina je nejlepším aperitivem sklenička suchého sektu nebo lehkého svěžího vína. Ale stejně vhodná je i sklenička dobrého piva.

Štědrovečerní menu I.

Jedna z mnoha možných variant na slavnostní menu servírované o Vánocích.

Štědrovečerní menu II.

Menu uvedené v tomto článku slouží pouze k inspiraci, není to striktní seznam, které by se musel doslovně ctít!

Štědrovečerní menu III.

Další inspirace v podobě návrhu Vánočního menu servírovaného dle gastronomických pravidel. Jde jen o návrh, kdy můžete například hlavní chod zaměnit za jiný, pokud nejíte ryby. Ovšem i výběr nápojů je jen a jen na vás!

Vánoční večeře jinak – tip na vánoční menu pro diabetiky

Snad každý si během svátků povolí uzdu a dopřeje si nějakou tu tradiční dobrotu. Zamyslet se nad sebou ovšem musejí osoby s diabetem či FH, které si nemohou bezmyšlenkovitě dopřávat vše z prostřené tabule, protože by měly dodržovat optimální jídelní režim i během tohoto období. Pokrmy určené diabetikům jsou vhodné i pro osoby s diagnózou FH. „FH neboli familiární hypercholesterolemie je geneticky podmíněná choroba při které tělo nedokáže účinně odbourávat cholesterol v krvi. Ten se proto hromadí v cévách a poškozuje je. Ve spolupráci se Zdeňkem Křížkem a Zuzanou Švédovou byla připravena série receptů, které splňují doporučení pro racionální i pestré stravování diabetiků a lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu, ale uspokojí i chuťové pohárky ostatních u štědrovečerního stolu. „Recepty jsou postaveny tak, aby byla zachována skvělá chuť jídla a zároveň byl dodržen správný nutriční příjem,“ vysvětluje nutriční terapeutka Zuzana Švédová. Připravené menu obsahuje polévku, hlavní chod, tři druhy cukroví, tip na zdravou svačinu během dne a přípitek.
Přejít na stranu:

reklama

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy