REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Slavnosti Jižního Tyrolska – špek, knedlíky a víno

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jižní Tyrolsko je rájem pro všechny milovníky jídla. Ty nejkvalitnější suroviny ze statků ležících na úbočích Alp či v malebných údolích dávají vzniknout delikatesám, kterým se odolává jen těžko. V zimě fantastická dušená masa a hutné polévky na zahřátí, na jaře úžasné čerstvé kozí i ovčí sýry, v létě pak knedlíky s houbami nebo originální saláty s všemožnými květy a bylinkami a na podzim pak kaštanové speciality a hlavně spousta vína. A většina originálních produktů Jižního Tyrolska má také svůj festival!


Špek

Jihotyrolský špek je velmi unikátním produktem. Jeho cesta na stůl je však poměrně dlouhá a náročná. Na jejím začátku je celá půlka prasete. Ta se nejdříve naloží do soli a ochutí kořením. Poté se maso udí. Každý špek nakonec chutná trochu jinak, protože každý sedlák jej připravuje jiným způsobem. Hlavním principem ale je „Málo kouře, ale hodně horského vzduchu“. Při výběru paliva pro správný kouř jsou ale sedláci za jedno: Kranewittnstaudn (větve jalovce) propůjčí špeku nejlepší chuť. Poslední fází je zrání. Aby byl špek kvalitní, musí zrát nejméně šest až osm měsíců na ideálním místě, nejlépe ve sklepě, kde nehrozí výkyvy teplot a jiné nepatřičné vlivy. Pak už jen stačí chodit z farmy na farmu nebo navštívit tradiční Špekový festival. Ten letošní se uskuteční od 30. září do 1. října ve vesničce St. Magdalena ve Val di Funes. Jako každý rok dojde i letos v doprovodu salev k odhalení „obřího překvapení“. Vedle Jihotyrolského špeku bude součástí oslav také hudební doprovod a selský trh. Kromě toho bude v neděli zvolena i Speckkönigin – královna špeku. A pokud chcete být špeku ještě blíž, můžete se ubytovat na statku, kde se rodí špek té nejvyšší kvality. Farma Obertimpflerhof leží uprostřed idylické krajiny v horském masivu Tschöggelberg v nadmořské výšce 1280 metrů. Zdejší sedlák je obzvlášť pyšný na svůj chov prasat. Zvířata mají svobodu pohybu a jejich přirozené krmivo neobsahuje geneticky modifikované potraviny. Výsledkem je vysoce kvalitní maso, které se přímo na statku ručně a podle tradičních pravidel zpracovává na špek a uzeniny.
 

 

Bylinky

Na bylinkových zahrádkách mnoha jihotyrolských statků roste majoránka, kopr, pelyněk, rozmarýn a mnoho dalších pro tuto oblast typických bylin. Pod značkou „Roter Hahn“ z nich vznikají aromatické směsi, bylinkové soli nebo voňavé bylinné čaje. Pěstování bylin se musí řídit nejen pravidly biologického pěstování a směrnicemi pro léčivé rostliny a koření. Snad nejdůležitější je totiž správné načasování jejich sběru. Na statku se pak čerstvě nasbírané byliny šetrně suší, aby získaly dlouhou trvanlivost. Teplota však nesmí při sušení překročit hranici 40 stupňů Celsia – jen v takovém případě si byliny zachovají své plné aroma. Jedním z nejstarších pěstitelů je Martha Mulser na své farmě Pflegerhof, která se bylinkám věnuje již od roku 1982. V létě to u ní vypadá jako v ráji vůní a barev. A ještě aby ne, bylinek pěstuje více než 500 druhů, ze kterých následně vyrábí úžasné voňavé čaje či bylinkové soli. A výborné jsou bylinky také v tradičních jihotyrolských knedlících. Ty mají ostatně také svůj festival. Druhou neděli v září se ve Sterzingu točí vše okolo tohoto oblíbeného jídla Jihotyrolanů. Starým městem se táhnou stoly poskládané do délky 300 metrů a servírují se všechny známé druhy knedlíků. Špekové knedlíky, sýrové noky, špenátové knedlíky – to jsou jen některé z 30 různých variací. Jsou tu i sladké knedlíky – plněné meruňkami, jahodami nebo švestkami – jakožto delikatesní dezert. A zážitky pro chuťové pohárky doprovází hudební skupiny z okolí.
 

 

Ráj pro milovníky jídla

Slavností, při které je možné vychutnat si většinu produktů, které Jižní Tyrolsko nabízí, jsou tradiční Dožínky (Erntedankfest) v Bolzanu, které se letos uskuteční v sobotu 14. října. Selský trh se slavnostní atmosférou patří k nejoblíbenějším událostem v Jižním Tyrolsku a každý rok přiláká tisíce návštěvníků. Paleta nabízených produktů je široká. Sahá od šťáv, vína, šnapsu a různých octů až po zpracované mléčné produkty, byliny, vejce a zeleninu. Velká část zpracovaný produktů nese značku „Roter Hahn“. Ta je garantem produktů nejvyšší kvality a doložitelného jihotyrolského původu. Vedle selských produktů nabízených na trhu je neméně důležitou součástí dožínek plocha vyhrazená samotné slavnosti. Kromě produktů ze statku a specialit ze selských kuchyní čeká na návštěvníky pestrý doprovodný program: hudební vystoupení, tradiční taneční vystoupení Schuhplattler-Gruppe, zvířátka k pomazlení a soutěž ve skákání do sena. Ubytování v blízkosti nabízí například farma Messnerhof, obklopená ovocnými sady a vinohrady, ale také palmami a cypřiši, stojící na mírném kopci s nádherným výhledem na zemské hlavní město Bolzano.

 

 

Poznámka redakce:

Značku kvality Roter Hahn (Červený kohout) uvedl na trh Zemědělský svaz Jižního Tyrolska v roce 1999. Označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má více než 1 600 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce. Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času. Návštěvníci si mohou vybrat od turistiky přes silniční i horskou cyklistiku až po sjezdové a běžecké lyžování a další outdoorové sporty. Ubytování pak zajišťují přímo rodiny farmářů, které nejlépe vědí, jak svým hostům připravit domáckou atmosféru a splnit jim jejich přání. V roce 2016 strávili turisté na farmách označených znakem červeného kohouta přes dva a půl milionu noclehů. Kromě ubytování na farmách provozuje sdružení Roter Hahn rodinné restaurace umístěné přímo na statcích, udržuje tradici řemesel a provozuje také prodejny místních potravinářských specialit. Další informace o Roter Hahn (v češtině, němčině, angličtině, italštině a polštině) najdete zde: www.roterhahn.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

6 tipů na bezpečný detox

Střevo je branou do těla. Prochází jím vše, co zkonzumujeme a většina z toho se zde také vstřebává. Jakékoliv poškození či disbalance střevní mikroflóry se může ošklivě podepsat na našem zdraví a potažmo psychice. Nový rok je ideální čas začít očistu těla a dobít energii na vše nadcházející. Držte se těchto jednoduchých 6 tipů a detox pro vás bude radostí.

číst dále ...

Cena medu zůstane i přes velký nedostatek českého lesního medu stejná, očekává se rekordní zájem

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

číst dále ...

Vliv olivového oleje na vaše zdraví

Právě v této době je vhodné věnovat zvýšenou pozornost a péči svému zdraví. Již Homér označoval olivový olej za tekuté zlato, a to ještě zdaleka neměl k dispozici tolik vědeckých studií, jako máme my dnes. Pravidelné užívání olivového oleje je vhodné nejen pro prevenci civilizačních chorob, jako je rakovina a cukrovka, ale koriguje i hladinu cholesterolu nebo chrání krevní oběh. A jak jistě víte, lze ho užívat nejen vnitřně, ale také na tělo nebo vlasy.

číst dále ...

Stylové streetfoodové recepty pro vás a vaše přátele

Na streetfoodové dobroty, které důvěrně znáte z trhů a festivalů, už nemusíte čekat! Šikovné a známé české food-blogerky Markéta v troubě a S vášní pro jídlo, pro vás připravily chutné a jednoduché recepty s McCain hranolky Crispers, které jsou jako vystřižené ze streetfoodového jídelního lístku. Recepty jsou připravené i v duchu dalších trendů: uvědomělého vaření a neplýtvání jídlem. Oba trendy vybízí připravovat jídlo ze surovin, které máme běžně doma a když nevyužijeme celé balení některé potraviny, můžeme si ji nechat na jindy. Pozvěte přátele, rodinu a vychutnejte si spolu streetfoodové pokrmy v pohodlí domova.

číst dále ...

Nápadité recepty, díky nimž zase dopnete kalhoty

Leden, do kalhot vlezem. I tak bychom si mohli s nadsázkou poupravit známou českou pranostiku. Vánoční hodování se na nás totiž většinou podepíše a v prvním měsíci roku můžeme mít problém dopnout pásek, kalhoty, sukni… Navíc se zase proměnily naše chutě a my toužíme po něčem vyloženě lehkém, nepříliš mastném. Pozor, to ovšem neznamená, že to nebude dobré! Pokud je pokrm nabitý kvalitními surovinami, které poznáte také díky značkám kvality (např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio), zažijete chuťové orgie. A navíc pak budete mít v bříšku jako v pokojíčku. Pojďme na to.

číst dále ...

Suchej únor? Tak na ten se napijem – nealkoholický Hrozňáček od Rybízáku k tomu přímo vybízí

Únor se v České republice zapsal jako měsíc bez alkoholu. Pokud neradi trháte partu, ale chuť vína by vám chyběla, přesedlejte v únoru na nealkoholické ovocné víno. V sortimentu české značky Rybízák najdete výborné víno Hrozňáček – chutná skvěle, ale je bez alkoholu.

číst dále ...

Špaldová mouka v kuchyni

Věděli jste, že existuje něco jako pšenice špalda? Ano, opravdu existuje. A právě z ní se vyrábí špaldová mouka. K její výrobě se používají celá zrna včetně obalové části, díky tomu špaldová mouka obsahuje velké množství prospěšných látek. Naši prapraprapraprarodiče z ní vařili a pekli zcela běžně, nyní se do kuchyní opět vrací. Třikrát hurá.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy