REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Silvestrovské menu – článek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poslední den v roce by měl být dnem nejveselejším. K pocitu dobré pohody patří společnost sympatických lidí, dobré sousto a sklenka s trochou alkoholu.


Jednohubky ze zavináčůO silvestrovský program se postará někde televize, jinde vtipný kamarád. Hostitelům připadá povinnost obstarat bohaté studené pohoštění a menší teplou večeři.

Pohoštění, které pro tuto příležitost připravujeme, má být vtipné, nikoliv honosné. Malou teplou večeři můžeme podat buď krátce po příchodu hostů, v tom případě ji zahájíme aperitivem a studeným předkrmem, nebo po půlnočním přípitku. Často však půlnoční teplou večeři nahrazujeme ostřejší polévkou, která vhodně vzkřísí unavené zažívání. Po této polévce stačí podat už jenom kousek horkého ovaru a nebo horké párky.

Ideálním řešením pro větší společnosti je studený bufet. Stůl vhodné velikosti postavíme ke zdi, aby byl přístupný ze tří stran, a a pokryjeme bílým ubrusem. Na něj srovnáme dezertní talířky, příbory, papírové ubrousky, slánky, kořenky, karafu s octem, misku s nakrájeným citrónem, worcesterskou omáčkou, kečup a hořčici. Jinak na bufet srovnáme studené mísy, saláty, pikantní omáčky, tence nakrájený chleba, slané pečivo, čerstvé ovoce, sladké zákusky, slané oříšky nebo mandle a nápoje. Sklenice a skleničky umístíme na malý příruční stolek.

Chlebíčky, vhodný doplněk slavnostního stoluStudené mísy jsou vždy středem pozornosti a proto jim věnujeme zvláštní pozornost. Vhodné jsou nářezové mísy z uzenin, studených mas a sýrů. Doplňujeme je hoblinkami nebo hranolkami z másla, proužky kápie, vějířky okurek a petrželkou.

Mísy nemají být přeplněné, ovšem malé množství pokrmu na velké ploše působí také nepříjemně. Studená mísa má být barevně sladěná a výrazná pro oko. Plněná vejce, šunkové závitky nebo sýrové kornoutky jsou rychlé studené pokrmy, kterými vhodně doplníme nářezové mísy a mísy se studeným masem. I mísy sestavené výhradně z těchto malých studených pokrmů jsou vkusné a lákavé.

Obložených chlebíčků připravujeme vždy několik druhů, nepřeplňujeme je obložením, ale dbáme na jejich chuťovou a barevnou harmonii. Také chuťovky, miniaturní jednosoustové chlebíčky, se dobře uplatní jako součást studeného pohoštění. Obložení k chuťovkám připavnme párátkem nebo ozdobnou jehlou z umělé hmoty.

Vyzdobený slavnostní stůl pro vaši inspiraciPřipravujeme-li studený bufet například ve skromných podmínkách na chatě, pokryjeme stůl omyvatelným ubrusem, na prkénka dáme celé větší kusy salámů, moravského uzeného, různé druhy sýrů, tence nakrájený chléb, rohlíky a třeba žemlovku, košíček s preclíky, sklenice nebo misky s okurkami, zavináči, červenou řepou, kápiemi apod. Každý ze strávníků si na pak prkénku ukrojí kolik bude mít chuť, pohoštění dostane ráz odpovídající životu na chatě.

Zdroj: Práce, Vánoční receptář – Eva Šafářová 1990

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku Rio Mare má rekordní účast a mediálního partnera

Soutěž Svačina roku Rio Mare vstupuje do 7. ročníku s rekordní účastí škol i studentů. I letos mladí kuchaři soutěží o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Novinkou soutěže je rozšíření hlavních surovin o Rio Mare makrely a sardinky. Soutěž pořádá výhradní distributor značky Rio Mare na českém trhu společnost Bolton Czechia. Mediálním partnerem soutěže jsou regionální noviny Deník.

číst dále ...

U Galerie Vaňkovka se uskuteční Food Truck Festival. Gastronomický zážitek připraví 21 dodávek a 12metrový vagón

Na další várku dobrot se mohou od 11. do 13. října těšit návštěvníci Food Truck Festivalu, který se odehraje v prostorách vedle Galerie Vaňkovka. Na pultech občerstvovacích dodávek nebudou chybět například populární burgery s vyladěnými recepturami, roast beefy, kachní paličky, mexické tacos, ale i méně tradiční jídla jako kanadské hranolky poutine či čínské knedlíčky Dim Sum. Část výtěžku z prodeje občerstvení poputuje na konto Nadace Emil podporující mladé hendikepované sportovce.

číst dále ...

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Zachraň jídlo tím oslaví vznik kuchařky

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

číst dále ...

Zdravá hravá snídaně pro malé i velké

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

číst dále ...

Proč nejíme luštěniny?

Všichni víme, že jsou luštěniny zdravé, plné vlákniny a bílkovin a v neposlední řadě také vitamínů a minerálů. Přitom jsou chutné a u mnoha národů obhajují dokonce první příčky mezi konzumovanými potravinami. Co tedy způsobuje naši nechuť ke konzumaci této jinde oblíbené součásti jídelníčku?

číst dále ...

Hurá do školy po pořádné snídani

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy