REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Silvestrovské menu – článek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poslední den v roce by měl být dnem nejveselejším. K pocitu dobré pohody patří společnost sympatických lidí, dobré sousto a sklenka s trochou alkoholu.


Jednohubky ze zavináčůO silvestrovský program se postará někde televize, jinde vtipný kamarád. Hostitelům připadá povinnost obstarat bohaté studené pohoštění a menší teplou večeři.

Pohoštění, které pro tuto příležitost připravujeme, má být vtipné, nikoliv honosné. Malou teplou večeři můžeme podat buď krátce po příchodu hostů, v tom případě ji zahájíme aperitivem a studeným předkrmem, nebo po půlnočním přípitku. Často však půlnoční teplou večeři nahrazujeme ostřejší polévkou, která vhodně vzkřísí unavené zažívání. Po této polévce stačí podat už jenom kousek horkého ovaru a nebo horké párky.

Ideálním řešením pro větší společnosti je studený bufet. Stůl vhodné velikosti postavíme ke zdi, aby byl přístupný ze tří stran, a a pokryjeme bílým ubrusem. Na něj srovnáme dezertní talířky, příbory, papírové ubrousky, slánky, kořenky, karafu s octem, misku s nakrájeným citrónem, worcesterskou omáčkou, kečup a hořčici. Jinak na bufet srovnáme studené mísy, saláty, pikantní omáčky, tence nakrájený chleba, slané pečivo, čerstvé ovoce, sladké zákusky, slané oříšky nebo mandle a nápoje. Sklenice a skleničky umístíme na malý příruční stolek.

Chlebíčky, vhodný doplněk slavnostního stoluStudené mísy jsou vždy středem pozornosti a proto jim věnujeme zvláštní pozornost. Vhodné jsou nářezové mísy z uzenin, studených mas a sýrů. Doplňujeme je hoblinkami nebo hranolkami z másla, proužky kápie, vějířky okurek a petrželkou.

Mísy nemají být přeplněné, ovšem malé množství pokrmu na velké ploše působí také nepříjemně. Studená mísa má být barevně sladěná a výrazná pro oko. Plněná vejce, šunkové závitky nebo sýrové kornoutky jsou rychlé studené pokrmy, kterými vhodně doplníme nářezové mísy a mísy se studeným masem. I mísy sestavené výhradně z těchto malých studených pokrmů jsou vkusné a lákavé.

Obložených chlebíčků připravujeme vždy několik druhů, nepřeplňujeme je obložením, ale dbáme na jejich chuťovou a barevnou harmonii. Také chuťovky, miniaturní jednosoustové chlebíčky, se dobře uplatní jako součást studeného pohoštění. Obložení k chuťovkám připavnme párátkem nebo ozdobnou jehlou z umělé hmoty.

Vyzdobený slavnostní stůl pro vaši inspiraciPřipravujeme-li studený bufet například ve skromných podmínkách na chatě, pokryjeme stůl omyvatelným ubrusem, na prkénka dáme celé větší kusy salámů, moravského uzeného, různé druhy sýrů, tence nakrájený chléb, rohlíky a třeba žemlovku, košíček s preclíky, sklenice nebo misky s okurkami, zavináči, červenou řepou, kápiemi apod. Každý ze strávníků si na pak prkénku ukrojí kolik bude mít chuť, pohoštění dostane ráz odpovídající životu na chatě.

Zdroj: Práce, Vánoční receptář – Eva Šafářová 1990

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Tipy sommeliera, jak poznat skvělé víno

Červené, bílé, sladké a kyselé. Přiznejme si to na rovinu, každému se občas stane, že se ocitne ve společnosti lidí, kteří rozvinou debatu o víně, a vás polije studený pot. Ne, nevíte, podle čeho poznáte chuť vína, ne, nevíte, jaké jídlo se k vínu hodí nejvíc. Požádali jsme proto sommeliera Davida Krále, ambasadora značky Víno Mikulov Sommelier Club, aby pro vás shrnul to nejzákladnější, co u vína dokáže poznat „obyčejný“ člověk.

číst dále ...

Cukrářské trendy 2019 (podle Josefa Maršálka, pekařského a cukrářského mistra)

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

číst dále ...

Zelený svátek v irském duchu. Udělejte si zelenou domácí párty sami

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

číst dále ...

Upgrade salátů od Roberta Chejna

Saláty si můžete připravit doma nebo zajet ochutnat do zámeckého hotelu Chateau Kotěra. V zámecké restauraci pod taktovkou Roberta Chejna mimo jiné nabízí různé chuťové zážitky v podobě sezónních specialit, francouzské, italské, provensálské a středozemní kuchyně.

číst dále ...

Pohled pod pokličku francouzské kuchyně

Francouzská kuchyně je proslavená po celém světě a nejedno francouzské jídlo je ikonou pro každého začínajícího i profesionálního kuchaře, pekaře či cukráře. Pojďme se podívat, kde se věhlas francouzské kuchyni vzal a jak se národní chutě vyvíjely.

číst dále ...

Britské prémiové potraviny od Icelandu k dostání na Košík.cz

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy