REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Silvestrovské menu – článek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Poslední den v roce by měl být dnem nejveselejším. K pocitu dobré pohody patří společnost sympatických lidí, dobré sousto a sklenka s trochou alkoholu.


Jednohubky ze zavináčůO silvestrovský program se postará někde televize, jinde vtipný kamarád. Hostitelům připadá povinnost obstarat bohaté studené pohoštění a menší teplou večeři.

Pohoštění, které pro tuto příležitost připravujeme, má být vtipné, nikoliv honosné. Malou teplou večeři můžeme podat buď krátce po příchodu hostů, v tom případě ji zahájíme aperitivem a studeným předkrmem, nebo po půlnočním přípitku. Často však půlnoční teplou večeři nahrazujeme ostřejší polévkou, která vhodně vzkřísí unavené zažívání. Po této polévce stačí podat už jenom kousek horkého ovaru a nebo horké párky.

Ideálním řešením pro větší společnosti je studený bufet. Stůl vhodné velikosti postavíme ke zdi, aby byl přístupný ze tří stran, a a pokryjeme bílým ubrusem. Na něj srovnáme dezertní talířky, příbory, papírové ubrousky, slánky, kořenky, karafu s octem, misku s nakrájeným citrónem, worcesterskou omáčkou, kečup a hořčici. Jinak na bufet srovnáme studené mísy, saláty, pikantní omáčky, tence nakrájený chleba, slané pečivo, čerstvé ovoce, sladké zákusky, slané oříšky nebo mandle a nápoje. Sklenice a skleničky umístíme na malý příruční stolek.

Chlebíčky, vhodný doplněk slavnostního stoluStudené mísy jsou vždy středem pozornosti a proto jim věnujeme zvláštní pozornost. Vhodné jsou nářezové mísy z uzenin, studených mas a sýrů. Doplňujeme je hoblinkami nebo hranolkami z másla, proužky kápie, vějířky okurek a petrželkou.

Mísy nemají být přeplněné, ovšem malé množství pokrmu na velké ploše působí také nepříjemně. Studená mísa má být barevně sladěná a výrazná pro oko. Plněná vejce, šunkové závitky nebo sýrové kornoutky jsou rychlé studené pokrmy, kterými vhodně doplníme nářezové mísy a mísy se studeným masem. I mísy sestavené výhradně z těchto malých studených pokrmů jsou vkusné a lákavé.

Obložených chlebíčků připravujeme vždy několik druhů, nepřeplňujeme je obložením, ale dbáme na jejich chuťovou a barevnou harmonii. Také chuťovky, miniaturní jednosoustové chlebíčky, se dobře uplatní jako součást studeného pohoštění. Obložení k chuťovkám připavnme párátkem nebo ozdobnou jehlou z umělé hmoty.

Vyzdobený slavnostní stůl pro vaši inspiraciPřipravujeme-li studený bufet například ve skromných podmínkách na chatě, pokryjeme stůl omyvatelným ubrusem, na prkénka dáme celé větší kusy salámů, moravského uzeného, různé druhy sýrů, tence nakrájený chléb, rohlíky a třeba žemlovku, košíček s preclíky, sklenice nebo misky s okurkami, zavináči, červenou řepou, kápiemi apod. Každý ze strávníků si na pak prkénku ukrojí kolik bude mít chuť, pohoštění dostane ráz odpovídající životu na chatě.

Zdroj: Práce, Vánoční receptář – Eva Šafářová 1990

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

25 nejlepších receptů na pečené vánoční cukroví

Vybrali jsme pro vás ty nejlepší recepty z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na pečené vánoční cukroví. Snad náš výběr vás bude inspirovat a pomůže vám s rozhodnutím, které vánoční cukroví letos upečete.

číst dále ...

Metropol slaví 60 let! Připijte si na svátky přípitkem, jehož chuť je prověřená generacemi

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

číst dále ...

Vánoční hodování hravěji a zdravěji. 3+3 tipy na skvělé pomocníky a snadné recepty

Příprava na Vánoce je hlavně pro hospodyňky opravdu náročná. Napéct cukroví, nakoupit zásoby, zabalit dárky, uklidit, vymyslet štědrovečerní menu… Ulehčete si letos práci s chytrými pomocníky. Moderní výkonné multifunkční roboty za vás uhnětou těsta od lineckého po perníkové i ušlehají dokonale hladké krémy. Pomalý hrnec za vás bezpečně upeče dokonale křehké maso, zatímco vy můžete poklidit nebo připravovat dezert. A aby celá rodina neskončila po svátcích s bolavým a těžkým břichem, zapojte do smažení beztukovou fritézu.

číst dále ...

Barevné podzimní menu doplňte o sklenku skvělého vína

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.

číst dále ...

Připravte se na vánoční pečení nejen s královskou rodinou

Vánoční čas se nezadržitelně blíží a krom nákupu vánočních dárků, byste měli pomalu začít myslet i na pečení vánočního cukroví. Chcete-li vaše blízké překvapit něčím novým, přinášíme několik tipů na inspirativní kulinární seriály. Kuchařské show s Mary Berry, Jamie Oliverem či Nigellou vám v rozhodování určitě pomůžou, a to už od 1. prosince na TV Paprika.

číst dále ...

Konec vánočnímu shonu! Začněte letos s přípravou cukroví včas

Vánoce se blíží mílovými kroky a sladké dobroty v podobě voňavého cukroví jsou jejich neodmyslitelnou součástí. S některými druhy je ideální začít s předstihem, jiné stačí připravit těsně před Štědrým dnem. Vyhněte se předvánočnímu stresu a upečte si s námi cukroví, které si nejlépe vychutnáte pořádně odleželé!

číst dále ...

Hřejivé, vydatné a lokální: Vyzkoušejte listopadové recepty

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy