REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec polokrvomléčný

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jedlý ryzec rostoucí od srpna do října vzácně pod borovicemi na vápenitých půdách.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius semisanguifluus

Nejedlý …………. Ryzec polokrvomléčný je jedlý druh houby, pro svoji vzácnost by však neměl být sbírán!

Jeho nálezy by bylo dobré dokladovat a evidovata, informovat také mykologická pracoviště, kontakt najdete na www.myko.cz.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste vzácně pod borovicemi na vápenitých půdách. V Červeném seznamu jako druh o kterém nejsou dostatečné informace o jeho výskytu.

Klobouk až 70 mm, v mládí s podvinutým okrajem na středu mírně vmáčklý, ve stáří až nálevkovitý, oranžový, někdy se zelenými kruhy nebo tóny, na středu za vlhka lepkavý, někdy ďubkovaný.

Lupeny nízké, husté, křehké, připojené až sbíhavé na třeň, oranžové, oranžově lososové mléko mírné chuti, zhruba po 5 minutách na vzduchu mění barvu na vínově červenou, později zhruba po hodině na barvu vínově hnědou.

Třeň až 70 mm, válcovitý hladký, někdy ďubkovaný světle oranžový, někdy se zelenými tóny, plný, ve stáří dutý, k bázi ztenčený. Dužnina pevná, oranžová, na řezu zhruba po 5 minutách vínově červená, chuť mírná, později nahořklá vůně, příjemná, ovocná.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Za ryzec krvavomléčný (Lactarius sanguifluus), mléko a dužnina ihned po poranění vínově červená, ryzec smrkový (Lactarius deterrismus), pod smrky mléko je oranžové, po chvíli vínově červené dužnina živě oranžová, ryzec pravý (Lactarius delicios) pod borovicemi mléko oranžově červené, po delší době zelenající, ryzec osmahlý (Lactarius queticolor), pod borovicemi na vlhčích místech mléko živě oranžové.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

26 nejlepších receptů z houbařské kuchařky – TOP recepty na zpracování a přípravu hub

Ty nejlepší houbařské recepty z naší databáze webu ReceptyOnLine.cz pro inspiraci na jednom místě. Vybrali jsme pro vás klasické, ale i méně známé recepty na zpracování a úpravu hub. Vyzkoušené, oblíbené recepty na naložení a zavaření hub, ale také recepty na jejich tepelné zpracování. Prostě TOP recepty na houby 26x jinak!

číst dále ...

Vaření s dětmi: Proč je důležité zapojovat děti už od útlého věku a co všechno je díky tomu naučíme?

Zapojte své nejmenší do přípravy snídaní, obědů i večeří. Je to nejen nová výzva, ale také cenná aktivita, díky které si děti už v mládí osvojí řadu důležitých dovedností. A co víc, naučíte je jíst zdravě a vyváženě. Vaření je základní dovedností, kterou si děti ponesou i do dospělosti. Pomáhá jim rozumět potravinám, výživě a základním dovednostem v kuchyni. Kromě toho se učí matematiku a vědu při měření ingrediencí a při hlídání teploty a času. Malí pomocníci také rozvíjejí své jemné a hrubé motorické dovednosti při krájení, míchání, tvarování a přípravě jídel. Tyto dovednosti jsou zásadní pro koordinaci ruky a oka.

číst dále ...

Tradiční, ale přesto moderní. Těchto pět odrůd vína patří mezi naši nesmrtelnou klasiku, která ale pořád překvapuje

Odměňujete se víkendem na jižní Moravě nebo ve vinařských Čechách, kde si můžete dopřát svěží víno z místního vinařství? Případně máte svůj večerní rituál se sklenkou našeho vína? A pochutnáváte si spíše na módních výstřelcích, nebo vsázíte na klasiku tradičních odrůd, z kterých však naši šikovní vinaři dokáží vytvořit trendy zázraky? Nejste si jisti, které ty tradiční odrůdy vlastně jsou? Pojďme si je představit.

číst dále ...

Zázračná červená řepa

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

číst dále ...

Žlutá řepa

Při vyslovení slova řepa nás hned napadne červená řepa, řepa cukrovka, nebo krmná řepa. V posledních letech se však objevuje v řetězcích a na farmářských trzích, na zahrádkách u drobných pěstitelů žlutá řepa, někdy nazývaná také zlatá řepa. Není tak běžná jako její příbuzná červená řepa, má ale řadu předností. Je jemnější a sladší, při vaření pak nepouští červenou šťávu, nezbarví vám nádobí, ruce ani oblečení, kuchyň a ani vaše děti.

číst dále ...

Olivy: Španělský klenot i zdravá delikatesa

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

číst dále ...

Chcete si upéct domácí chléb? Nebojte se kombinovat mouky, poradíme jak

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy