Patří k nejvíce ceněným houbám a nejchutnějším ryzcům.
Latinsky: Lactarius deliciosus
Jiný název: Ryzec borový
Jedlý ………………. Ryzec pravý je výborný druh houby vhodný především na zavaření do octa, opečené klobouky na kamnech jen posolené okmínované a do lupenu vetřené sádlo je delikatesa, dále jde grilovat, hodí se do směsí, do polévek.
Doba výskytu: srpen až listopad
Má velmi pikantní chuť, jakou nemají ostatní druhy hub. Mezi houbaři je ryzec pravý vysoce ceněný. Roste místy dosti hojně pod borovicemi s kterými tvoří mykorhizu.
Klobouk až 160 mm, v mládí nízce sklenutý, na okraji podvinutý, potom plochý a na středu vmáčklý, ve stáří nálevkovitý, na okraji ostrý, masitý, tvrdý, za vlhka lepkavý, za sucha stříbřitě ojíněný oranžový nebo cihlově červený, soustředně rezavooranžově, pásovaný někdy s tmavšími ďubkami po poranění zelená. Lupeny jsou dosti husté, v dospělosti se sbíhají na třeň, žlutooranžové až oranžově okrové, po poranění pomalu zelenají, mléko mrkvově červené, po delší době zelenající, nepálí, má pikantní chuť.
Třeň až 70 mm, široký, válcovitý, dutý a křehký, na světle oranžovém až načervenalém podkladě s řídkými tmavšími ďubkami a bělavě ojíněný.
Dužnina je tlustá, v mládí tvrdá, později křehká, na řezu ihned mrkvově červená, má kořenitou pikantní chuť a ovocnou vůni. Česky též ryzec borový.
Možná záměna:
Jedlý ryzec smrkový (Lactarius deterimus), roste jen pod smrky, má menší klobouk zelenavě skvrnitý. Jedlý ryzec lososový (Lactarius salminocolor), roste pod jedlemi, dužnina bělavá až krémová, na řezu se zbarvuje do oranžova. Jedlý ryzec osmahlý (Lactarius queticolor), klobouk modravě našedlý, stříbřitě našedlý s oranžovými tóny, roste vzácně pod borovicemi.
Jedlý ryzec polokrvavý (Lactarius semisanguifluus), klobouk narůžověle kožově hnědý, našedlý, lupeny oranžově lososové, mléko červenooranžové, po delší době hnědavě červené, roste vzácně pod borovicemi především na vápencích.
Jedlý ryzec krvavomléčný (Lactarius sanguifluus), dužnina na řezu krvavě červená, lupeny po otlačení vínově červenají, roste vzácně pod borovicemi na vápencovém podkladu. Poučka pro praktické houbaře, všechny ryzce s oranžovým, mrkvově červeným mlékem jsou jedlé.
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek
Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni