REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec pravý (borový)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Patří k nejvíce ceněným houbám a nejchutnějším ryzcům.


Latinsky: Lactarius deliciosus

Jiný název: Ryzec borový

Jedlý ………………. Ryzec pravý je výborný druh houby vhodný především na zavaření do octa, opečené klobouky na kamnech jen posolené okmínované a do lupenu vetřené sádlo je delikatesa, dále jde grilovat, hodí se do směsí, do polévek.

Doba výskytu: srpen až listopad

 

 

Má velmi pikantní chuť, jakou nemají ostatní druhy hub. Mezi houbaři je ryzec pravý vysoce ceněný. Roste místy dosti hojně pod borovicemi s kterými tvoří mykorhizu.

Klobouk až 160 mm, v mládí nízce sklenutý, na okraji podvinutý, potom plochý a na středu vmáčklý, ve stáří nálevkovitý, na okraji ostrý, masitý, tvrdý, za vlhka lepkavý, za sucha stříbřitě ojíněný oranžový nebo cihlově červený, soustředně rezavooranžově, pásovaný někdy s tmavšími ďubkami po poranění zelená. Lupeny jsou dosti husté, v dospělosti se sbíhají na třeň, žlutooranžové až oranžově okrové, po poranění pomalu zelenají, mléko mrkvově červené, po delší době zelenající, nepálí, má pikantní chuť.

Třeň až 70 mm, široký, válcovitý, dutý a křehký, na světle oranžovém až načervenalém podkladě s řídkými tmavšími ďubkami a bělavě ojíněný.

Dužnina je tlustá, v mládí tvrdá, později křehká, na řezu ihned mrkvově červená, má kořenitou pikantní chuť a ovocnou vůni. Česky též ryzec borový.

 

 

Možná záměna:

Jedlý ryzec smrkový (Lactarius deterimus), roste jen pod smrky, má menší klobouk zelenavě skvrnitý. Jedlý ryzec lososový (Lactarius salminocolor), roste pod jedlemi, dužnina bělavá až krémová, na řezu se zbarvuje do oranžova. Jedlý ryzec osmahlý (Lactarius queticolor), klobouk modravě našedlý, stříbřitě našedlý s oranžovými tóny, roste vzácně pod borovicemi.

Jedlý ryzec polokrvavý (Lactarius semisanguifluus), klobouk narůžověle kožově hnědý, našedlý, lupeny oranžově lososové, mléko červenooranžové, po delší době hnědavě červené, roste vzácně pod borovicemi především na vápencích.

Jedlý ryzec krvavomléčný (Lactarius sanguifluus), dužnina na řezu krvavě červená, lupeny po otlačení vínově červenají, roste vzácně pod borovicemi na vápencovém podkladu. Poučka pro praktické houbaře, všechny ryzce s oranžovým, mrkvově červeným mlékem jsou jedlé.

 

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

 

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší recepty z čerstvých jahod na jednom místě!

Na území Čech se začaly jahody pěstovat poměrně pozdě, až v 19 století a to nejprve v okolí Neveklova na Benešovsku. O rozšíření jahod v Čechách se postaral Rudolf Strimpl. V roce 1896 si nechal od přítele z Ameriky poslat první sadbu polních jahod. Od té doby jahody v Česku zdomácněly. Čerstvé jahody, jako surovina, dnes patří neodmyslitelně do stovky skvělých receptů. My jsme pro vás vybrali pár těch TOP receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

číst dále ...

Jací velikáni gastronomie se narodili ve Španělsku? Podívejte se s námi na 3 nejvýznamnější kuchaře světové třídy

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

číst dále ...

Kuřecí burger třikrát jinak a vždy na jedničku!

Byly doby, kdy opekání buřtů bylo vrcholem letního grilování, ale naštěstí ty doby jsou dávno pryč. Češi se stali přeborníky v grilování různých druhů mas, uzenin, zeleniny, ovoce, sýrů a dokonce i sladkostí. Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny. Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy.

číst dále ...

Probuďte se do jara. Tradiční recepty z kvalitních sezónních surovin, které osvěží vaše smysly

Jaro je v plném proudu. Čas obnovy a nových začátků. Příroda je v rozpuku a na našich loukách se objevuje spousta bylinek a dalších surovin, které jsou skvělým pomocníkem i v gastronomii. Je tedy ideální čas na tradiční čerstvé recepty plné barev, chutí a pestrosti, které nejenom zahřejí, ale okoření každý jarní den. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

číst dále ...

4x netradiční recepty na grilování

Milovníci grilování zbystřete! Vůně grilu se totiž co nevidět začnou šířit ze všech koutů, a proto je nasnadě být připraveni. Chcete-li si rozšířit obzory a neházet letos na rošt klasiku, jako každý rok, mrkněte na naše vyrožněné recepty, obsahujících ty nejlepší marinády, jež z vás udělají mistry každé grilovací party.

číst dále ...

TIP – Snadný chleba na prázdniny

Koupit si čerstvý chléb z kvalitních přísad nemusí být během letních prázdnin na chalupě úplně hračka. Ale co kdybyste takový chléb mohli mít úplně kdykoli nehledě na den v týdnu a čas? Stačí si s sebou zabalit připravenou pečící směs bez konzervantů i éček od Pernerky. Pečící směs pro snadnou přípravu chleba Pernerka stačí pouze doplnit vodou, vytvořit těsto, nechat vykynout a následně upéct. Čerstvý chléb z kvalitní mouky si tak můžete upéct kdykoli.

číst dále ...

Kdo negriluje, není Čech: Jak si u grilu neuříznout ostudu

Nažhavený gril, naložené šťavnaté maso, nakrájená zelenina… A pak okamžik hrůzy, kdy jistíte, že jste maso nedopekli, zelenina je oproti tomu už černá a návštěva pozvaná na propečený burger bude zřejmě o chlebu. I grilování má svá pravidla, která je dobré znát, ještě než si uvážete kolem pasu stylovou zástěru. Naučte se grilovat jako profesionál!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy