REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec pýřitý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pro svoji palčivou chuť je tento ryzec nejedlý. Roste hojně pouze pod břízami s kterými tvoří mykorhizu.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius pubescent

Nejedlý …………. Ryzec pýřitý je nejedlý druh houby, bez kuchyňského využití, a to pro svoji palčivost.

Doba výskytu: srpen až listopad

Roste hojně pouze pod břízami s kterými tvoří mykorhizu, často společně s velmi podobným ryzcem kravským, vyskytuje se v lesích, parcích, zahradách.

Klobouk až 120 mm, v mládí ploše sklenutý, později plochý, na středu vmáčklý, ve stáří až nálevkovitý, okraj s dlouhými hustými chlupy zůstává dlouho podvinutý, pokožka je bělavá, narůžovělá, žlutavá až krémová s růžově masovým nádechem a skvrnami, ale bez soustředných pásů.

Lupeny jsou krátce sbíhavé, úzké, bělavé, potom krémové s lososovým nádechem, mléko je bílé při zasychání žloutnoucí a má velmi palčivou chuť.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Ryzec kravský (Lactarius torminosus), roste též pouze pod břízami, má lososově růžový klobouk s tmavšími soustřednými pásy a trvale bílé mléko, ryzec zlatomléčný (Lactarius chrysorrheus), ten nemá huňatý okraj klobouku, má hladký povrch, mléko je bílé na vzduchu ihned sírově žloutnoucí a roste pod duby.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy