Nejedlá houba rostoucí hojně od června do listopadu v kyselých jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi, vzácně se může objevit i v listnatých lesích.
Latinsky: Lactarius rufus
Nejedlý …………. Ryzec ryšavý je nejedlý druh pro svoji palčivost.
Doba výskytu: červen až listopad
Jeden z nejhojnějších nejedlých ryzců rostoucí v kyselých jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi, vzácně se může objevit i v listnatých lesích.
Klobouk až 80 mm, v mládí široce kuželovitý s podvinutým okrajem, později ploše sklenutý, obvykle na středu s ostrým vyniklým hrbolkem, v dospělosti bývá kolem hrbolku vmáčklý až mírně nálevkovitý, hladký, nepásovaný, stejnoměrně červenohnědý. Lupeny až 5 mm vysoké, sbíhavé, husté, v mládí žlutavé až světle krémové, nakonec masově okrové, často s červenavými skvrnami, ostře pálivé mléko je trvale bílé.
Třeň až 100 mm, válcovitý, nejprve houbově vycpaný, později dutý, křehký, trvale ojíněný, v mládí bělavý, ve stáří světle červenohnědavý. Dužnina je bílá, v bázi třeně trochu rezavá, velmi křehká, má ostrou palčivou chuť a živočišnou vůni.
Možná záměna:
Podobný je ryzec kafrový (Lactarius camphoratus), má vodnaté mléko s mírnou chutí a jeho dužnina voní po cikorce nebo jako polévkové koření maggi.
Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek