REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec ryšavý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlá houba rostoucí hojně od června do listopadu v kyselých jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi, vzácně se může objevit i v listnatých lesích.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius rufus

Nejedlý …………. Ryzec ryšavý je nejedlý druh pro svoji palčivost.

Doba výskytu: červen až listopad

Jeden z nejhojnějších nejedlých ryzců rostoucí v kyselých jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi, vzácně se může objevit i v listnatých lesích.

Klobouk až 80 mm, v mládí široce kuželovitý s podvinutým okrajem, později ploše sklenutý, obvykle na středu s ostrým vyniklým hrbolkem, v dospělosti bývá kolem hrbolku vmáčklý až mírně nálevkovitý, hladký, nepásovaný, stejnoměrně červenohnědý. Lupeny až 5 mm vysoké, sbíhavé, husté, v mládí žlutavé až světle krémové, nakonec masově okrové, často s červenavými skvrnami, ostře pálivé mléko je trvale bílé.

Třeň až 100 mm, válcovitý, nejprve houbově vycpaný, později dutý, křehký, trvale ojíněný, v mládí bělavý, ve stáří světle červenohnědavý. Dužnina je bílá, v bázi třeně trochu rezavá, velmi křehká, má ostrou palčivou chuť a živočišnou vůni.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Podobný je ryzec kafrový (Lactarius camphoratus), má vodnaté mléko s mírnou chutí a jeho dužnina voní po cikorce nebo jako polévkové koření maggi.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy