REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec scvrklý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nejedlý druh ryzce pro svoji palčivost. Roste od srpna do října pod břízami.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius vietus

Nejedlý …………. Ryzec scvrklý je nejedlý druh houby bez kuchyňského využití pro svoji palčivost.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste hojně většinou na vlhčích stanovištích vždy pod břízami.

Klobouk až 70 mm, plochý, vmáčklý, někdy s hrbolkem na středu, hladký, v mládí za vlhka lepkavý za sucha hedvábně lesklý, pak matný, v mládí nafialověle šedý, později masově červenošedý, hnědavě šedý až nafialověle šedohnědý, vybledající, na středu tmavší někdy s vodnatými skvrnami.

Atlas hub - Houby lupenaté Atlas hub - Houby lupenatéLupeny jsou široce připojené až krátce sbíhavé, nažloutlé, stářím a po poranění šednoucí, zelenající až téměř černající, mléko je bílé, při zasychání špinavě zelenající a má palčivou chuť.

Třeň až 70 mm, válcovitý, dolů ztenčený, ve stáří dutý, bělavý, později okrový až okrově šedý, s fialovým nádechem. Dužnina je tenká, měkká, bělavá, má štiplavou chuť a příjemnou vůni.

Možná záměna:

Atlas hub - Houby lupenatéZa ryzec severský (Lactarius trivialis), je větší, nemá hrbol a na klobouku mívá tmavší skvrny, roste v podhorských oblastech. Ryzec libovonný (Lactarius mamosus), ten voní po kokosu a roste pod jehličnany.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy