REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec severský

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ryzec rostoucí vzácně na vlhkých místech pod smrky a borovicemi, ale také břízami ve vyšších polohách. Je nejedlý.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius trivialis

Nejedlý …………. Ryzec severský je nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Doba výskytu: srpen až říjen

Roste vzácně na vlhkých místech pod smrky a borovicemi, ale také břízami ve vyšších polohách.

Klobouk až 150 mm, v mládí nízce sklenutý později plochý, na středu vmáčklý, dlouho podvinutý, slizský, šedoolivový, špinavě olivový, olivově hnědý až světle šedohnědý, často hnědě kruhatě pásovaný s tmavšími vodnatými skvrnami.

Lupeny široce připojené, u třeně někdy vidlené, krémové, mléko je světle okrové, na vzduchu postupně žlutavé a při zasychání olivově šedé, po chvíli má štiplavou chuť. Třeň až 120 mm, válcovitý, na vrcholu ztenčený, dutý hladký, krémový. Dužnina je masitá, pevná, bílá až bělavá, má štiplavou chuť a nakysle ovocnou vůni.

Možná záměna:

Ryzec vodnatý (Lactarius uvidus), má bílé mléko, které na vzduchu fialový.

Autor textu D. Marounek, autor fotografie: M. Kříž

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy