REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec smrkový

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Všechny ryzce ronící oranžové mléko jsou jedlé. Totéž platí i o tomto ryzci smrkovém.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius deterrimus

Jedlý ……………… Mladé plodnice ryzce smrkového nakládáme nejlépe do octa, jdou také opékat a grilovat, v menším množství se hodí i do směsí a polévek.

Doba výskytu: červenec až listopad

Roste hojně pouze pod smrky s kterými tvoří mykorhizu, nejvíce roste v mladších vlhkých, mechatých smrčinách.

Klobouk až 100 mm, z počátku sklenutý, později plochý, na středu vmáčklý, ve stáří nálevkovitý s hladkým a dlouho podvinutým okrajem, za sucha leskle ojíněný, za vlhka slizský, červenavě oranžový, výrazně zelenající, na okraji oranžový, tmavěji kruhovitě, někdy dosti nevýrazně pásovaný.

Lupeny jsou značně husté, křehké, sbíhavé, červenooranžové, po poranění zelenající, mléko je mrkvově červené, zprvu má mírnou chuť, po chvíli nahořklou. Třeň až 70 mm, široký, válcovitý, dutý, křehký, červenooranžový, zelenavě skvrnitý. Dužnina je v mládí tvrdá, pevná, později drobivá, bělavá na místech nasycených mlékem oranžová, pak zelenající.

Atlas hub - Houby lupenatéMožná záměna:

Jedlý ryzec lososový (Lactarius salminocolor), roste pod jedlemi, dužnina bělavá až krémová, na řezu se zbarvuje do oranžova. Jedlý ryzec osmahlý (Lactarius queticolor), klobouk modravě našedlý, stříbřitě našedlý s oranžovými tóny, roste vzácně pod borovicemi.

Jedlý ryzec polokrvavý (Lactarius semisanguifluus), klobouk narůžověle kožově hnědý, našedlý, lupeny oranžově lososové, mléko červenooranžové, po delší době hnědavě červené, roste vzácně pod borovicemi především na vápencích. Ryzec krvavomléčný (Lactarius sanguifluus), dužnina na řezu krvavě červená, lupeny po otlačení vínově červenají, roste vzácně pod borovicemi na vápencovém podkladu.

Poučka pro praktické houbaře: všechny ryzce s oranžovým, mrkvově červeným mlékem jsou jedlé.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Článek k tématu: Využití ryzců v kuchyni

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy