REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ryzec světlý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pro svoji palčivost je tento ryzec nejedlý. Roste od července do října nehojně až vzácně pod duby a buky.


Atlas hub - Houby lupenatéLatinsky: Lactarius azonites

Nejedlý …………. Ryzec světlý je nejedlý druh houby bez kuchyňského využití a to pro svoji palčivou dužninu.

Doba výskytu: červenec až říjen

Roste nehojně až vzácně pod duby a buky především na vápencích.

Klobouk až 100 mm, v mládí sklenutý, později rozprostřený se širokým tupým hrbolem na středu, mírně vmáčklý na okraji, někdy zprohýbaný, jemně plstnatý světle okrový, šedohnědý, žlutohnědý. Lupeny jsou husté, v dospělosti sbíhavé slonovinově bílé, ve stáří okrově nažloutlé, poraněná místa špinavě červenají, mléko je bílé, na vzduchu červenající pouze v kontaktu s dužninou, má mírnou chuť později hořkne.

Atlas hub - Houby lupenatéTřeň až 70 mm, břichatý rovný nebo kyjovitě prohnutý, plný, ve stáří rourkovitý, bílý pak špinavě šedookrový, po otlačení nebo poranění masově růžovějící a po chvíli špinavě okrovějící. Dužnina je bílá, v kontaktu s mlékem se zbarvuje karotkově červeně.

Možná záměna:

Ryzec ostrý (Lactarius acris) se liší rychle růžově červenajícím mlékem i bez kontaktu s dužninou.

Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy