REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ředkvička (Ředkev setá)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jednoletka nebo dvojletka pěstovaná pro ztlustlé hypokotylní hlízy, jedlé plody a listy. Je mrazuvzdorná, nízkokalorická, obsahuje vitamín C, méně železa a bílkovin.


Encyklopedie zeleninyLatinsky: Raphanus sativa. Cruciferae

Předpokládá se, že ředkvička je původní v Asii, do kultury však byla zavedena v Maditeránu. Tato spolehlivá drobná salátová zelenina se pěstuje celá staletí.

Je vyobrazena v Cheopsově pyramidě; Egypťané ji pěstovali už v roce 2780 př.

n.

l. a Hérodot zaznamenal, že dělníci pracující na stavbě pyramid dostávakli denní příděl „ředkvičky, cibule a česneku“. Roku 500 před naším letopočtem ji pěstovali v Číně, do Japonska se dostala o 200 let později.

Pálivá chuť ředkviček je způsobena hořčičným olejem. I když obvyklá barva ředkviček je červená, existují také typy zbarvené černě, fialově, žlutě a zeleně.

Odrůdy

Rychle rostoucí salátové odrůdy se mohou sklízet zhruba po 4 týdnech. Mezi větší, pomalu rostoucí typy, které často mají dlouhé válcovité hlízy, patří statné přezimující odrůdy a také orientální odrůdy označované jako „mooli“ nebo „daikon“.

Salátové a přezimující ředkvičky:

Cherry Belle“ má hlízy kulovité, křehké, bílé s jemnou dužninou. Snáší chudší půdy, pomalu dřevnatí a dlouho vydrží. Sklízí se za 3 týdny po výsevu. „China Rose“ je chutná zimní odrůda s jasně červeně zbarvenými hlízami s bílou dužninou. „D´Avignon“ má růžovou hlízu s bílou špičkou, chřupavou a velmi pálivou. „18 Days“ je rychle rostoucí odrůda stejného typu jako „French Breakfast“, křehká a jemná. „French Breakfast 3“ vytváří dlouhou, jemnou a sladkou hlízu. Sklízí se bezprostředně po dozrátí, jinak dřevnatí a je pálivá. „Svarlet Globe“ je oprávněně oblíbená pro svoji jemnou chuť a kvalitu. Hodí se k časnému výsevu pod sklo. „Long Black Spanish“ je zimní odrůda s krásně tmavě zbarvenou, mimořádně pálivou hlízou. „Munchen Bier“ se pěstuje pro chutné zelené plody, pojídané syrové nebo osmahnuté na pánvi. „Round Black Spanish“ e odrůda podobná „Long Black Spanish“ hlízy má však kulovité. „Short Top Forcing“ je jasně červená odrůda, vynikající pro zimní vysévání pod sklo.

Mooli nebo daikon:

„Moolli“ a „daikon“ je obecné označení pro ředkvičky s dlouhými bílými hlízami (Raphanus sativus var. Longipinnatus). Ke zdárnému růstu potřebují nízké teploty a krátký den.

April Cross“ je křehká, šťavnatá a jemná. „Long White Icicle“ je odrůda jemně štiplavá, téměř ořechové chuti. Japonská odrůda „Minowasa Summer“ má dlouhé, jemně chutnající hlízy. „Mino Early“ je velká japonská odrůda. „Summer Cross Hybrid“ rychle roste a může se sklízet, když jsou hlízy 15 cm dlouhé.

Použití v kuchyni

Ředkvičky se zpravidla jedí syrové v celku, nakrájené na plátky, případně i nastrouhané v salátech. Dobrým nápadem je omýt bulvičku, odkrojit z ní kořen, ale nechat asi 2,5 cm dluhé báze listů. Snadno se vám za ně bude držet, až ji budete přikusovat k chlebu s máslem, sýru a půllitru dobrého piva (v Německu je v některých hospodách nabízejí místo burských oříšků). Plátky ředkviček mohou nahradit cibuli v hamburgerech. Dají se jíst syrové lístky mladých semenáčkpů, starší listy se připravují jako špenát. Dlouhé bílé letní ředkvičky a zimní odrůdy se sice také dají konzumovat i v syrovém stavu, ale častěji se tepelně upravují – přidávají se do dušených jídel a curry.

Zimní odrůdy se také zavařují v nálevu. Můžete je také oloupat, nakrájet na kostky nebo plátky ana 10 minut naložit do mírně osolené vody. Pak je nechte okapat a jemně osmahněte na másle. Tenké plátky zimních ředkví nebo větších letních odrůd se mohou smažit na pánvi. Aby byly zvlášť křehké, dejte je na několik hodin do mísy s vodou a několika kostkami ledu.

Nakrájejte ředkvičky na plátky, smíchejte s kousky mandarinek a pomerančů, lehce osolte, zakápněte citrónovou šťávou a posypeme nasekanou natí fenyklu. Takto upravený salát má vynikající chuť.

Jíst se dají i nezralé plody – syrové, tepelně upravené nebo nakládané. Otrhat je ale musíte včas, doku jsou zelené a křehké. Ředkvičky typu mooli a daikon před jídlem oškrábejte nebo oloupejte. V Indii se jedí syrové, v Japonsku jsou typickou přílohou k sašimi (syrová ryba) a suši. Plátky letních ředkviček jsou vynikající na chlebíčkách s rostbífem, kde nahrazují hořčici.

„Růžičky“ z ředkviček

Odřízněte listy a od jejich báze bulvičky několikrát nařízněte skoro až ke koření. Ponořte ředkvičky na půl hodiny do ledové vody a „květ“ se rozevře.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew

Recepty:

Hermlínová pomazánka s ředkvičkami Tvarohová pomazánka s ředkvičkami

Jogurtový salát s ředkvičkami Hlávkový salát s ředkvičkami Ředkvový salát

Salát ředkvičkový Salát plný vitamínů Krůtí salát …..

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy