REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Výroba červeného burčáku

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Burčák z červených hroznů je úžasný, je zdravější a také více sexy, než burčák z hroznů bílých. Ovšem ten pravý ochutnal málokdo, tak si ho zkuste vyrobit doma.


Ingredience:
modré vinné hrozny
dubový sud či skleněný demižon, umělohmotný kýbl ....
místnosti s teplotou od 20 - 25 °C
(cukr)

Postup:

1. Z opraných modrých hroznů odstraním poškozené a nemocné kuličky vína a stopku, zdravé kuličky vína rozdrtíme a vložím do nádoby, kde budou kvasit (sud, demižón, ale klidně i umělohmotný kbelík), na kbelík hroznového rmutu je potřeba natrhat cca 2 kbelíky hroznů
2. Pokud je víno málo sladké, pak přislazujeme cukrem, obvykle na 10 l tak 500-600 g
3. Máme-li k dispozici rozkvašenou hroznovou šťávu, pak jí trochu přidáme do kvasné nádoby, nemáme-li, nevadí, nepřidáme nic, ale budeme déle trvat, než se celý proces kvašení vůbec nastartuje
4. Nádobu přikryjeme čistou utěrkou a dám do teplejší místnosti, ideální teplota je 20-25 °C, po pár dnech burčák začne kvasit a je vhodný ke konzumaci.

Doporučení:

Kvasnou nádobu plníme vždy jen do 2/3 jejího objemu, aby měl burčák prostor pro kvašení!

Poznámka:

Rozdíl mezi bílým a červeným burčákem je v tom, že bílý vzniká kvašením čistého vinného moštu, kdežto červený vzniká kvašením rozdrcených modrých hroznů společně s moštem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy