REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Světlé medové pivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pod domácku vyrobené pivo.


Ingredience:
1,2 kgchmele
9 lvody
20 gchmele
5 gpivovarských kvasinek

Postup:

1. Med vaříme s vodou půl hodiny a poté doplníme odpařenou vodu aby výsledný objem byl 10 litrů
2. Do tohoto roztoku vložíme pytlík s chmelem a vaříme další půl hodinu
3. Z vychladlého roztoku odebereme 1 litr, přidáme do něj kvasinky a necháme půl dne na teplém zkvasit 4. Zkvašený díl přidáme do zbylého roztoku, nalijeme do demižónu
5. Demižón překryjeme řídkou tkaninou a necháme na teplém místě kvasit 3–5 dní
6. Poté demižón přemístíme do chladné místnosti a po několika dnech stáčíme do lahví.

Poznámka:

Druhy piva:- podle zabarvení: světlé, černé- podle druhu kvašení: svrchně, spodně, spontánně kvašená piva1. lehké: ječné, s extraktem původní mladiny do 7 hmotnostních %2. výčepní: hlavně ječné, s extraktem původní mladiny od 8 do 10 hmotnostních % 3. ležák: převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 11 do 12 hmotnostních %4. speciální: převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 13 hmotnostních % a víc5. porter: tmavé pivo převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 18 hmotnostních % a víc6. pšeničné: podíl extraktu z pšeničného sladu vyšší než 1/3 celkové hmotnosti7. kvasnicové: dodatečné přidání rozkvašené mladiny do stáčeného piva8. ochucené: přidání aromatických látek9. dále se sníženým obsahem alkoholu, cukru…České dělení dle EPM (extrakt původní mladiny v %): lehké pivo do 7,99°výčepní pivo 8,00°-11,99° ležák 11,00°-12,99° speciál 13,00° a více Pikantní však je, že pro kategorii LEŽÁK naše normy minimální dobu ležení NEPŘEDEPISUJÍ (dříve to bylo min. 30 dní) !!!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy