REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vřesové pivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Podle keltské receptury připravený chutný pivní mok.


Ingredience:
Na 6 l vody:
1,5 kgkvětů vřesu
500 gmelasy
30 gmletého zázvoru
15 gchmele
5 lžicpivního kvásku (kvasnic)
voda

Postup:

1. V době plného květu natrháme vřes, který omyjeme studenou vodou
2. Smaltový hrnec naplníme vřesem, zalijeme vodou a hodinu povaříme
3. Přecedíme do čisté dřevěné kádě a přibližně na každých 5,5 l tekutiny (nějaká voda se vyvaří) přidáme 15 g chmele, 30 g zázvoru a 500 g melasy
4. Přelité zpět do vymytého hrnce dalších 20 minut povaříme, opět přecedíme a jakmile bude směs téměř vychladlá, přidáme 5 lžic kvasnic (kvásku), přikryjeme utěrkou a nejméně 24 hodin necháme kvasit (nemícháme!)5. Opatrně stáhneme pěnu a jemně přelijeme do dřevěné kádě, v hrnci by vám měla zůstat usazenina z kvasnic
6. Nakonec pivo nalijeme do dobře vyvařených lahví a pevně zašpuntujeme, jednotlivé láhve skladujeme týden, nejlépe na temném a chladném místě.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy