REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Sladové pivo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na pivo vařené v domácích podmínkách.


Ingredience:
10 litrůvody
200 gcukru
50 gchmele
20 gpivovarských kvasinek
2 kgječmene

Postup:

1. Ječmen propláchneme vodou a scedíme
2. Mokrý ječmen rozprostřeme na podnose (do výšky cca 15 cm) a přikryjeme navlhčeným plátnem, takto rozprostřený ječmen necháme 3 dny naklíčit 3. Naklíčený ječmen rozprostřeme v tenké vrstvě v chladné místnosti a necháme 2 dny proschnout 4. Proschlý ječmen pražíme na pánvi za opatrného zahřívání (max. 100 °C), podle délky a teploty pražení získá ječmen různě tmavou barvu ( čím déle se praží tím bude výsledné tmavší ) 5. Upražený ječmen rozdrtíme v hmoždíři nebo rozemeleme mlýnkem 6. Rozemletý ječmen smícháme s vodou, přidáme cukr a chmel 7. Tuto směs vaříme 2 hodiny a pak ji přecedíme přes plátno
8. Po vychladnutí přidáme kvasinky nebo droždí a necháme kvasit na teplém místě
9. V průběhu kvašení odstraňujeme alespoň jednou denně vzniklou pěnu z povrchu. 10. Po 3 dnech pivo stočíme do lahví, poté necháme nejméně 8 dní uležet.

Poznámka:

Druhy piva – podle zabarvení: světlé, černé- podle druhu kvašení: svrchně, spodně, spontánně kvašená piva1. lehké: ječné, s extraktem původní mladiny do 7 hmotnostních %2. výčepní: hlavně ječné, s extraktem původní mladiny od 8 do 10 hmotnostních % 3. ležák: převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 11 do 12 hmotnostních %4. speciální: převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 13 hmotnostních % a víc5. porter: tmavé pivo převážně z ječných sladů, s extraktem původní mladiny od 18 hmotnostních % a víc6. pšeničné: podíl extraktu z pšeničného sladu vyšší než 1/3 celkové hmotnosti7. kvasnicové: dodatečné přidání rozkvašené mladiny do stáčeného piva8. ochucené: přidání aromatických látek9. dále se sníženým obsahem alkoholu, cukru…České dělení dle EPM (extrakt původní mladiny v %): lehké pivo do 7,99°výčepní pivo 8,00°-11,99° ležák 11,00°-12,99° speciál 13,00° a více Pikantní však je, že pro kategorii LEŽÁK naše normy minimální dobu ležení NEPŘEDEPISUJÍ (dříve to bylo min. 30 dní) !!!

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy