Sirup vhodný do čaje, na ochucení dezertů, cukrovinek, ovšem skvělý je i jen tak, s vodou jako šťáva! Skladujte nejlépe v lednici.
Ingredience:
2 hrnky | krystalového cukru |
2 hrnky | květů šeříku (Šeřík obecný - Syringa vulgaris L.) |
2 hrnky | vody |
šťáva z citronu | |
šťáva z borůvek na obarvení |
Postup:
- Vodu s cukrem přivedeme k varu, necháme bublat jen chvíli, tak jednu minutu
- Přidáme květy šeříku, vaříme dalších 10 minut
- Odstavíme, scedíme, přidáme šťávu z citronu, množství podle chuti, lze i vynechat
- Pro barvu přidáme i šťávu z borůvek
- Teplý sirup nalijeme do lahví, víčkujeme až vychladne
- Skladujeme v lednici.
Pozor, šeřík použijte jen obecný, není jedovatý, jako jiné druhy!