REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Mátový čaj

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Základní recept na zdravotní čaj připravený ze zelených lístků máty peprné a horké vody. Dochucený je případně citronovou kůrou a medem.


Ingredience:
N 1 l čaje:
1 svazekčerstvé máty
1 lvařící pitné vody
citronová kůra (nemusí být!)
(med na oslazení)

Postup:

1. Do konvice nalijeme něco málo přes litr pitné vody, kterou pak přivedeme k varu
2. Svazek čerstvé máty propláchneme pod studenou tekoucí vodou, okapané listy otrháme a nasypeme do vhodné nádoby
3. Lístky máty zalijeme vařící vodou a necháme 15 minut louhovat (do konvice můžete připdat i trochu citronové kůry)4. Výluh přecedíme a teplý čaj můžeme ihned podávat.

Doporučení:

Kdo nerad hořké, čaj si osladí medem.

Poznámka:

Mátový čaj se hodí při léčbě zažívacích obtíží, dokáže zmírňovat křeče a napětí svaloviny střevní stěny. Pitím mátového čaje si můžete také uvolnit zacpaný nos a osvěžit dech. Mentol, který je v mátě obsažený, podporuje trávení, jelikož stimuluje odtékání žluče a dalších trávicích šťáv. Proto se mátový čaj využívá v lidovém léčitelství proti překyselení žaludku a pálení žáhy. Mentol prý též dokáže rozpouštět žlučové kameny. Méně známým efektem máty je to, že dovede zklidňovat nevolnost a mořskou nemoc. Mátový čaj by měl pomáhat i při plynatosti a nadýmání. V neposlední řadě mátový čaj pomáhá při zánětu horních cest dýchacích.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy