Ze zvěřinových kostí, kořenové zeleniny a koření připravený čirý vývar servírovaný jako polévka, nebo zcezený vhodný jako polotovar pro další použití.
Ingredience:
800 g | kostí ze zvěřiny |
2 l | vody |
4 ks | kuzličky černého pepře |
2 ks | kuličky nového koření |
1 ks | cibule |
1 ks | petržele |
1/4 ks | menšího celeru |
kousek libečku nebo celerové natě | |
sójová omáčka nebo kostka bujónu | |
čerstvá pežitka | |
sůl |
Postup:
1. Kosti rozsekáme na menší kousky, dobře je omyjeme, abychom opláchli drobné úlomky, pak je spaříme vařící vodou, opláchneme a zalijeme studenou vodou
2. Přidáme oloupanou a na půlky překrojenou cibuli, koření, natrhaný libeček nebo celerovou nať, osolíme, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou asi 2 hodiny
3. Přidáme očištěnou zeleninu a vaříme ještě dalších 20 minut
4. Vývar procedíme hustým cedníkem, dochutíme sójovou omáčkou nebo bujónem a posypeme pokrájenou pažitkou
5. Vývar podáváme s nějakou vložkou jako polévku, nebo ho použijeme jako polotovar v dalších receptech.