Dezert připravený z chutného domácího piškotu zakápnutého likérem a zalitého žloutkovým a čokoládovým krémem.
Ingredience:
150 g | moučkového cukru |
50 g | kvalitní hořké čokolády |
50 g | hladké mouky |
500 ml | plnotučného mléka |
6 ks | žloutků |
kůra z poloviny citronu | |
Na piškotový korpus: | |
3 ks | vajec |
90 g | pískového cukru |
75 g | polohrubé mouky |
(prášek do pečiva) | |
Ostatní: | |
špetka soli | |
sklenička dobrého likérového vína (Marsala, já jsem použila Sherry) | |
mandlové lupínky na ozdobení |
Postup:
1. Žloutky rozšleháme metlou s moučkovým cukrem v hrnci se silným dnem, vmícháme hladkou mouku a umícháme na hladkou kaši, jde to dobře, jen je potřeba odmíchat dobře od stěn
2. V jiném hrnci přivedeme k varu mléko s citronovou kůrou a za stálého míchání, aby se nevytvořily cucky, pomalu přiléváme ke žloutkové směsi
3. Postavíme na co nejmenší plamen a za stálého míchání přivedeme k varu, prováříme cca 5 minut a mícháme do zhoustnutí
4. Odlijeme cca třetinu krému a vmícháme do něj nalámanou čokoládu, krásně se rozpustí, jen dobře vymícháme, necháme lehce prochladnout, ale ne dlouho, rychle tuhne
5. Do skleniček, pohárů, misek nebo velké servírovací mísy nalijeme vrstvu světlého krému, vyskládáme piškot (vykrajovala jsem kolečka o různých průměrech, podle velikosti skleničky), zakápneme vínem, znovu světlý krém, znovu piškot, znovu víno a pozor změna! hnědý krém, piškot, víno a světlý krém
6. Dezert ozdobíme a necháme vychladit.
Příprava piškotu:
1. Oddělíme žloutky od bílků do dvou nádob, z bílků ušleháme tuhý sníh a uchováme v lednici, žloutky s cukrem vyšleháme do pěny
2. Přidáme mouku (případně kypřící prášek) špetku soli
3. Na závěr zlehka vmícháme sníh z bílků
4. Pečeme na vymaštěném a vysypaném plechu při 180 °C dorůžova 15−
20 minut, pak necháme vychladnout.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková