Z receptů našich babiček, ztracené vejce se smetanovou omáčkou s houbami a bramborem.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
4 ks | vejce |
1 ks | žloutku |
600 g | brambor |
70 g | čerstvých hub (nebo žampionů) |
3/4 l | vývaru z kostí a kořenové zeleniny |
1/4 l | šlehačky |
1 l | vody |
2 lžíce | hladké mouky |
kmín | |
ocet | |
petržel | |
sůl |
Postup:
1. Ve vývaru uvaříme rozkrájené houby do měkka 2. Pak vmícháme šlehačku, ve které rozmícháme mouku a žloutek
3. Za častého míchání necháme 1/
4 hodiny vařit
4. Hotovou omáčku ochutíme octem
5. Do litru vařící vody dáme 4 lžíce octa, lžičku soli, a rozklepneme 4 vejce
6. Necháme je 5-6 minut vařit, pak budou pěkně na měkko, nebo je vaříme až 8 minut, pak budou na tvrdo, tedy bude ztuhlý i žloutek
7. Vejce dáme na jednotlivé talíře a přelijeme je omáčkou
8. Podáváme je s brambory uvařenými ve slané vodě s kmínem.
9. Dochutíme sekanou pažitkou.
Místo pažitky můžeme přidat usekaný kopr.