REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zlínský moravský vrabec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příprava moravského vrabce podle receptu Drahomíry Kořínkové ze Zlínska.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na naložení masa:
800 gprorostlejší vepřové plece
2 lžičkycelého kmínu
1 lžičkumletého zázvoru (kdo nemá rád, tak vynechá)
1/2 lžičkymletého pepře
1/2 lžičkysoli
1 lžícegrilovacího koření
9 ksvelkých stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
Dále budete potřebovat:
200 mlčerného piva 10 °
50 mlvody
1 lžícesádla
1 ksvětší cibule nakrájené na tenké půlměsíčky

Postup:

1. Maso opláchneme, osušíme, tučnější části trochu odřežeme a odložíme stranou na pozdější využití, připravené masa pak nakrájíme na větší kusy a vložíme do hlubší uzavíratelné nádoby, přidáme česnek, všechno uvedené koření a rukama dobře promícháme, dáme nejméně na 5 hodin uležet do lednice, ale pokud nespěcháme, je lepší nechat uležet přes noc
2. Odřezané tučnější části nakrájíme na drobné kostičky, které dáme do papiňáku (tlakového hrnce) na rozehřáté sádlo vyškvařit do nazlátlé barvy
3. Poté přidáme naložené kousky masa, které prudce ze všech stran osmažíme
4. Přidáme cibuli, pivo a vodu, promícháme a uzavřeme poklicí, od doby varu dusíme pod tlakem na slabém plameni 25 minut doměkka
5. Po ochlazení hrnec otevřeme a obsah hrnce přemístíme do pekáčku, nebo širšího kastrolu
6. Vložíme do předehřáté trouby (používám plynovou) a na nejvyšší stupeň necháme 15 minut zapéct na barvičku (pokud máme gril, dáme maso na barvu zapéct pod gril)
7. Podáváme se zelím a knedlíkem (kynutým, hrnkovým, nebo bramborovým).

Doporučení:

Pokud se nám nebude chtít zapínat trouba, necháme v papiňáku bez pokličky silným varem zredukovat šťávu na hustější konzistenci. Maso v hrnci ponecháme, ale musíme neustále promíchávat. Maso dostane hezkou barvu a bude šťavnaté.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy