REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zlínský moravský vrabec

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Příprava moravského vrabce podle receptu Drahomíry Kořínkové ze Zlínska.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
Na naložení masa:
800 gprorostlejší vepřové plece
2 lžičkycelého kmínu
1 lžičkumletého zázvoru (kdo nemá rád, tak vynechá)
1/2 lžičkymletého pepře
1/2 lžičkysoli
1 lžícegrilovacího koření
9 ksvelkých stroužků česneku nakrájených na tenké plátky
Dále budete potřebovat:
200 mlčerného piva 10 °
50 mlvody
1 lžícesádla
1 ksvětší cibule nakrájené na tenké půlměsíčky

Postup:

1. Maso opláchneme, osušíme, tučnější části trochu odřežeme a odložíme stranou na pozdější využití, připravené masa pak nakrájíme na větší kusy a vložíme do hlubší uzavíratelné nádoby, přidáme česnek, všechno uvedené koření a rukama dobře promícháme, dáme nejméně na 5 hodin uležet do lednice, ale pokud nespěcháme, je lepší nechat uležet přes noc
2. Odřezané tučnější části nakrájíme na drobné kostičky, které dáme do papiňáku (tlakového hrnce) na rozehřáté sádlo vyškvařit do nazlátlé barvy
3. Poté přidáme naložené kousky masa, které prudce ze všech stran osmažíme
4. Přidáme cibuli, pivo a vodu, promícháme a uzavřeme poklicí, od doby varu dusíme pod tlakem na slabém plameni 25 minut doměkka
5. Po ochlazení hrnec otevřeme a obsah hrnce přemístíme do pekáčku, nebo širšího kastrolu
6. Vložíme do předehřáté trouby (používám plynovou) a na nejvyšší stupeň necháme 15 minut zapéct na barvičku (pokud máme gril, dáme maso na barvu zapéct pod gril)
7. Podáváme se zelím a knedlíkem (kynutým, hrnkovým, nebo bramborovým).

Doporučení:

Pokud se nám nebude chtít zapínat trouba, necháme v papiňáku bez pokličky silným varem zredukovat šťávu na hustější konzistenci. Maso v hrnci ponecháme, ale musíme neustále promíchávat. Maso dostane hezkou barvu a bude šťavnaté.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Drahomíra Kořínková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy