I v zimě se dá zavařovat! Důkazem toho je tento recept na opravdu moc dobrou, vánocemi provoněnou, marmeládu.
Ingredience:
1 kg | vykrájených filátek z cca 3 kg pomerančů |
650 g | cukr |
10 g | Ovocného pektinu Labeta |
1 lžička | Kyseliny citronové Labeta |
5 ks | hřebíčků |
3 ks | hvězdičky badyánu |
1 ks | velký svitek skořice |
kůra z 1 pomeranče | |
vhodné zavařovací sklenice s víčky |
Postup:
- Vyfiletované pomeranče, většinu cukru (1 PL lžíci si necháme na později), pomerančovou kůru a koření dáme si vhodného hrnce a přivedeme k varu, přidáme kyselinu citronovou.
- Na závěr vmícháme citrusový Ovocný pektin smíchaný s lžící cukru, a pořádně promícháme. Ještě minutku-dvě provaříme, provedeme želírovací test (na vychlazený porcelánový talířek kápneme marmeládu a pokud nestéká, máme hotovo). V opačném případě ještě povaříme, dokud nezískáme hustotu dle našich představ.
- Horkou marmeládu plníme do vyvařených ještě teplých sklenic (použité koření vyndáme, do skleniček ho nedáváme, jeho chuť by byla moc intenzivní). Marmeládu již dále nezavařujeme a skladujeme na chladném temném místě.
Blanky v citrusech jsou hořké, tedy v marmeládě nežádoucí, proto se dužina pomerančů vykrajuje. Další inspirace na domácí želírování najdete nejen u nás na webu, ale také zde: www.labeta.cz/recepty/zavarovani.
Poznámka:Labeta – tradiční český výrobce z Polabí – Labeta je tu pro všechny, kteří poctivě zpracovávají ovoce do džemů, marmelád, želé a ovocných šťáv. Také pro ty, kteří potřebují mít raz dva navařeno. Labeta je již 25 let synonymem tradičního českého zavařování, pečení a vaření ve výtečné kvalitě. Labeta je vaše jistota v kuchyni – usnadňuje práci a šetří čas. Labeta, raz dva navařeno.