Vydatná obědová polévka gulášového typu obohacená o zeleninu.
Ingredience:
250 g | hovězího předního |
200 g | brambor |
150 g | kořenové zeleniny (nejvíce petržele, méně mrkve a nejméně celeru) |
2,5 l | pitné vody |
1 ks | velké cibule |
1 ks | masité papriky |
1 ks | většího stroužku česneku |
2 lžičky | mleté sladké papriky, nejlépe maďarské |
divoké koření (bobkový list, nové koření ...) | |
hladká mouka | |
sádlo | |
pepř | |
sůl | |
petrželka nebo pažitka na ozdobení |
Postup:
1. Na jemno nakrájenou cibuli mírně osmahneme tak na lžíci sádla, přidáme na kostky nakrájené maso, které zprudka opečeme spolu s cibulí, aby se pěkně zatáhlo
2. Obsah hrnce zasypeme kvalitní mletou paprikou, zamícháme a zalijeme horkou vodou
3. Základ okořeníme pepřem, přidáme bobkový list, podrcené nové koření, na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, osolíme a dáme vařit
4. Asi po 1 hodině do polévky přidáme oloupané, nakrájené brambory, proužky očištěné papriky, se solí utřený česnek, polévku zaprášíme moukou, důkladně promícháme a vše dovaříme doměkka
5. Hotovou horkou polévku podáváme ozdobenou petrželkou nebo pažitkou.