REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Žemlovka s tvarohem a jablky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nákyp z rohlíků, tvarohu, mléka, vajec, cukru … a dalších ingrediencí, upečený v troubě dozlatova a do křupava.


Ingredience:
Potřebujeme na porci pro celou rodinu:
750 gtvarohu
150 gmásla (50 g na vymazání formy + 100 g na vrch nařezat)
3 sáčkyvanilkového cukru
15 lžickrystalového cukru
1 lžičkaskořice
20 ksrohlíků
4 ksvětší jablka
3 ksvejce + 3 ks vejce do mléka
cca 1 lmléka
moučkový cukr na posypání žemlovky

Postup:

1. Větší zapékací mísu, nebo menší plech si vymažeme máslem
2. Rohlíky nařežeme na cca 0,5 cm kolečka
3. V mléce rozmícháme vajíčka a 3 lžícemi cukru
4. Tvaroh smícháme s 10 lžícemi cukru a vanilkovým cukrem, vajíčky
5. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, smícháme s 2 lžícemi cukru a skořicí
6. A začneme vrstvit; třetinu množství nakrájených rohlíků si postupně močíme do sladkého mléka a necháme napít, pak vymačkáme s citem do polosuché konzistence, naskládáme na dno pekáče
7. Na rohlíky navrstvíme utřeného tvaroh, přikryjeme druhou vrstvou namočených a mírně vymačkaných rohlíků, přikryjeme jablky a nakonec přikryjeme poslední vrstvou namočených rohlíků, které se snažíme i pěkně naležato uložit
8. Nakonec můžeme celý nákyp pokapat mlékem pokud nám zbylo, ale jen s citem, aby to nebylo velmi mokré a poklademe plátky másla
9. Dáme zapéct do trouby vyhřáté tak na 160 °C cca na 35-40 minut, zapékáme do hněda a křupava
10. Hotový nákyp posypeme moučkovým cukrem a podáváme na teplo i na studeno.

Poznámka:

Další skvělé recepty od paní Ivy Vargové, autorky tohoto textu i fotografie, najdete na její stránce zde: Pečené, varené – Iva.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy