Pocukrovaná žemlovka s jablky a rozinkami.
Ingredience:
600 g | rohlíků nebo veky |
750 g | jablek |
150 g | tuku |
90 g | cukru krupice |
80 g | cukru moučka |
30 g | rozinek |
15 g | vanilínového cukru |
2 g | skořice |
0,5 l | mléka |
3 ks | vajec |
sůl |
Postup:
1. Rohlíky nakrájíme na tenčí plátky a zvlhčíme mírně osolenou směsí vajec rozšlehaných s mlékem
2. Opláchnutá jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky
3. Pekáč vymažeme jednou třetinou dávky tuku, na dno poklademe třetinu navlhčených plátků rohlíků a ně vyskládáme polovinu dávky pokrájených jablek, posypeme je přebranými, opláchnutými a spařenými rozinkami a polovinou krupicového cukru promíchaného se skořicí
4. Na ochucená jablka pak naklademe další třetinu rohlíků a na rohlíky zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí a rozinkami, vrchní vrstvu pak vyskládáme poslední částí plátků pečiva
5. Nakonec žemlovku pokapeme zbylou dávkou rozpuštěného tuku a ve středně vyhřáté troubě (180 °C) upečeme dorůžova
6. Při servírování posypeme jednotlivé porce žemlovky moučkovým cukrem smíchaným s cukrem vanilínovým.