Smetanová polévka ochucená uzeným masem, klobásou, zelím a dalšími ingrediencemi.
Ingredience:
200 ml | smetany ke šlehání |
20 g | mleté papriky |
30 g | hladké mouky |
40 g | slaniny |
100 g | klobásy |
250 g | uzeného boku |
400 g | kysaného bílého zelí |
sůl | |
cukr | |
mletý pepř | |
4 lžíce | oleje |
4 ks | snítky kopru |
2 ks | stroužků česneku |
1 ks | cibule |
voda |
Postup:
1. Uzené maso omyjeme, uvaříme doměkka, vyjmeme ho a necháme zchladnout, oloupanou cibuli nakrájíme na drobno a oloupané stroužky česneku na plátky
2. V kastrole rozehřejeme olej a na malé kostičky nakrájenou slaninu, přidáme nakrájenou cibuli i česnek a za stálého míchání orestujeme, pak přisypeme mletou papriku, promícháme, zasypeme moukou, krátce orestujeme, zalijeme procezeným uzeným vývarem, rozšleháme metličkou a přivedeme k varu
3. Zelí scedíme, překrájíme na menší kousky, vložíme do polévky a na mírném plameni uvaříme doměkka, ochutíme solí, pepřem, špetkou cukru a nálevem z kysaného zelí
4. Potom do polévky vložíme na kostičky nakrájené maso, na kolečka nakrájenou klobásu, necháme přejít varem a nakonec zjemníme smetanou a posypeme na jemno nasekaným koprem.
Servírujeme s čerstvým pečivem.