Recept populární nejen v Albánii ale i v Turecku, Ukrajině …
Ingredience:
750 g | kysaného zelí |
500 g | směsi mletého hovězího a vepřového masa |
150 g | rýže |
150 ml | zakysané smetany |
1 dl | sladké smetany |
3 ks | vejce |
3 lžíce | oleje |
mletý pepř | |
sůl | |
strouhanka na vysypání zapékací misky | |
tuk na vymazání zapékací misky |
Postup:
1. Zelí důkladně scedíme a pak orestujeme na 2 lžících oleje
2. Na zbylém oleji na druhé pánvičce opečeme mleté maso dorůžova, osolíme ho a okořeníme pepřem
3. Do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy urovnáme polovinu množství orestovaného zelí, na něj rozložíme opečené a dochucené maso
4. Další vrstvou bude propláchnutá rýže na kterou rozložíme zbylé zelí 5. Obě smetany rozšleháme s vejci a 1 dl vody, osolíme a dochutíme pepřem, touto směsí připravení suroviny v míse zalijeme
6. V troubě vyhřáté na 170 °C pečeme asi 50 minut dozlatova.