Zelený salát servírovaný s pomerančovými filátky, sýrem a zkaramelizovanými ořechy, přelitý zálivkou.
Ingredience:
1 ks | velkého zeleného salátu |
2 ks | sladkých pomerančů |
100 g | sýra feta nebo s modrou plísní |
Na přípravu ořechů: | |
1 hrnek | vlašských ořechů |
2 lžíce | krupicového cukru |
2 lžíce | vody |
Na zálivku: | |
1/4 hrnku | bílého vinného octa |
1 lžička | strouhané pomerančové kůry |
1 lžička | francouzské hořčice |
3 lžíce | olivového nebo ořechového oleje |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vlašské ořechy nasypeme na plech s okrajem, postříkáme vodou a posypeme krupicovým cukrem, vložíme do předehřáté trouby na 160 °C a za občasného promíchání pečeme asi 15 minut, až cukr zkaramelizuje, pak necháme na plechu vychladnout
2. Sladké pomeranče oloupeme, nakrájíme na filátka bez dělicích blanek
3. Zelený salát opláchneme, necháme okapat a natrháme na kousky
4. Vinný ocet, na jemno nastrouhanou pomerančovou kůru a hořčici spolu prošleháme,pak postupně zašleháme olej, osolíme a opepříme
5. Listy salátu zlehka promícháme v míse s rozdrobeným sýrem, ořechy a pomerančovými filátky, zakápneme zálivkou a ihned podáváme.