Salát z čekankových puků, jablek, plátků slaniny, čekanky a oříšků, zalitý marinádou a ozdobený pažitkou.
Ingredience:
150 g | tenkých plátků slaniny |
3 lžíce | jablečného octa |
2 lžíce | jader lískových oříšků |
1 lžíce | vinného octa |
1 lžíce | oleje |
1 lžička | rybízového džemu |
3 ks | čekankových puků, nejlépe jeden puk červený |
1 ks | kyselého jablka |
1 ks | cibule |
pažitka | |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Lískové oříšky nasekáme na větší kousky, opražíme na pánvi bez tuku a dáme vystydnout na talíř
2. Na pánvi rozpustíme plátky slaniny a necháme okapat na papírovém ubrousku
3. Oloupanou cibuli nakrájenou na drobno osmahneme na vyškvařeném tuku, zalijeme vinným octem, osolíme, opepříme, přidáme rybízový džem, olej a zamícháme
4. Červenou čekanku a čekankové puky rozdělíme na listy, omyjeme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na kousky
5. Jablko rozpůlíme, vykrojíme jádřince, dužinu nakrájíme na kousky a spolu s čekankou, čekankovými puky a plátky slaniny poklademe na talíř, posypeme opraženými oříšky a zalijeme marinádou
6. Nakonec posypeme na drobno nasekanou pažitkou.
Informace o čekance najdete zde: Čekanka.