Opravdu chutné asijské tyčinky plněné v tomto případě masovou směsí. Tento recept je spíše evropská varianta, nem(y) jsou historicky jídlo chudých, proto se dělali především se zeleninovou náplní.
Ingredience:
500 g | vepřové kýty |
100 g | hlávkového zelí |
3 ks | středně velké cibule |
2 ks | vejce |
1 dl | piva |
1 dl | vody |
1 hrst | sušených hub Jidášovo ucho |
2-3 lžíce | chilli omáčky (thajská Shiracha) |
2-3 lžíce | sójové omáčky |
1 lžíce | glutasolu |
1 lžička | drceného kmínu |
sůl | |
tenký rýžový papír (čtvercový) | |
skleněné rýžové nudle |
Postup:
1. Houby namočíme na 30 minut do teplé vody, až zvětší svůj objem a budou měkké, pak je nakrájíme na nudličky (středy odstraníme)
2. Maso pomeleme nejemno, oloupané cibule nakrájíme nadrobno, 5 minut namočené skleněné nudle pokrájíme na kousky
3. Očištěné zelí nakrájíme na jemno, , přidáme ještě vejce a glutasol, všechny výše uvedené ingredience důkladně smícháme
4. Směs dochutíme sójovou a chilli omáčkou, drceným kmínem, mírně osolíme, opět promícháme, necháme odpočinout
5. Z masa vytvarujeme asi 8 cm dlouhé válečky
6. Na čistou kuchyňskou linku položíme rýžový papír (pozor, je hodně křehký), do nádoby rozprašovače vlijeme pivo z vodou smíchané 1:
1, papír postříkáme, aby změkl
7. Na jednotlivé čtverce pokládáme vždy po jednom masovém válečku a důkladně zabalíme, konce přehneme
8. Do většího množství rozpáleného oleje vkládáme závitky a smažíme je dozlatova.
Závitky podáváme samostatně s pikantními studenými omáčkami nebo je servírujeme třeba s povařenou jasmínovou rýží.
Poznámka:Správně usmažené závitky by měli křupat.